Почетак > ПРИВАТНОСТ > Ruski web prati sve šta ste download-ovali

Ruski web prati sve šta ste download-ovali

7. јануара 2012.

Mislite kako niko ne zna šta ste sve skinuli preko BitTorrenta? Opasno ste se prevarili.

Svaki put kada pokrenete vaš BitTorrent klijent program i preuzmete neki legalni ili ilegalni sadržaj, verovatno uopšte   ne razmišljate o tome da ste svo to vreme praćeni. To što ste promenili svoje ime u neki nadahnuti nadimak ne predstavlja apsolutno nikakvu zaštitu od zadiranja u vašu privatnost na Internetu.

Najnoviji primer koji ilustruje činjenicu da je  ono što radite na Internetu sve drugo osim „vaše privatne stvari“ jeste i nova ruska web stranica YouHaveDownloaded.com, čiji su autori  želeli da ukažu na javnu prirodu popularnog BitTorrent servisa, tvrdeći kako prate 20% svih torrent preuzimanja i ukoliko ne koristite BitTorrent preko proxya ili VPN-a, velike su šanse da ostatak sveta vidi šta preuzimate bez toga da vas bilo ko, bilo šta pita.

 

Pored toga, autori ove web stranice tvrde da prikupljaju IP adrese i imena preuzimanih datoteka, a ti podaci su javno dostupni na njihovom webu.

 

Svi koji posete stranicu, mogu da vide svoju istoriju preuzimanja datoteka, ukoliko se ona nalazi u bazi podataka. Postoji i opcija pretrage IP adresa, kako bi onaj kog to zanima mogao videti ko preuzima koje datoteke, a trenutno imaju podatke za više od 51 miliona korisnika BitTorrenta koji dele više od 103.000 torrenta.

 

 

 „Želimo da podsetimo ljude da Internet nije mesto na kom treba očekivati privatnost“, kažu osnivači ove stranice. „Danas mnogo ljudi koristi Internet ne shvatajući kakve podatke ostavljaju. Takođe, ima i onih koji to često ignorišu„.

Dakle, prema onom što tvrde, njihova namera nije bila da stvore alat za špijuniranje korisnika, već su  želeli da ih upozore i alarmiraju, da povedu malo više računa o tome kakve sve informacije ostavljaju na raznim torrent sajtovima.

Oni koji koriste dinamičke IP adrese verovatno će pomisliti da su time zaštićeni od praćenja, ali  Youhavedownloaded kaže da se „stranica u ovom trenutku ne bavi odvajanjem dinamičkih IP adresa, primera radi, 3.3.3.3 može biti dinamička IP adresa koja je u određenom vremenskom trenutku pripadala određenom korisniku. Pored toga, DHT (distributed hash table) omogućuje dobijanje „otisaka“ korisnikovog računara. DTH je sistem koji konstantno ažurira podatke o tome ko što radi na P2P u svakom trenutku i to je esencijalan deo BitTorrenta. Zahvaljujući tim podacima administrator mreže može znati da li ste vi ili neko ko je imao pristup vašem računaru preuzimali neku datoteku„.

Tekst koji su autori stranice napisali u vezi politike privatnosti je napisan u šaljivom tonu, ali kada ga malo bolje proučite, možda ćete se manje smejati: „Dušo, ovo je Internet. Ovde nema privatnosti. Sediš u privatnosti svoje  sobe, klikćeš na linkove, čitaš, gledaš filmove. Možda ti izgleda kako si sam, ali pametni umovi te posmatraju. Oni prate svaki tvoj korak. Ti nisi ljudsko biće za njih. Ti si meta – potrošač.“

 

 

 

Категорије:ПРИВАТНОСТ