Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > ZLOUPOTREBA MINISTROVOG FAKSIMILA: NOVE BRLJOTINE U MINISTARSTVU ZDRAVLJA

ZLOUPOTREBA MINISTROVOG FAKSIMILA: NOVE BRLJOTINE U MINISTARSTVU ZDRAVLJA

11. априла 2017.

 

Obaveza uništenja i skladištenja zaplenjenih sirovina za proizvodnju opojnih droga, dodeljena je Ministarstvu zdravlja, dok je Zakonom uništenje i skladištenje hemijskog otpada u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede.

U prvom slučaju, zaplenjene zabranjene supstance po zakonu je obavezno da uništi Ministarstvo unutrašnjih poslova ili sud, ali desilo se obrnuto, jer su dve službenice ministarstva olako stavile potpis na preuzimanje obaveze koja ne pripada resoru zdravstva. Zbog toga je ministar zdravlja pokrenuo internu istragu.

 

                       Vuk Stanić

NEUNISTAVANJE OPOJNIH DROGA

 

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, pokrenuo je internu istragu, protiv službenice ministarstva Jelene Janković i Dragane Vujčić (pomoćnice ministra), jer su prihvatile da to Ministarstvo, preuzme obavezu da skladišti i uništi sirovine za proizvodnju opojnih droga koje su zaplenjene prilikom hapšenja Milana Zarubice.

Zaplenjene zabranjene supstance po zakonu je obavezno da uništi Ministarstvo unutrašnjih poslova  ili sud. Ipak sudije Višeg i Apelacionog suda Rastko Popović, Nadežda Mijatović i Aleksandar Stepanović doneli su odluke da, po kojima je ova obaveza natovarena Ministarstvu zdravlja.

U sudskom postupku koji je vođen protiv Milana Zarubice, okrivljeni je postigao dogovor da prizna krivicu, zbog čega je osuđen na blažu kaznu, a po Zakonu o psiho aktivnim supstancama ilegalne materije koje je proizveo, trebalo je da su unište o njegovom trošku.

Zarubica odnosno njegovi advokati, se branio da je u teškoj materijalnoj situaciji i da nema novca da obavi uništenje. Tokom spora istaknuto je i da se razveo od supruge i da je ona sada vlasnik prostorija u kojima je MUP zapečatio sporne buriće. Logičan splet okolnosti bio je i da MUP, sprovede ili nadgleda uništenje spornih supstanci.

Iz MUP-a su zakukali da ni oni ne bi da gube vreme i novac, i da se ministar Nebojša Stefanović usprotivio da se njegovom Ministarstvu natovare ti troškovi.

Troškovi su veliki jer je u pitanju više od 100 velikih burića, za koje je samo uzorkovanje koštalo pet miliona dinara. Uništenja je ranije radio MUP, sve bi spalili u Termoelektrani Obranovac, ali zakon je promenjen, pa se sada ove supstance šalju na uništenje u inostranstvo a to sa transportom košta kako su nam rekli možda i više od pet milion evra.

Ispostavilo se da MUP i sudovi, niti Ministarstvo pravde, nemaju kapacitete gde to da uskladište, niti da imaju novac da plate uništenje u inostranstvu. Ministar policije Nebojša Stefanović se pravdao da nema novca ni za uniforme, iz suda su poručivali da nemaju dovoljno prostorija ni za suđenja, a Ministarstvo pravde se pravdalo da nisu nadležni.

Tada su pomenute sudije Popović, Mijatović i Stepanović u dogovoru sa veštacima najgrublje prekršili Zakone ove države i u akta uneli da u pitanju nije sirovina za proizvodnju narkotika, koja bi bila u nadležnosti MUP, već da je u pitanju hemijski otpad.

Ovakva presuda je odmah otvorila i pitanje po kom osnovu ste onda osudili Zarubicu, ali Zarubica se nije bunio, ćutao je u strahu da mu ne natovare da on mora da odrobija i za ne plaćanje uništenja sirovina iz preko 100 burića.

