Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > UCENJENI RADNICI: AD“PUTEVI” UŽICE, GRAĐEVINSKE RADNIKE ZAKIDA NA PRIMANJIMA; ODAVNO JE VREME ZA INSPEKCIJU RADA I TUŽBU

UCENJENI RADNICI: AD“PUTEVI” UŽICE, GRAĐEVINSKE RADNIKE ZAKIDA NA PRIMANJIMA; ODAVNO JE VREME ZA INSPEKCIJU RADA I TUŽBU

23. маја 2013.

 

Građevinska firma AD “PUTEVI” UŽICE, koja je između ostalih gradilišta, trenutno na radovima u Sočiju, Rusija, angažovala preko 3000 radnika, pri čemu među stranim radnicima, ogromnu većinu čine radnici iz Srbije, koji su otputovali sa ciljem da zarade za sebe i svoje porodice. Takav angažman u trci “za koricom hleba”, nije mogao da prođe bez ucena od strane poslodavca, o čemu radnici saznaju tek po dolasku na lice mesta. Najozbiljnija ucena je zakidanje i neisplaćivanje zarade.

 

 

 AD”PUTEVI” UŽICE, zbog ugovorenog posla u Sočiju, iskazala je potrebu za radnicima različitih profila, (o čemu možete videti ovde – http://www.kurir-info.rs/putevi-uzice-traze-radnike-za-platu-od-1200-evra-clanak-143958 , i rukovodeći se poslovnim uspesima firme i ponuđenim uslovima, mnogo radnika je posredstvom ove firme otputovalo na njena gradilišta u Soči.

Međutim, u ugovoru o radu koji firma AD “PUTEVI” UŽICE , stavlja pred radnike, nigde nije naveden novčani iznos osnovne zarade u bruto iznosu, kao i rokovi isplate, pri čemu je takav ugovor nedovoljno usklađen prema Zakonu o radu , o čemu se radnici mogu informisati ovdehttps://www.box.com/s/hzj3v2ym8sm5wqgu4kfg   i zbog takve manjkavosti, valjalo bi da reaguje Inspekcija rada u čiji delokrug spada i ovaj ugovor.

Ova firma ne daje treći primerak ugovora radnicima, (iako je to zakonski obavezna), koji svojim radom donose zaradu i profit firmi pri obavljanju građevinskih poslova; a primerak ugovora možete pogledati ovde – https://docs.google.com/viewer?url=http://share.pdfonline.com/e7621354f0344a03939050621175ef88/PUTEVI%2520UZICE%2520-UGOVOR.pdf .

Dalje, ovaj poslodavac (ADPUTEVI” UŽICE), po dolasku u mesto rada, od svojih radnika zahteva da potpišu “nekakvu IZJAVU SAGLASNOSTI”, u kojoj između ostalog piše da je radnik :”….saglasan da mi se na ime troškova viziranja pasoša i troškova puta odbije 1300 dolara“.

A bitna je činjenica da za mesec dana boravka u Rusiji , nisu potrebne vize, i da se može izaći pa ponovo ući na novih mesec dana, i tu firma nema nikakve troškove. A radne vize za radnike koji su odlučili da ostanu, dobijaju tek posle tri meseca rada, i zvanična cena, u konzulatu, jednokratne vize je manje od 50 evra, a višekratne manje od 150 evra. A čarter letovi koštaju jeftinije od uobičajene cene avionskem karte.

Jedan od neprofesionalnih postupaka ove građevinske firme, je da grupu radnika, posle tri meseca vrati u Srbiju da bi za te radnike navodno regulisala radne vize, našta je preuzela obavezu. A dešava se da ti radnici čekaju na iste i po mesec i više dana, i naravno tada nemaju planiranu zaradu za svoje porodice. A možda se dešava da se u međuvremenu poziva nova grupa radnika, koja prolazi kroz isti “tretman”….

Sledeće, ako je radnik radio npr.dva meseca, i da sam napusti posao, ili dobije otkaz, njemu se ne isplaćuje 1300 evra, što znači da je radnik radio jedan mesec “džabe”, pri čemu firma zadržava taj iznos. A ako je u pitanju 10, ili 100 takvih radnika??

