Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > NI MALO NIJE SMEŠNO: „SPORAZUM O NORMALIZACIJI ODNOSA“ ILI POČETAK NOVIH USTUPAKA SRBIJE!?

NI MALO NIJE SMEŠNO: „SPORAZUM O NORMALIZACIJI ODNOSA“ ILI POČETAK NOVIH USTUPAKA SRBIJE!?

20. априла 2013.

 

"Sačuvali smo budućnost za našu decu i ne samo evropsku već svaku vrstu budućnosti. Sačuvali smo šansu za modernu Srbiju, za Srbiju koja će biti normalna zemlja priznata u svetu i u kojoj će biti više posla nego danas", izjavio je minister odbrane Vučić u Kruševcu, gde je prisustvovao obeležavanju Dana Vojske.

U dokumentu, parafiranom juče, piše u članu: 13. Pregovaračke strane će intenzivirati razgovore o sektorima energetike i telekomunikacija i okončati ih do 15. juna.

To znači da je određenim grupama iz EU i Amerike naravno, vrlo stalo da se reši pitanje energetike sa posebnim zadatkom da se do polovine juna utvrdi vlasništvo. Valja utvrditi ko ima pravo da se bavi proizvodnjom, prenosom i distribucijom energenata na teritoriji KiM, ako se zna ( što ovde nije naglašeno namerno, već je ostavljeno ovako otvoreno da ih strane mogu tumačiti prema svom nahođenju , i po svemu sudeći, biće na štetu naše države), da Srbija ima pravno i veliki deo vlasništva u ovoj oblasti privredne grane.

Dakle, namerno je ostavljeno ptanje da se obavezno nađe rešenje do polovine juna po pitanjima: šta će se dešavati sa proizvodnjom i prometom (iako to već Prištinske vlasti rade uz našu prećutnu saglasnost ili nedovoljan otpor države Srbije svih ovih godina) čvrstih, tečnih i gasovitih energenata kao i električnom energijom, obzirom da Srbija ima tapije nad rudnicima uglja i ostalih metala (čije se rude avionima odnose šiptarskim zapadnim saveznicima), kao i vlasništvo nad TE “Kosovo A”i “Kosovo B” u Obiliću.

Upravo je ta, tačka 13. tog sporazuma, bitna za međunarodne korporacije koje već baštine” nagradu dobijenu na poklon od strane svojih zemalja koje su bombardovale tadašnju SRJ, odnosno Srbiju. Njih zanima da i pravno i bez ikakvih smetnji postanu jedini vlasnici minimum 15 rudnika na KiM kao i TE u Obiliću, iako će tu biti velike promene.

Već je zaživeo predlog Upravnog odbora projekta TC "Novo Kosovo" u koji su uključeni rudnici uglja u pogonu tenderskog paketa "Kosova e Re", iako to osporavaju kosovski energrtski stručnjaci.

Kosovska vlast pokušava da sve resurse u energetici prepusti međunarodnim kompanijama koje nameravaju “da investiraju svoj kapital u izgradnju novih energetskih kapaciteta”. Uz besplatno korišćenje ovih rudnika na KiM, potencijalni investitor će imati rudnike na raspolaganju sve do njihovog potpunog iscrpljivanja.

Upravni odbor projekta TC "Novo Kosovo" odobrila je tendersku dokumentaciju za izgradnju termoelektrane "Kosova e Re", koji će se realizovati u privatnom –javnom partnerstvu. Uz zahtev za predloge, unapred kvalifikovanih ponuđača, prema MER, dostavlja se uz sporazue i nacrt projekta, kao što je sprovođenje Sporazuma (proizvodnih kompanija) Sprovođenje sporazuma (Mining Compani); Snaga Ugovor o kupovini (RKJN) Lignit Sporazum snabdevanja (Kosovo) lignit Sporazum snabdevanja (Kosovo B) Lignit Sporazum SNABDEVANJE (RKJN) Multilateralni sporazum za nabavku uglja, Sporazum Vodovoda , Ugovor o pomoćnim uslugama (RKJN), itd.

Dalje je navedeno da će postojeći radnici iz rudnika uglja, pri realizaciji ovog tendera, biti preneti novim vlasnicima pod istim uslovima koje imaju sada, i da će im radno mesto kod tog potencijalnog investitora biti obezbeđeno 3 godine.

Ovo gore ima veze sa vlasništvom Srbije u tim rudnicima, a koji su već “bezecovali” šiptarski zapadni, a sada i “srpski zapadni partneri”…..

Da li je moguće da naša Vlada nije obaveštena o planovima kosovskih i zapadnoevropskih , ali i atlantskih vlasti, na polju energetike???

Kosovske vlasti navode da je preko 1 milijarda i 50 miliona evra uloženo je u energetskom sektoru Kosova za jednu deceniju, a od 1999 do 2008. Dalje kažu da je do 2008. KEK (Kosovska energetska korporacija) primila 459 miliona evra u vidu subvencija iz budžeta i 593 miliona od donatora, odnosno, 415 miliona od Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR ) Evropske komisije.

E, sad`kad znamo da je u EU bila izdašna u tom sektoru, onda je sa velikim očekivanjima uvrštena tačka 13. tog sporazuma, koju treba zakljuciti pre godišnjeg odmora evropskog birokratskog aparata.

