Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > MEĐUNARODNA SILA U RUKAVICAMA: ODBACIVANJE ODLUKA PARLAMENTA SRBIJE UZ NEDEMOKRATSKI POSTUPAK EU

MEĐUNARODNA SILA U RUKAVICAMA: ODBACIVANJE ODLUKA PARLAMENTA SRBIJE UZ NEDEMOKRATSKI POSTUPAK EU

6. априла 2013.

 

"Narodna skupština smatra da je neophodno da se putem mirnih pregovora dođe do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju, u skladu sa Ustavom Republike Srbije, koje će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i mir i stabilnost regiona", tako je pisalo u tekstu obrazloženja Narodne Skupstine Srbije jula meseca 2010. godine.

 

 

Skupština Srbije je na zasedanju 26. jula, 2010.god. kasno noću, usvojila sa 192 glasa "za" , (26 protiv i dva poslanika nisu glasala), Odluku o nastavku aktivnosti Republike Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, koju možete pogledati OVDE

Srbija je 29.07.2010. Skupštini UN podnela Rezoluciju kojom se predlaže zaključak povodom savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu.

                                            

                                                  Rezolucija Republike Srbije

U vezi sa tačkom 77. dnevnog reda 64. zasedanja Generalne skupštine:

"Zahtev da Međunarodni sud pravde donese savetodavno mišljenje o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom"

Generalna skupština,

Rukovođena principima sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija,

Imajući u vidu svoje funkcije i ovlašćenja na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija,

Podsećajući na svoju rezoluciju 63/3 od 8. oktobra 2008,

Svesna da nije postignut dogovor između strana o posledicama jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od Srbije,

Vodeći računa o činjenici da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja,

1. Prima na znanje Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde doneto 22. jula 2010. o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom,

2. Poziva strane da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu,

3. Odlučuje da uključi u privremeni dnevni red 66. zasedanja tačku pod nazivom: "Dalje aktivnosti posle donošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom".

 

         Pritisci i sila

 

Oni koji su se pretstavljali kao “zapadni partneri” Srbije, svojim postupcima su bili daleko od onih aktivnosti i sadržine koji podrazumevaju partnerstvo. To se blago rečeno, može nazvati diktat I sila.

Britanija i Nemačka su se najviše protivili predlogu naše rezolucije, pri čemu su osporavali i pravo Srbije da uputi Rezoluciju UN-u, a da za to nije konsultovala članice EU.

Oni su u startu želeli da marginalizuju važeću Rezoluciju UN 1244 i odredbe iz nje suspenduju – umrtve.

U tome im je velikodušno pomogao tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, koji je u ličnom dogovoru sa Visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, dogovorio novi tekst rezolucije.

Sličnom odlukom je omogućio instaliranje EULEX policije, i time odstranio UNMIK policiju u zaštiti srpskog naroda na Kosovu I Metohiji, u koju su Srbi imali poverenje.

U odnosu na prvobitnu verziju, čije su neke naše formulacije jako zasmetale EU, u revidiranoj rezoluciji ne spominje se jednostrana secesija”, a umesto srpske formulacije ”razgovora o svim otvorenim pitanjima”, poziva se na dijalog Beograda i Prištine.

 

           PREDLOG IZMENJENOG TEKSTA REZOLUCIJE GS OUN O KOSOVU USAGLAŠEN IZMEDJU BEOGRADA I BRISELA 08.09.2010.

a) Svesni ciljeva i principa Ujedinjenih nacija;

b) Uzimajući u obzir njene funkcije i ovlašćenja na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija;

c) Podsećajući na njenu Rezoluciju 63/3 od 8. oktobra 2008. kojom se traži od Međunarodnog suda pravde da da svoje savetodavno mišljenje u vezi sa sledećim pitanjem: "Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom?";

d) Primivši sa uvažavanjem savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010. godine o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo i nakon pažljivog razmatranja istog, uključujući i pitanja o kojima je dato mišljenje;

e) Prima k znanju sadržaj savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo, kao odgovor na zahtev Generalne skupštine;

f) Pozdravlja spremnost Evropske unije da olakša proces dijaloga između strana. Proces dijaloga bi sam po sebi bio faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu. Ovaj dijalog bi imao za cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji i poboljša živote ljudi.

A takvu “nametnutu” rezoluciju o Kosovu , koju je podnela Srbija “uz podršku EU” , Generalna skupština UN, je 09.09.2010.usvojila jednoglasno, odnosno aklamacijom. Čak je zasedanje kasnilo, zbog problema u vezi sa prisustvom kosovskih zvaničnika.

 

         Nedemokratija EU

 

Takvim nedemokratskim postupkom, i u tako izmenjenoj rezoluciji (koja je sročena pod pritiskom ) neko u Briselu i uz dozvolu tadašnjeg Predsednika Srbije, je odbacio odluku Narodnih poslanika Skupštine Srbije – (njih 192) koji su usvojili Odluku o nastavku aktivnosti Republike Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, na osnovu koje je i naša Vlada prvobitni predlog Rezolucije podnela UN.

