Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > ИЗГУБЉЕНE СРПСКE ЗАКЛЕТВE: ОБЕСМИШЉАВАЊЕ ЗАКЛЕТВЕ СРПСКОГ НАРОДА И ХОДАЊЕ У ТУЂИМ ЦИПЕЛАМА!??

ИЗГУБЉЕНE СРПСКE ЗАКЛЕТВE: ОБЕСМИШЉАВАЊЕ ЗАКЛЕТВЕ СРПСКОГ НАРОДА И ХОДАЊЕ У ТУЂИМ ЦИПЕЛАМА!??

10. јула 2017.

 

„Заклињем се да ћу…."- речи су којима председник Србије „заклетвом" ступа на дужност! Неколико ствари ће „он, по Уставу" да чини и брани . Тај текст „заклетве" је путоказ на којем ништа не пише!

 

                     Зоран Д. Милојевић

SVAKAVE SRPSKE ZAKLETVE2

 

Председник се заклиње "да ће", али шта је садржај, форма и чинидба његове "заклетве"? Кад је изабрана "прва демократска влада" Зорана Ђинђића, неки министри (Владан Батић, Александар Поповић !) самоиницијативно су додали: "Тако ми Бог помогао"!

Богобојажљиви српски народ није се "бог мио" увек, на сваком месту и у свакој прилици! Чинио је то тек у тренуцима највеће части или највеће туге! Али, и тада је знао и схватао: "Бог ће да помогне, ако хоће, ако неће, нека је по његовом"!

"Бог мио" се човек у тренуцима смрти, иако је знао: у смрти не постоји реч која враћа у живот! Док су Срби у Бога веровали, све су почињали са: "Помози, Господе" и завршавали са :"Хвала Ти, Господе, на дару твоме"! Овим заклетвама се у бој ишло и из боја враћало "За Крст часни и слободу златну"!

А, кад су безбожници обезбожили Србе и заклетва се свела на "Тита и партију", Срби су изгубили заклетву , а с њом и част и Достојанство!!!

Народ српски је постао одметник од своје цркве, и српски свештеници су почели да се "угледају на народ". Буквално су почели да се заклињу! "Дабогда се на мене преврнула приколица, пуна удовица"!

Неожењени или разведени кум женио се кумом сличног брачног статуса! Један је кум образложио: "Ја овим чином само показујем колико поштујем бившу куму! Кума није дугме, без обзира на број рупа"! А шта тек рећи за обраћање у српској војсци? Официр поздравља строј:

-Господо официри и војници, здраво!

-Здраво!- одговара строј.

Европски, уличарски поздрав "ћао", црвене калифе увеле су у своју војску и партију! Њима је био довољан поздрав "здраво"! Како у војсци, тако у кафани, како у партији, тако на улици! Здраво!

Сцена из клуба "Дно живота". Улазим у намери да пијем и бекријам са истомишљеницима и са врата их поздрављам:

Здраво, живо!

-Хвала, и теби што уђе!-одговарају присутни.

-Богами , ја вам викнух с врата!-досетио сам се да додам једном приликом.

Мој покојни пријатељ Душан Петровић, један од најбољих раденика из ЕДБ, знао је да седи уз пиво нервозан и на крај срца.

Ја га поздрављам:

-Душане Силни, добар дан!

Подиже поглед ка мени и љути се:

Откуд ти знаш да је мени добар дан, кад тебе видим!?

Кад би га прошло лоше расположење, Дуле се правдао:

Испи ме сикирација! Побелео сам као сир, има мачке да ме поједу!

Поздрав "здраво" (САЛУТЕ!) користили су Римљани када су улазили у јавну кућу, а користили су га и руски свештеници (на здаровје!) у средњем веку, кад су исповедали осуђеног на смрт!

Српски војник је сведен на римску куртизану или руског смичиглаву! А српски војник је одувек Понос, Част и Достојанство српског народа! Српски СИН је то, бре!!! Дика и Слава српска! Оно најбоље, најздравије и Најчасније српско благо!

"Здраво" није за војника , Србина , Сина! Њему од људи ништа не треба! Он за живот не мари, он зна "како и зашто га даје"! За њега је "Веруј"! У Бога! У Србију! У Народ! Амин!

Заклетва и поздрав су два спољашња обележја духа који влада земљом и народом! Какви су људи, таква им заклетва, такав им поздрав. Зло не чини човек, већ нељудско у њему!

 

      Шта нам ваља чинити?

Најгоре би било да мењамо закон о заклетви државних функционера и закон о опхођењу у војсци Србије, пре но што се Србима не објасни какав је значај заклетве вођа пред узимање у руке судбине народа и државе?!

Истина о теми заклетве мора бити објашњена јавно и аргументовано! Истина изречена на погрешном месту се лако претвара у грешку! Таква истина постаје сурогат!

Неке ствари се мењају, али је проблем у стварима које се не мењају! Српски народ живи од позајмљене памети! У краљевство српске лажи нико не улази, јер нико не зна одговор на лозинку!

Српски народ деценијама хода у туђим ципелама! Некад су му те ципеле за број мање, па му стварају жуљеве, а некада су за број веће, па се спотиче о сопствену обућу! Српски народ мора да почне од нуле!

Али, понављам: не сме да крене од нуле, а да не буде свестан зашто је постао "нула"? Зашто деценијама живи у јефтиној соби у којој су најскупљи снови?

Истину о својој прошлости српски народ не сме прихватити као готов производ! Зашто се неко "заклиње", а да се не заклиње "ни у шта" и "ни у кога"? Зашто се старији обраћа млађем са "здраво", а млађи одговара "здраво"?

Време је да српски народ потражи одговоре! Као што свака болест има свој лек, само га ваља потражити, тако и сваки одговор има своје питање! Не питајте, да бисте питали, већ да би добили одговоре!

Под Капом Небеском увек постоји прилика! Прилика има косу напред, а позади је ћелава. Кад прође, немаш за шта да је ухватиш!

 

©Гето Србија

материјал: Лист против мафије