Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > VLADINA PREDIZBORNA EUFORIJA I STATUSNO NEUTRALISANJE SRBIJE

VLADINA PREDIZBORNA EUFORIJA I STATUSNO NEUTRALISANJE SRBIJE

1. новембра 2013.

 

Potsećamo da je Vlada Srbije pristala da igra po zakonima kosovskih vlasti i preuzela na sebe obavezu da aktivno učestvuje u sporovođenju kosovskih izbornih zakona, kao i u nagovaranju i primoravanju svojih sunarodnika na Kosovu i Metohiji, ne prezajući ni od pretnji, da aktivno učestvuju u takvom činu. I Veljko Odalović, član tima za implementaciju Briselskog sporazuma je izjavljivao: “…da će na birališta u novembru moći da izađu svi koji imaju prebivalište na teritoriji Kosova, raseljena lica, ali i svi oni koju su rođeni na teritoriji pokrajine”.

 

 

Međutim, svi građani Srbije na KiM, kao i mi ovde, ostaće uskraćeni u odgovoru na situaciju ako se dogodi da albanske vlasti, koji postaju gospodari života i smrti Srba na KiM, raspišu vanredne izbore na svim nivoima za šest meseci ili godinu dana!??

E baš bi bilo zanimljivo pitati Odalovića i naravno Dačića (koji je posebno naglasio da i on želi da glasa na izborima u organizaciji kosovskih vlasti, obzirom na njegovu samohvalu da je rođen na KiM) na koji način bi oni popunili Obrazac za prijavljivanje za glasanje van Kosova  , kao i Obrazac registracije birača van Kosova i prijavu za glasačke listiće, u kojima je trebalo da se navedu svoje sadašnje adrese stanovanja, telefonske brojeve i imejl adrese, JMBG, podaci o rođenju oca i majke i opštine rođenja… !?

Međutim, u toku verske posete Gračanici devetnaestog oktobra, Dačić se vešto ogradio od svog ličnog učešća na glasanju za lokalne izbore, ali je zato izrazio spremnost da obavezno glasa na budućim parlamentarnim izborima u organizaciji kosovskih vlasti. Tada je, između svih njegovih reči, izjavio :” …Da za Srbiju Kosovo nije država, već je posebna teritorija koja je definisana Rezolucijom 1244”.

Posebno skrećemo pažnju na rubrike koje je svaki potencijalni glasač trebao da popuni i koje je sve podatke, dobrovoljno dao kosovskim vlastima za njihovu bazu podataka! Pa s` pravom možemo zaključiti da je Srbija, uz već vraćene overene fotokopije matičnih knjiga, bazu podataka, kojom sada raspolažu Albanci sa KiM, učinila sadržajnijom.

U pripremi za novembarske izbore, kosovske vlasti su početkom jula doneli Izborno pravilo za glasanje van Kosova.

Takođe potsećamo i na onaj "izuzetak", u vezi izgleda glasačkog listića sa logoom CIK Kosova na koji je pristala naša Vlada(to je još jedan od hiljadu izuzetaka koje je Vlada Srbije do sada preduzimala u "borbi za nepriznavanje džave Kosovo") na šta je pristao Dačić u ime Vlade Srbije, a povodom glasanja na KiM u organizaciji kosovskih vlasti. A na sajtu Izborne komisije stoji zvanični logo CIK  .

Obzirom da je Vlast Srbije prihvatila nekakav kompromis u vezi izgleda glasačkog listića sa takvim logoom Centralne izborne komisije Kosova, (pogledati gore) i pošto je Tači glumeći navodni pritisak Zapada, pristao na tako nešto), nije isključeno da se u nekakvoj  kombinaciji nađe i pečat Centralne izborne komisije Kosova , koji izgleda ovako , a njime će obavezno biti overeni konačni rezultati izbora.

A u ponedeljak, drugog septembra, na vanrednoj sednici CIK kosovskih vlasti,  doneta je odluka, da znak na kovertama kojima će biti slat izborni materijal sa glasačkim listićima izgleda ovako  .

Na istoj sednici, članovi izborne komisije kosovskih vlasti, prihvatili su predlog člana komisije Gorana Zdravkovića iz SLS-a , većinom glasova, da znak na glasačkom listiću bude ovakav .

Na žrebanju 17.09.2013. je određen redosled glasačkih lista koji će se pojaviti na glasačkom listiću . Pa je tako, na primer za Severnu Mitrovicu utvrđena lista kandidata , zatim glasački listić sa nazivima stranaka koje se kandiduju za Skupštinu opštine , i na kraju glasački list sa pojedinačnim imenima koji se kandiduju za mesto predsednika Opštine Severna Mitrovica .

Uzimajući u obzir gornje navode, nisu isključena i neprijatna iznenađenja… A ona se dešavaju pred očima vlasti Srbije, jer je zadnjih dana uočljivo da kosovkse vlasti, kroz zvanična izborna dokumenta, obavezno stavljaju i grb Kosova, a naše vlasti mlako ili nikako ne reaguju na takvu činjenicu.