Kosovska energetska korporacija je uložila samo u februaru više od 400 hiljada evra u distributivnoj mreži koja je prodata turskoj kompaniji u oktobru prošle godine.

Pri tom, prećutno je pročla prodaja “Elektrokosova” turskom konzorcijumu "Calik & Limak", za 26 miliona evra , i vrlo malo je govoreno o tome šta je sve taj turski konzorcijum dobio u svoje vlasništvo. Preduzeće za distribucija električne energije i snabdevanje (KEDS), je prodata konzorcijumu Kosova Calik Limak energetske DD. Firme u ovom konzorcijumu su Calik Enerji Sanaii Ticaret AS & Calik elektrik Dagitim AS i Limak Iatirim Enerji Uretim Isletme Hizmetleri ve Insaat AS.

Ne samo da šiptarski radnici koji su zaposleni u “Elektrokosovu”, već i predstavnici civilnog društva koji se bave ovom privatizacijom, niti opozicija nisu svesni detalja i imovine koje treba da pređe u ruke turske kompanije.

(A tek da ne pričamo o želji za “saznanjima takvih podataka od strane našeg ministarstva privrede, ekonomije ili energetike po ovim pitanjima). A u stvari “Limak” privatizuje objekte i imovinu u vrednosti od nekoliko stotina miliona evra.

Tako će “Limak” uzeti u ruke zgradu "Elektrokosova" u Prištini, sa 10 hiljada 703 kvadratnih metara, sa 34 hektara obradivog zemljišta i sedam drugih objekata "Elektrokosova” u svim centrima na Kosovu . Zatim 19 objekata različite namene, centralni magacin u industrijskoj zoni u Prištini, površine od 4 hektara i 53 polja od 29 kvadratnih metara; 33 aktivna transformatora napona 35/10kilovolti; 7000 naponskih transformatora 10/0.4kilovolti; 21 hiljada milja vazdusniih i podzemnih vodova; 100 hiljada električnih stubova različitih nivoa i 1000 distributivnih vozila.

Rudnik “Trepča”, sa njegovim sastavnim delovima i kapacitetom rude i njene vrednosti vekovima unapred, možete pogledati OVDEa na njega ozbiljno računaju Nemci, čiji se stručnjaci nalaze odavno tamo i “pomažu u reorganizaciji “Trepče”.

A telekomunikacije , pri čemu je pre nekoliko dana izvršena prodaja 75% akcija PTK (Telekoma), za 277 miliona evra nemačkom Konsorcijumu ACP Axos Capital GmbH!!?Navodno će taj konzorcijum da u naredne tri godine uloži jos 200 miliona evra.

Na osnovu preliminarnih finansijskih podataka PTK u 2012.god, ta firma je napravila bolje finansijske rezultate u odnosu na 2011. godinu. PTK je povećala profit pre oporezivanja od oko 56 miliona evra u 2012, u odnosu na 2011. godinu, kada je dobit iznosila 51 miliona evra, I to je oko 8 odsto više.

Ova procena je izvršena na sastanku održanom 21.01.2013 od strane Odbora direktora PTK-a , na kojoj je razmatran izveštaj poslednjeg kvartala i završnog za 2012, u kome je rečeno da je došlo do povećanja Ukupnog broj korisnika mobilne telefonije više od 5 odsto u odnosu na 2011.

A šta će biti sa imovinom Srbije u ovom sektoru?? Počev od zgrada pošte po gradovima i selima na KiM, pa baznih stanice i repetitora nad kojima je učinjena šteta, jer su uništavani više puta od strane šiptarske “Rosa” jedinica, kada je isključivala mobilnog operatera “Telekom Srbija”, sekla kablove, odnosila opremu???

Šta će biti sa telefonskim priključcima koji su još u vlasništvu Srbije?? Šta sa sredstvima koja su uložena u razvoj telekomunkacione mreže, meću koje spadaju i repetitori RTS-a??

Vodi li ko računa o interesima Srbije??? Ima li predstavu Vlada i geDirekcija za imovinu RS šta to sve Srbija poseduje na KiM???

Pozivni broj za “državu Kosovo”, se naravno podrazumeva ???!!! Ako ne zvaničan, a ono će EU izmisliti da se doodeli “privremeni pozivni broj”!!!!

A tačkom 14. će za početak, verovatno biti između ostalog, da se prećutno omogući učlanjenje “Kosova” u razna sportska evropska udruzenja i unije, pa neka ne budemo iznenađeni, ako na, jel`te, ”uvek objektivna” EU, sasvim kao slučajno, na nekom “žrebu”,(naravno nameštenom da ne bi padalo u oči), bude određeno da Srbija i Kosovo odigraju nekakav sportski susret u evropskim takmičenjima, po svim pravilima međunarodnih susreta.

Pri tom ne treba ni da razmišljamo o hvalospevima evropskih zvaničnika i naših vlasti, u vidu filozofskih traktata, kako su sport i pesma početni korak približavanja “naroda dve države”. Ali o tome će nam više govoriti naša ministarka sporta, kada ”sportski žreb” bude odradio svoju ulogu…

A obrazloženje ostalih tačaka, od ponedeljka ujutro i prihvaćenog, sporazuma, dobićemo kroz reči raznih analitičara, među kojima su u manjini oni, prosrpski orijentisani

 

© Geto Srbija