Zamislite da 100 radnika radi teške građevinske poslove mesec dana bez ikakvih primanja!!?

Takav “dokument” pretstavlja svojevrsnu ucenu, pri čemu firma- preduzeće, radniku u startu zaplenjuje jedno mesečno primanje; jer ako isti ne poptiše, poslodavac mu kaže da:”…Kome se ne sviđa, može odmah da se vrati nazad! .

Takvim činom su radnici dovedeni u zabludu prilikom potpisivanja ugovora, (jer sve to nije ugovorom obuhvaćeno), a takav nezakonski postupak ove građevinske firme, otvara radnicima put da pokrenu sudkse postupke.

A radnicima se pruža mogućnost da u mestu rada kontaktiraju kancelarije Savezne službe za migracije Rusije, o čemu se mogu informisati ovde –http://www.fms.gov.ru/about/apparatus/detail.php?IBLOCK=185&ID=38258 i ovde – http://www.fmsmo.ru/0/16 .

(Soči se nalazi u Krasnodarskom kraju i informacije o dozvoli za rad sa stanovišta ruskih vlasti, radnici mogu potražiti ovde – http://www.imigracia.ru/razreshenie-na-rabotu-s-tochki-zreniya-rossijskix-vlastej , a poslodavci, koji dobro poznaju svoje obaveze povodom regulisanja radne dozovle za svoje radnike, a prave se nevešti ili glume neobaveštenost, više informacija o tom postupku mogu pogledati ovde – http://www.imigracia.ru/razreshenie-na-rabotu ).

Redovna je pojava da firma zadržava pasoše radnika pod izgovorom prijave boravišta, (koje se inače mora prijaviti u roku od tri dana, a čitava procedura ne traje više od sat vremena u “Почта России”), ali je problem što ne vraća pasoše radnicima da bi ih imali kao ispravu kojom mogu slobodno da se kreću gradom, već su primorani da samo sede u smeštaju ili se kriju od policije ako se već nalaze negde na ulici.

 

     Izrabljivanje radnika

 

Dalje, u tom svom procesu laganja radnika i zakidanja na zaradama, ističe se i činjenica, pri kojoj se radnicima u startu zadržavaju tromesečna novčana primanja, i tek po isteku ta tri meseca, počinje da se vrši isplata plate za prvi mesec rada.

U međuvremenu se radnicima daje na ruke novčani iznos kao neka vrsta akontacije, u visini od 5000 rubalja, što iznosi po kursu oko 120 evra za jedan mesec, što je za polovinu manje od novčanog iznosa osnovne bruto zarade, (po Zakonu o radu). Ni tada, a ni prilikom kasnijih novčanih primanja, AD “PUTEVI” Užice ne dostavljaju obračun zarade , na šta su zakonski obavezni da urade.

Obzirom da je takav iznos akontcije nedovoljan za tekuće potrebe radnika u toku meseca, radnici su primorani da rade i nedeljom, da bi imali šta da jedu i u nedelju. Radnici koji ne rade nedeljom, (koju koriste za odmor), ne dobijaju nijedan obrok za taj dan, već za isti moraju sami da se snađu i plate iz svog džepa, a pomenuta akontacija je više nego nedovoljna. Radnik zato nije u stanju da kupi sebi dodatni obrok, jer je uvek nedovoljno sit, ili da npr. kupi neku jabuku…

A da ne pričamo za one radnike koji su zbog bolesti i povrede na radu sprečeni da dolaze na posao, i ne dobijaju nikakve obroke za te dane, već su primorani da se sami snalaze za ishranu, a koju nemaju čime da plate zbog nedavanja zarade i takve minimalne akontacije.

Obzirom da je i ovakva činjenica zakidanja zarade poznata radnicima, istima se pruža mogućnost da obavezno, sudskim putem zatraže isplatu svih zakinutih primanja, odnosno dospelih zarada, naknada zarada i drugih primanja, od građevinske firme AD“Putevi” Užice, ili podizvođača-firmu koja ih je angažovala. .