I kada znamo da će se kosovski izbori u novembru odvijati prema izbornim zakonima kosovskih vlasti, što možete pogledati ovde: ( Zakon o opštim izborima na Kosovu  , i Zakon o lokalnim izborima na Kosovu , kao i Zakon o izmenama i dopunama zakona o opštinm izborima na Kosovu , onda se nameće:

zaključak da je Srbija, stalnim prihvatanjem briselskih zahteva i pristajući na kompromise koji su išli na njenu štetu, sama sebe statusno isključila u vezi rešavanja pitanja na delu svoje teritorije, Kosova i Metohije, a Vlast Srbije, kao nove poreske obveznike, svoj srpski narod na KiM gurnula Tačiju u “zagrljaj”.

I zato će kosovski Albanci da vide vajdu od svojIh novih građana, Srba koji ostaju tamo da žive, jer je to masa novih „poreskih obveznika“ koji će aktivno učestvovati u punjenju kosovskog budžeta, kao što se između ostalog, šiptarski budžet puni i nelegalnom prodajom imovine u vlasništvu Srbije…

 

     Pitanja bez odgovora!!

 

Među mnoštvo pitanja na koja se ne znaju odgovori a tiču se funkconisanja Zajednice srpskih opština, (koju srpska Vlada pretstavlja kao najveće dostignuće svoje politike na spisku briselskih ustupaka), preko kojih će da finansira naše škole, zdravstvo, kulturu.., nameće se i pitanje: a šta ako npr, Amerikanci odluče (kao što su skloni odlučivanju kada su postavili i Jahjagu za predsednika, a da za nju pojma nisu imali ni Tači ni Pacoli), da se raspišu vanredni izbori na svim nivoima za pola godine ili godinu dana??!

Šta će se dešavati u tom slučaju? Da li to znači da će Srbi koji žive na KiM, obzirom da su već jednom glasali po zakonima kosovskih vlasti, sada biti prinuđeni da se asimiluju da bi nastavili učešće na svakim budućim izborima u organizaciji kosovskih vlasti, a bez ikakvog uticaja Vlade Srbije (mada je is ada bila isključena iz njega voljom prištniskih vlasti)!?? A da bi mogli da učestvuju na budućim glasanjima, Srbi će morati da se registruju u registru, da bi se evidentirali, i to sa važećim ličnim kartama izdatim od strane vlasti u Prištini.

A ako se ne povinuju kosovskim zakonima, i ne učestvuju u budućim glasanjima, (jer ni Albanci nisu učestvovali u glasanju koje je organizovala Srbija, pa su na kraju dobili državu uz pomoć bombi Amerike i njenih saveznika, u toj prljavoj igri), da li će i onda postojati Zajednica srpskih opština i kada ne bude bilo Srba u njenim organima, zato što će ih Albanske vlasti otpustiti sa radnih mesta (na koje će ih je postaviti Srbija u ovom novembarskom zakonskom činu odricanja od svog naroda”), i postaviti svoje ljude, jer u svim narednim izborima, postojanje te Zajednice srpskih opština, zavisiće od finansiranja vlasti iz Prištine, a Srbija neće imati nikakvog uticaja na to!??

Da li je pravi cilj briselskog sporazuma da se Srpski narod na KiM , navodno uključi u politički život prema Tačijevim zakonima, a čim se odigra i ova novembarska pretstava, onda će građani Srbije (koji su ostali da žive na KiM), sve svoje potrebe, zahteve, žalbe i probleme na koje budu nailazili, morati da rešavaju obraćanjem kosovskim vlastima i poštujući njihove zakone??!

Ako odgovore na ova pitanja ne zna Vlada Srbije, onda još manje na njih mogu da odgovore Vulin i Drecun!!?

Da li je izdajnički postupak Tadića devetog septembra 2010. godine, kada je mimo odluke Skupštine Srbije, promenio već upućenu rezoluciju Generalnoj skupštini UN, i privatno sklopio aranžman sa Ketrin Ešton podnoseći novu “zajedničku rezoluciju”, izložio prodaji na veresiju kosovske Srbe, i u svim ostalim postupcima, Vladi Srbije vezao namerno ruke, koje ona, uzrged rečeno, baš se nešto i nije potrudila da ih odveže??!

A prilike je bilo! Da su malo više pažnje obratili na tačku F te, takozvane “zajedničke rezolucije Srbije i EU”, u kojoj piše: “Pozdravlja spremnost Evropske unije da olakša proces dijaloga između strana. Proces dijaloga bi sam po sebi bio faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu. Ovaj dijalog bi imao za cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji i poboljša živote ljudi.’’ A nigde ne piše da EU ima pravo da nameće rešenja!!

EU je onakvim “sporazumom” sebi olakšala ostvarivanje planiranih, ekonomskih i političkih ciljeva, na način, zato što je u EU i njenim institucijama, uvek bolje imati dva glasa (Albanije i Kosova), nego jedan….

Zna li Vlada Srbije odgovore i ima li mogućnosti da, svom srpskom narodu na KiM, pomogne u rešavanju problema koji će tek nastajati, imajući u vidu da će, ubuduće, gospodari života i smrti Srba na KiM, biti albanske vlasti u Prištini, znajući da za ovih četrnest godina (od dolaska UNMIK, KFOR, EULEX) nije pronađen ni jedan počinilac ubistva više od 1000 Srba, a deo spiska možete pogledati ovde ??!

 

 

©Geto Srbija