Obzirom da je takav izmenjeni predlog sastavljen dvosmislenim formulacijama, koje su birokrate iz Brisela tumačili po sopstvenom nahođenju a na štetu Srbije, EU kao “zajednica evropskih naroda”, služila se ucenom jedne suverene države, koju je odavno počela da smatra “svojinom”, pretvarajući je u poslušnika koji će ispunjavati sve želje briselskog rukovodstva (a posredno i njihovih multinacionalnih kompanija) i omogućiti pristup svim resursima kojima još uvek raspolažemo.

Amerikanci, Britanci, Nemci, su već jeftino prisvojili prirodna bogatstva na Kosovu i Metohiji čijim sirovinama upošljavaju svoju privredu, i na taj način kompenzuju navodni gubitak, u tim državama, koji je izazvala ekonomska kriza.

Da li je neko od vlasti Srbije, međunarodnu zajednicu, (čije “poštenje” smo uzdizali u nebesa svih ovih godina), a to znači UNMIK, KFOR, EULEKS, EU , zvanično pitao zašto svih godina (od 1999. do danas) nije niko odgovarao za smrt oko 1000 ljudi većinom srpske naconalnosti na KiM, zašto nisu nađeni krivci, kao i krivci za uništavanje imovine SPC marta 2004.g, i imovine ono malo Srba što su ostali da žive na KiM?

Da li je neko pitao sveznalice u EU gde to , u ovom stavu “F” ”zajedničke” rezolucije koji glasi (Pozdravlja spremnost Evropske unije da olakša proces dijaloga između strana. Proces dijaloga bi sam po sebi bio faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu. Ovaj dijalog bi imao za cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji i poboljša živote ljudi),

piše da EU ima pravo da postavlja uslove tokom dijaloga???

Ako se Vlada Srbije držala usvojenih dogovora i trudila se da ih sprovodi, da li je postavila pitanje EU-ji i ukazala joj na njene propuste u ispunjavanju dogovorenog , kao i na konkretne primere gde je to ona-EU prekoračila svoje posredovanje??? (Sporazume postignute sa Prištinom možete pogledati OVDE  ).

 

         Englezi ponovo zavrću ruku Srbiji

 

Ako je Narodna Skupština RS dana 12.01.2013. god. usvojila Rezoluciju o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji sa 174 glasa “za”, 17 protiv i dva uzdržana glasa, kako je to opet moguće da EU i Amerika, ne poštuju demokratsku odluku Parlamenta jedne priznate države UN-a, a u svojim ucenjivačkim zahtevima se trude da ispoštujuTačijev ustav”?!! ( tekst Rezolucije možete videti OVDE  ).

Kao što je to početkom septembra 2010. u namernu i ciljanu posetu Srbiji došao britanski ministar inostranih poslova Vilijem Hejg, a radi takozvane “poslednje ponude” zbog one naše podnete rezolucije UN koju je tražio da povučemo, i čija se poseta pretvorila u zavrtanje ruku na fino pokvareni način”, u istom cilju, pomenuti gospodin države koja je Srbiju uvek posmatrala kroz sopstvene interese, opet dolazi da vrši pritisak na našu državu.

Na kraju pitamo Narodne poslanike, one koje smo izabrali da odlučuju u ime nas, i koji primaju visoke prinadležnosti sedeći u klupama Skupštine Srbije, da li opet pristaju da njihovi glasovi, zabeleženi u zvanična parlamenta akta, budu ponovo marginalizovani i anulirani potezom čoveka čija država i dalje želi da napusti EU, ali koja opet želi da ima glavnu reč uz pomoć svoje zemljakinje Ešton?

Takođe potsećamo širu javnost na reči Predsednka Vlade Dačića, koji je povodom usvojene rezolucije u Skupštini Srbije , januara meseca rekao:

“- Ne možemo da prihvatimo ništa što ne obezbeđuje funkcionisanje i opstanak Srba i srpske zajednice na KiM. Priština odbacuje naš predlog za Zajednicu srpskih opština, ali ni mi nećemo prihvatiti ništa ispod toga. Ne pristajemo da srpska zajednica isključivo dobije pravo da organizuje folklorne priredbe i da izdaje biltene. Insistiramo na izvršnim ovlašćenjima i to ćemo potpuno jasno reći i zvaničnicima Brisela.

Dačić nas je tada uveravao i da Srbija neće zarad dobijanja datuma da odustane od svoje politike i kompromisnog rešenja koje nudi:

“Došao je taj trenutak da sa evropskim partnerima otvoreno i iskreno razgovaramo i o nastavku naših daljih evropskih integracija. Svima mora da bude potpuno jasno da Srbija neće promeniti stavove kako bi na leto dobila datum za početak pregovora o članstvu u EU. To nikako ne znači da odustajemo od evropskog puta Srbije. Srbija je datum apsolutno zaslužila.”

Da li je Narodnim poslanicima Skupštine Republike Srbije, Vladi i Predsedniku Srbije, “Tačijev ustav” iznad Ustava sopstvene države???

 

©Geto Srbija

  1. Вучетић1961
    6. априла 2013. у 17:12

    За велеиздају земље требало би да буде јавно вешање на Теразијама …

    Свиђа ми се

  1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.