Prema Zakonu o radu, svaki poslodavac je dužan da radniku obezbedi zdravstvenu zaštitu ili osiguranje (kao npr. kada se odlazi na odmor u inostranstvo, pa putnik mora da ima plaćeno osiguranje). Znajući tu zakonsku obavezu, ne sme da se dogodi, da se radnici ove firme, koji se razbole, ili se povrede na radu, isti odvode kod lekara, čiji pregled mora radnik sam da plati.

Radnici nisu informisani da imaju pravo na naknadu u visini najmanje 65% zbog bolesti, , kao i naknadu zbog povrede na radu u visini od 100% , od prosečne zarade u RS u prethodna tri meseca, već im građevinska firma odmah odbija sate bolovanja kao nepostojeće.

Ovakvim postupkom otimanja novca od radnika za zdravstvenu zaštitu, a što spada u zakonsku obavezu ”Puteva Uzice”, (zato što se od njihovih primanja idvajaju doprinosi), pretstavlja više nego ozbiljan trenutak da Inspekcija rada obavi nadzor nad ovom građevinskom firmom, i naloži joj da izvrši isplate svim radnicima zarade, naknade i druga primanja, a na šta je obavezuju član 268. i 273. Zakona o radu.

Ukoliko Inspekcija rada ne reaguje posle ovih nekoliko (a ima još masa nezakonskih postupaka ove firme,) navedenih kršenja odredaba Zakona o radu a na štetu radnika u građevinskom preduzeću AD “Putevi” Užice, s`pravom možemo postaviti pitanje, da li su svoje budžetske plate zaslužili oni – koji su prva zaštita radnika, koji svojim radom pune i budžet Srbije!!?

Sledeće jeste nepravilno, s `umišljajem i u cilju sticanja novčane koristi, evidentiranje radnog vremena i zarade od strane poslodavca – AD “PUTEVI” Užice, a na štetu radnika, pri čemu, vreme trajanja rada na gradilištu je od 07,30 – 18,00 časova, a biva evidentirano samo 10 sati rada, iako radno vreme traje 10 i po sati. To znači da je firma namerno zakinula pola sata 30 minuta, plaćenog radnog časa, pod izgovorm da :” tih pola sata ne ulazi u radno vreme zato što radnik to vreme koristi za ručak”, tim više što Zakon o radu propisuje da i to vreme za odmor (pauzu, ručak) ulazi u radno vreme.

A to konkretno znači da je radnik zakinut za još 13 sati mesečno i zaradu za te sate.

Pa zamislite tih 30 minuta ukradenih sati dnevno (a tek u toku meseca) na 3000 ili 5000 radnika!! Koliko je to sati i kolika je visina novčanog iznosa zakinutog radnicima i gde je sve to završilo??? A tek količina novca od po 1300 dolara!??

Radnicima koji rade nedeljom od 07,30 – 14,00 časova, takođe se ne priznaje tih 30 minuta, i evidenira se samo 6 sati rada., iako ručak daju tek po završenom radu-a to je posle 14,00 časova. A rad nedeljom ne evidentiraju kao prekovremeni rad, jer bi tada morali da plate 26% više od osnovice. To je opet pljačkanje radnika koji svojim radom zarađuje za sebe i donosi profit firmi.

To konkretno znači, da ako radnik radi nedeljom 6 i po sati, i nema plaćenu pauzu za obrok u tom periodu, firma mu evidentira da je radio samo 6 sati, pri čemu za 4 nedelje koje je radio nedeljom, njemu se umišljeno zakine još dva sata.

Još jedan način direktnog zakidanja radnicima zarade, je i zarada koju radnici ostvaruju zaradom po kvadratnom metru-učinku – (gipsari, moleri, keramičari i majstori za malterisanje), pri čemu se događa, da po završetku nekog posla, inžinjeri koji prate sve radove na objektu, i na osnovu nekakve svoje slobodne procene umanjuju cenu po urađenom kvadratnom metru, nalazeći raznorazne mane urađenog posla, iako je posao urađen više nego profesionalno i kvalitetno.

Pa ako je bila ugovorena cena po kvadratu od npr. 6 dolara, zbog tih njihovih izmišljenih mana i nepravilnosti, dešava se da im frima AD “PUTEVI” isplaćuje i do 50% manje od ugovorene cene po kvadratu. Tako da se postavlja pitanje, po čijem nalogu i za čiji račun ti inžinjeri, (među kojima, uzgred govoreći ima mladih i nedovoljno iskusnih u poslu koji obavljaju na terenu, i ne poznaju posao kako treba), zakidaju – umanjuju cenu rada po kvadratu???

Takvim zakidanjem zarade i nedostavljanjem obaveznog obračuna zarade radnicima prilikom isplate primanja (što je redovna pojava u preduzeću AD”PUTEVI” Užice), pomenuta firma redovno krši Zakon o radu na štetu radnika.

Većina radnika nije upoznata da poslodavac ne sme da obustavi nikakakav iznos od njihove zarade, i da svako novčano potraživanje prema zaposlenom od strane AD”PUTEVI” Užice, može da bude samo na osnovu pravosnažne sudske odluke (najviše 1/3 zarade) ili uz pristanak zaposlenog.

To znači da onakvim “papirom, s` početka teksta, koje su AD”PUTEVI” Užice podmetnuli radnicima pod pojmom nekakve izjave saglasnosti, pretstavlja namerno dovođenje radnika u zabludu i pretstavlja ucenu, povodom obavljanja njegovog rada u toj građevinskoj firmi u inostranstvu.

 

Bilo je mnogo radnika iz Požege, Loznice, Smedereva, Čačka, Vrbasa, Leskovca, Niša, …. koji su odlazili na rad u Soči da rade za AD”PUTEVI” Užice, ili preko nekakvih posrednika, očekujući da će uspeti da zarade novac u visini od 5-7 dolara po radnom satu, koji im je obećan pre polaska. (A dešava se da to bude 5 i manje dolara po radnom satu).

Radnici su tamo su bili izloženi gore opisanimnepijatnostima” i kršenjem prava radnika, počev od akontacije (za jedan mesec), u takvom iznosu da ni za kupovinu cigareta ili pribora za ličnu higijenu, a tek hrane, nisu imali, pa su mnogi odustajali i vraćali se nazad u Srbiju bez zarade, koja je ostajala kod preduzeća AD”PUTEVI” Užice, ili podizvođača koji su angažovani na tim radovima.

E sad` možete izračunati u kom iznosu su građevinskim radnicima bile zakinute zarade od strane njihovih poslodavaca u Sočiju, Rusija, na raznim gradilištima, kao i na gradilištima u Moskvi, gde se neki radnici primoravaju da rade i po 12 sati dnevno, i o kolikoj ukupnoj svoti novca se tu radi, a koji je završio u nečijim džepovima.!!!

Pojedinci i grupe radnika koji su bili aktivniji u zahtevima za ostvarivanje svojih prava iz radnog odnosa, angažovali su advokate i tužili građevinsko preduzeće AD”PUTEVI” Užice, ili podizvođače. Oni radnici koji još nisu ništa preduzeli, verovatno će se obratiti Inspektoratu za rad http://www.minrzs.gov.rs/inspektorat-za-rad.php , inspekcija@minrzs.gov.rs , sa sedištem u Beogradu, Bulevar umetnosti 10, telefon 011/2017485 i 011/2017194,a ostali će se, za početak, obratiti Kancelarijama Inspekcije rada po okruzima, čije adrese možete pogledati ovde – https://docs.google.com/viewer?url=http://www.minrzs.gov.rs/doc/inspekcija/Adresar%2520Inspekcije%2520rada.doc .

Posle ovakvih saznanja o kršenju prava građevinskih radnika u pomenutoj firmi, Inspekcija rada na Republičkom nivou i u upravnim okruzima, mora, makar po službenoj dužnosti, da izvrši nadzor nad primenom zakona o radu, drugih propisa, opstih akata i ugovora o radu, pri čemu će učiniti prvi korak da radnici ne izgube poverenje u ovaj državni organ, čiji zaposleni primaju platu iz budžeta koga pune svi građani Srbije.

A da li bi trebalo prekontrolisti i proveriti moguće kršenje prava radnika i zakidanje njihovih zarada na gradilištima u Alžiru, Moskvi…ostavljamo na odluku Inspektoratu rada Republike Srbije.

A možda će i sam Dragoljub Peurača, direktor inspektoprata rada u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku RS, biti zainteresovan da proveri koliko dobro mu rade inspektori u zlatiborskom okrugu, čije se sedište nalazi u Užicu, ul.Dimitrija Tucovića 53, I i II sprat, telefon 031/513949: uzice.ir@minrzs.gov.rs .

U volju i stručnost gospodina Peruače, koji govori i ruski jezik, (ne) bi trebali da sumnjamo, obzirom na njegova ranija nameštenja u bivšem Saveznom sanitarnom inspektoratu…

Zbog ukazane potrebe za radnicima, AD”PUTEVI” Užice je pre neki mesec angažovala i radnike koji su prijavljeni na “biro rada” (Nacionalna služba zapošljavanja Srbije), pa je po dolasku na gradilišta u Soči, prema tim radnicima primenjivan isti nezakonit i izrabljivački tretman opisan u gornjem tekstu.

A građevinsko preduzeće AD”PUTEVI” Užice, teba pohvaliti zbog sklopljenog posla izgradnje Olimpijskog univerziteta od 92.000 kvm, i vrednošću radova od 338 miliona dolara. Takođe, to preduzeće gradi više od 10 objekata za smeštaj radnika, sportista i novinara, među kojima su i hoteli sa četiri i pet zvezdica, i vrednost radova je preko 750 miliona dolara.

Dakle, zbog takvog velikog sklopljenog posla, i pruženom mogućnošću srpskim građevinskim radnicima da zarade plate za njihove porodice, pohvala za firmu AD”PUTEVI” Užice je na mestu!

Ali to preduzeće ne može da izbegne kritiku i sankcije zbog svog nepažljivog i izrabljivačkog odnosa prema radnicima (o čemu smo gore pisali), a koje je angažovala u radovima na raznim gradilištima, među koje spadaju i “Kamelija”, “Aktior”, “Imeritinka”, “Roza Hutor ” (Krasnaja poljana)a, i druga …

 

       DIREKTORI

 

Vasilije Mićić, građevinski magnat, i većinski vlasnik preduzeća "Putevi" iz Užica, je svoju poslovnu imperiju razvio i širom Rusije. U Moskvi mu je administrativno sedište posebno registrovane kompanije, dok je u Sočiji stacionirao proizvodne kapacitete. U ovom gradu je i njegova ogromna fabrika sa mnoštvom zasebnih pogona: za proizvodnju mermera, armature, bravarije, stakla, aluminijuma. Osim u užičkim "Putevima", Mićić danas u imovinskoj karti ima i istoimena preduzeća iz Požege, Prijepolja, Novog Pazara i "Peščar" iz Ljiga.

Direkor firme je Milovan Bojović, a direktor predstavništva u Rusiji je Vladan Stamenić.

Direktor AD”PUTEVI” Užice u Sočiju je Lazar Cicvarić, a direktor gradilišta “Tereza” na objektu “Olimpijski univerzitet” je Aleksandar Delić.

AD"Puteve” Užice na ovom poslu prati podizvođač i partner firma "Jedinstvo" iz Sevojna, koja u Sočiju radi termo-tehničke izolacije, vodovod i kanalizaciju, u poslu vrednom 30 miliona dolara. Na njenom čelu se od 1. juna 2012. godine, nalazi Mića Mićić na funkciji predsednika Nadzornog odbora MPP "Jedinstvo" A.D. Sevojno i predsednika grupacije "Jedinstvo".

Investitor projekta za izgradnju Olimpijskog univerziteta je ruska finansijska grupacija "Interos".

 

©Geto Srbija

izvor: bivši i sadašnji radnici AD“PUTEVI“ iz Sočija