Presude pomenutih sudija sadrže i još jednu grešku, a to je činjenica da je obaveza uništenja i skladištenja dodeljena Ministarstvu zdravlja, dok je Zakonom uništenje i skladištenje hemijskog otpada u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede.

Nije ova greška slučajno napravljena, kako nam je rekao sagovornik iz Ministarstva poljoprivrede, njegove kolege zadužene za ekologiju, odnosno zaštitu životne sredine u tom ministarstvu, rekle su da oni nikada neće staviti potpis na papire kojima prihvata nadležnost nad Zarubicinim burićima.

Sve to je dogovoreno još u vreme dok je na čelu Ministarstva poljoprivrede bila Snežana Bogosavljević Bošković, pa je moguće da je ona preko kolega iz SPS uticala da se to na mala vrata preda ministarstvu Zlatibora Lončara.

I zaista, na malim vratima Ministarstva zdravlja, sa faksimilom Lončarovog potpisa, sačekala ih je službenica Jelena Janković. Jankovićeva je bliksa SPS-u. Ona je pre više od dve godine pod misterioznim okolnostima prešla iz Instituta za javno zdravlje Srbije Batut  , kojim SPS gospodari, prešla u Ministarstvo zdravlja.

Jankovićeva je umesto da sa presudom upozna odgovarajuće osobe u Ministarstvu, a pre svega ministra, pogotovo što u trenutku kada je dopis primila zvanično još nije bila zaposlena u Ministarstvu zdravlja, jednostavno "prihvatila ponudu". Njeni dopisi su dostavljeni sudu i advokatu Milana Zarubice, Timotijeviću, i oni nisu nikakva tajna. Lončarov faksimil je sa druge strane po ko zna koji put zloupotrebljen, i njime je potkrepljeno prihvatanje Ministarstva zdravlja u ovoj igranki.

Sve ovo je do skoro bila uobičajena praksa. U periodu od 2014. godine do 2016. godine, Lončarov faksimil je ne dokumenta lupao ko je stigao. Tek nedavno je Lončar, potegao pitanje ko sve koristi i lupa njegov faksimil na obavezujuća dokumenta, Ministarstva zdravlja, a mnoga od tih dokumenata će verovatno biti dokazni predmeti u različitim sudskim postupcima.

Naravno, ispostavilo se da Jankovićeva nije radila sama, već da je u sve bio uključen njen neposredni pretpostavljeni Dragana Vujčić. Ona opet blisko sarađuje sa državnim sekretarom Ministarstva zdravlja Berislavom Vekićem i bivšim pomoćnikom ministra zdravlja Zoranom Vučićem.

Sve bi ovo prošlo u tajnosti, ne bi Lončar nikada ni saznao da je njegovo Ministarstvo preuzelo obaveze skladištenja i uništenja sirovine za proizvodnju narkotika i da je sve zavedeno kao hemijski otpad, da mu nedavno nisu saopštili da mora da traži rebalans budžeta od predsednika Vlade Aleksandra Vučića, jer ministarstvo nema novca za sve preuzete obaveze.

Kada je shvatio da od njega neko očekuje da u sred predsedničke kampanje treba od Vučića da traži pare, počelo je kopanje po papirima!

Ispostavilo se Zarubicini burići nisu i jedina nenamenska stvar na koju bahati službenici troše pare dok Lončar operiše u Urgentnom centru, dok je u Vladi Srbije počeo da se širi trač kako su ministar policije Nebojša Stevanović i ministarka pravde Nela Kuburović, ministru Zlatiboru Lončaru podmetnuli bušenje budžeta u njegovom ministarstvu.

Ako Lončar ne nađe načina da ovu obavezu skine sa svog ministarstva, on rizikuje da mu u budućnosti, neko kaže da je umesto na lečenje dece novac trošio uskladištenje sirovina za proizvodnju droge.

