Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > EPS: KRAĐA I KORUPCIJA DRMA EPS – A GRAĐANE RAČUNI

EPS: KRAĐA I KORUPCIJA DRMA EPS – A GRAĐANE RAČUNI

4. марта 2013.

 

Dobavljači se žale na velika potraživanja od EPS-a, a da li je EPS izmirio obaveze prema državi i gde su nestale pare?Niko ne pokušava da proveri zašto je svaka nova rukovodeća garnitura u EPS-u gora od prethodne. Da je ova najgora uverili bi se kada bi proverili sve činjenice u vezi sledećih dešavanja.

      

           Piše: Insajder E-6

 

SPASAVAMO EPS

Ministarka energetike, gospođa Zorana Mihajlović, stupanjem na dužnost, odmah je EPS-u zabranila kupovinu električne energije od trgovaca i osvojila značajne političke poene.

Kada su ubrzo posle toga zapretile nestašice, naložila je uključenje Panonskih elektrana, koje električnu energiju proizvode na gas i koja košta duplo više od one koja se mogla nabaviti od trgovaca. Šteta po EPS, zbog ovakvog ministarkinog poteza je 5 do 6 miliona evra.

Ovo niko nije objavio, pa su prethodno osvojeni poeni za ministarku ostali netaknuti, a nije bitno što će taj ceh na kraju platiti građani.

Da bi ministarka sakupila još neki politički poen, nalaže rukovodstvu EPS-a da na tenderu kupi električnu energiju od Republike Srpske. Novinari beleže to kao ministarkin uspeh, a šta je ustvari prećutano? Kupljene su negarantovane količine. Da bi dobio ugovor, EPS je ponudio veću cenu od tržišne i ko zna kakve uslove plaćanja…

Ovih dana se nazire da će u ovom slučaju EPS imati veću štetu nego što je imao od letošnjeg uključivanja Panonskih elektrana. Zašto? Ova zima je blaža od prosečne, a posebno od prošlogodišnje. Vode na Dunavu ima znatno više nego prošle godine. EPS nema manjak, pa kupljene količine od Republike Srpske trenutno prodaje trgovcima po ceni nižoj za 15 – 20% od one koju je platio Republici Srpskoj.

Zima blaga, a može se očekivati da EPS u martu trgovcima prodaje električnu energiju po ceni nižoj za više od 30% od nabavne!

Ako je tačno da je EPS od Republike Srpske kupio električnu energiju za 30 miliona evra, onda nije teško proceniti visinu očekivanog gubitka. Obrnuta situacija je nemoguća. Kada EPS ima manjak električne energije, taj manjak ima i Republika Srpska. Pošto su ugovorene količine negarantovane.

To znači da bi u takvoj situaciji EPS nedostajuće količine, umesto od Republike Srpske kupio na tržištu po znatno višoj ceni. Za očekivati je da ministarka radi na tome da preduzeća koja su u njenoj nadležnosti posluju što uspešnije, a da protivzakonita dešavanja prijavljuje nadležnim istražnim organima.

Nažalost, ministarku uopšte ne interesuje u kojim uslovima, i kako posluju ova preduzeća. Ministarka bi da se bavi isključivo istražnim radnjama, ali samo do nivoa koji obezbeđuje senzacionalističko izveštavanje.

Danas skoro svi novinari, čast izuzecima, a pogotovu vlasnici medija, jedva čekaju da bez ikakvog kritičkog osvrta plasiraju što bombastije članke. Eto ministarki novih poena, pa šta košta da košta, i tako će to narod da plati.

Na predlog ministarke, Vlada RS imenovala za generalnog direktor EPS-a Obradovića na skoro sve važne funkcije primljeni su novi Ijudi, i oni u JP EPS čine skoro 10% svih zaposlenih!

Neko ko je pratio tendere, verovatno je primetio da je EPS od dolaska novog generalnog direktora do danas raspisao tendere za kredite verovatno od najmanje 20 milijardi dinara, i verovatno te kredite i iskoristio. Dobavljači se i dalje žale da imaju velika potraživanja od EPS-a, a EPS se ne hvali da je izmirio sve obaveze prema državi. Gde su pare?

Da li je neki deo otišao za finansiranje partijskih aktivista, ili je sklonjen na tajne račune za finansiranje potencijalnih izbora, a možda i za brzo rasturanje EPS-a?

Uz zaduživanje od dodatnih 50 milijardi dinara kredita, to je dodatni trošak za EPS, na godišnjem nivou samo za kamatu desetak milijardi dinara. Pričali su kako će smanjiti troškove u EPS-u, a ovim ih povećavaju.

Kad smo već kod kredita, treba se zapitati da li možda još nešto stoji iza senzacionalističkih izjava – il’ kredit ili stečaj. Ako se uporede kamate u Srbiji sa onima u okruženju ili Evropi, videće se da je za kreditore, pogotovu iz inostranstva, a u većini naših banaka je strani kapital, veoma privlačno da srpskoj državnoj kompaniji daju kredite po veoma visokim kamatnim stopama, jer će, i bez državnih garancija, to narod sigurno morati da vrati.

Državna kompanija je najbolja garancija, a za kreditore zelenaške kamate su najslađe pare. Ko pita narod da li mu se ovakvi aranžmani sviđaju.

Sad o izjavi generalnog direktora EPS-a ,,kralj je go i mi smo pred bankrotstvom“. Mnogi koji su dugo godina u EPS-u upozoravaju ljude na vlasti da EPS ne može da brine o socijalnom miru i da zbrinjava partijske finansijere i moćnike, ali Ijudima na vlasti su uvek bili bitniji jeftini politički poeni i šićardžijsko ponašanje.

Šta mislite, koliko EPS može da izdrži sa jeftinom cenom električne energije, a da snabdeva državna i privatna preduzeća čija rukovodstva, uz podršku moćnika na vlasti, kažu – moje preduzeće će uspešno poslovati samo ako radnicima ne isplaćujem platu, državi ne plaćam obaveze, državnim preduzećima ne plaćam vodu, struju, komunalije itd.?

Da li su takvi pljačkaši i uzurpatori dobri za državu Srbiju?

EPS je izdržao sankcije i NATO bombardovanje. Spoljne udare je preživeo. Neko je izgleda shvatio da EPS može biti urušen samo iznutra. Zato je izabrao ekipu na čelu sa Obradovićem.

Niko od njih nije radio u iole ozbiljnijem preduzeću (jer je odatle najuren). Poneko u malo jačoj STR, a većina u firmama koje imaju od jednog do četvoro zaposlenih. Ne pokušavaju da upoznaju EPS. Mnogi nisu ni sposobni da to učine. Ali zato imaju gotove recepte kojima će urušiti EPS.

Zato treba postaviti pitanje aktuelnoj vlasti, dok je kralj go, a carica gleda samo u ogledalce, da li je sposobna da smeni ministarku energetike, a iz EPS-a najuri Obradovića, sa svom bulumentom koju je doveo sa sobom, a na čelo EPS-a dovede stvarno stručne, sposobne i spremne da od EPS-a, naravno uz pomoć Vlade, naprave profitabilnu i uspešnu kompaniju.

To je, uz malo dobre volje, lako izvodljivo, ako se biraju najbolji od preko 30.000 zaposlenih u EPS-u, a ne od par stotina nesposobnih i zlonamernih članova partija na vlasti.

A građani?! Od svega toga, oni samo znaju da će struja poskupeti…

 

© Geto Srbija

materijal: List protiv mafije

Категорије:ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА Ознаке: , , , , , ,
  1. Sitna Riba
    6. марта 2013. у 01:25

    Ja placam u CH struju u „3 meseca“ ca 60.- chf, je li moguce da vi placate skuple? Ovo je zaista strasno za procitati koji je kriminal ovladao kod nas! Uzas

    Свиђа ми се

  1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.