Najzanimljivije od svega je činjenica da, iako je Jankovićeva pre više od godinu dana prihvatila da sirovina za pravljenje droge bude nadležnost Ministarstva zdravlja, burići sa ovom supstancom još uvek stoje zapečaćeni u prostorijam Zarubicine bivše žene! Ona jeste potpisala, ali, ispostavilo se da ni Ministarstvo zdravlja nema gde da uskladišti Zarubicine buriće. Zapravo, novac za njihovo uništenje i uskladištenje po Zakonu u ovoj državi nema niko…

 

      A 1. Vakcina smrti

Ministar Zlatibor Lončar našao se na meti alternativnih medija jer je uvezao iz Evropskoj uniji zabranjenu dečiju vakcinu "Pentaksim" (Pentaxim). Istina je da je MInsiatrstvo zdravlja učestvovalo u uvozu ove vakcine, ali je činjenica i da mediji iz nekog razloga štite zločinačku Agenciju za lekove koja izdaje dozvole za sve lekove koji mogu da se koriste, odnosno prodaju u Srbiji.

Tako jedan od blogera piše da je "dečije vakcine pod nazivom "Pentaxim", koje je Ministarstvo zdravlja uvezlo iz Francuske, nemaju dozvolu Evropske unije, on navodi i da je Kontroverzni ministar za zdravlje Zlatibor Lončar, poznatiji kao „mafijaški lekar" potpisao je uvoz ovih vakcina."

Istovremeno je Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALMIS) najnormalnije izdala saopštenje da je za dečje vakcine "Pentaxim" izdatala sertifikat, i niko ih zbog toga ne kritikuje.

Pentaksim se inače deci daje protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i Haemophilusa tipa "be" Kako piše u saopštenju, nosilac dozvole je "Sanofi-Aventis d.o.o" iz Beograda, a nabavljeno je od 66.050 doza. U saopštenju se još navodi da je direktor ALIMS, Spec. dr. med. Saša Jaćović, 14. marta 2015. godine potpisao sertifikat analize kojim se potvrđuje kvalitet uvezene serije leka. Proverom kalendara ispostavilo se da je 14. marta bila subota, a opšte je poznato da ALMIS subotom potpisuje sertifikate…

Pretragom registra "Evropske medicinske agencije", nismo uspeli da pronađemo "Pentaxim" na spisku verifikovanih dečjih vakcina. Posebno je interesantno napomenuti da se većina vakcina kompanije "Sanofi Pasteur MSD" uopšte ne nalazi na tom spisku

Prema navodima sa internet sajtova koji se bave lekovima, zdravljem, ali i iz samog uputstva ove vakcine može se videti da su neželjena dejstva pentaksima:

Oticanje lica (edem lica) i nagli otok lica i vrata (angioedem, Quinkeov edem)

Iznenadna i ozbiljna slabost sa padom krvnog pritiska koji izaziva vrtoglavicu i gubitak svesti, ubrzanim srčanim ritmom praćenim respiratornim i digestivnim poremećajima (anafilaktička reakcija, šok)

Veoma česta neželjena dejstva su: gubitak apetita, nervoza, razdražljivost, neuobičajen plač, pospanost (somnolencija), povraćanje, crvenilo na mestu primene (eritem), temperatura 38°C ili veća, otok na mestu primene (edem), bol na mestu primene

Moguća neželjena dejstva tj. reakcije koje nisu prijavljene nakon primene vakcine "Pentaxim", već posle primene drugih vakcina koje sadrže jedanu ili više antigenskih komponeneti kao "Pentaxim" vakcina su sledeća:

– Guillain-Barré sindrom (neuobičajena osetljivost, paraliza) ili brahijalni neuritis (paraliza, difuzni bol u nadlaktici i ramenu), posle primene vakcine koja sadrži tetanusni toksoid.

Dodatne informacije namenjene za posebnu grupu pacijenata:

– Kod prevremeno rođenih beba (u 28. gestacionoj nedelji ili ranije) mogu se javiti duži razmaci između udisaja nego što je normalno, od dva do tri dana nakon vakcinacije.

 

©Geto Srbija

materijal: List protiv mafije

%d bloggers like this: