Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > POTVRDA RADA DOBRO ORGANIZOVANE KRIMINALNE GRUPE U KLINIČKOM CENTRU NIŠ

POTVRDA RADA DOBRO ORGANIZOVANE KRIMINALNE GRUPE U KLINIČKOM CENTRU NIŠ

16. јула 2014.

 

Korupciji u Kliničkom centru (KC) Niš nema kraja i nije slučajnost što su nezavisne institucije, korupciju u zdravstvu s pravom tako visoko kotirale. Na žalost, oni koji treba da preduzmu odgovarajuće korake, to ne rade….Mi, kao grupa lekara KC, koja vam sada piše, nismo učestvovali u pisanju već objavljenog pisma u Vašim novinama, ali želimo da potvrdimo da je sve ono što je napisano istina i želimo da ovim pismom obavestimo javnost i o drugim korupcijama u KC Niš.

 

 

 

Pre svega, tu je korupcija tokom nabavke ortopedskih implantata…Naime, prof. Milorad Mitković je pune dve decenije direktor Klinike za ortopediju u Nišu. Istina, vrstan je ortoped. Ali, vlasnik je tri privatne firme koje proizvode razne ortopedske implantate, učestvuju i redovno ,,pobeđuju" na tenderima u KC-u Niš.

Nalazi se na čelu svih tenderskih komisija, u svojstvu predsednika, zamenika predsednika ili „osobe koja odlučuje", već punih 15 godina! Godišnji prihod koji prof. Mitković ostvaruje po tenderima za nabavku ortopedskih implantata iznosi oko 500.000 evra, za koji iznos svake godine biva oštećen državni budžet.

Jedna od tri njegove privatne firme, nosi naziv ,,Trafix", koja se vodi na ime supruge prof. Mitkovića, (koja je vlasnik sa udelom od 51%) i mašinskog inženjera Mitića, (koji je suvlasnik sa udelom od 49%). Ova firma uglavnom proizvodi tzv. „unutrašnje fiksatore"

Druga firma nosi naziv ,,Ortokon" i vodi se na ime supruge prof. Mitkovića, (koja je vlasnik sa udelom od 51 %) i izvesne gospođe Vere, ( koja je suvlasnik sa udelom od 49%). Ova firma uglavnom proizvodi tzv. „spoljašnje fiksatore" .

Treća firma se zove ,,Oregon" i vodi se takođe na ime supruge prof. Mitkovića, (koja je vlasnik sa udelom od 51%) i medicinske sestre Ivane, koja radi na Klinici za ortopediju, (a koja je suvlasnik sa udelom od 49%). Ova firma proizvodi i distribuira šrafove, Kiršnerove igle i druge potrošne materijale.

Samo po osnovu ,,kupovine" implantata iz firme ,,Trafix", ne računajući druge firme, prof. Mitković ošteti državni budžet za 240.000 evra, za koji iznos on postaje bogatiji. Evo kako to radi…

Unutrašnji fiksator pomenute firme („Mitkovićev Richards-ov klin), koji se koristi za trohanterne prelome butne kosti, košta 108.000 dinara. U čitavom svetu, za takve prelome se koristi originalni i mnogo kvalitetniji DHS (Richards-ov klin), koji se ne lomi, ne krivi i ne ispada, kao „Mitkovićeva kopija", i koji u Švajcarskoj, Sloveniji i na našem tržištu može da se nabavi za 180 evra!

Vojvođanska firma „Narcisius" iz Ade, po istoj ceni (180 evra), proizvodi i prodaje licenciran DHS Richards-ov klin, kao i modifikovani DHS Richardsov klin (DHS-Yu) Mileta Bogosavljevića, koji koriste mnoge ortopedske ustanove u Srbiji.

Dakle, razlika u ceni koja se postiže kupovinom samo jednog Mitkovićevog „unutrašnjeg fiksatora", u odnosu na mnogo kvalitetnije i jeftinije klinove, koji se koriste u celom svetu, iznosi oko 800 evra. Kada se to pomnoži sa 300, koliko se godišnje od Mitkovićeve firme Trafix trebuje u KC Niš, dobije se cifra od 240.000 evra, koliko zaradi prof. Mitković samo od jedne od tri pomenute firme, tj. po osnovu samo jedne vrste implantata.

Grupa ortopeda je, krajem prošle godine, prijavila neregularnosti tokom nabavke ortopedskih implantata menadžmentu KC-a, kada je prof. Mitković formalno promenjen kao predsednik tenderske komisije za tu vrstu nabavke. Međutim, i dalje se vrši strahovit pritisak na novoimenovane članove (ucene, pretnje, obećanja, od strane profesora Mitkovića, prof. Saše Živića, nekih pravnika i dr rukovodioca Kliničkog centra) da se nastavi sa kupovinom implantata od Mitkovićevih firmi, bez obzira na ogromnu razliku u ceni.

Neki novoimenovani članovi komisije su u pisanoj formi dobili pretnju od strane prof. Živića, da će biti sankcionisani ako ne potpišu „kupovinu" ovih implantata. Jednog profesora, koji je odbio da potpiše takvu pljačkašku nabavku, zastrašuje, prisluškuje i prati policija, kao nekog kriminalca.

Za pomenute firme profesora Mitkovića zna se godinama. To zna i menadžment KC-a, zna i policija. Godišnji prihod profesora Mitkovića, samo od kupovine sopstvenih implantata, prelazi 500.000 evra. Od tih sredstava finansirao je i lobiranje za Akademiju nauka, u koju je primljen pre dve godine, gde je primljen mada ima samo jedan autorski rad na takozvanoj sci listi. Sa tom naučnom "kompetencijom", po Statutu Medicinskog fakulteta u Nišu, ne ispunjava ni uslove za izbor u zvanje profesora!

Opravdana je i sumnja da je u pomenuti lanac korupcije koji traje deceniju i po, uključeno mnogo ljudi, uključujući i rukovodioce KC koji "žmure" na sve ovo. Izgleda da i policija ima interesa da ne reaguje.

Prisutan je neverovatan strah kod radnika ortopedije, koji ne smeju ni da pomisle da se suprotstave profesoru Mitkoviću, smatrajući da je to ravno ,,samoubistvu", pretpostavljajući da je čitav "sistem" umešan u malverzacije.

Na sceni je i korupcija na Očnoj klinici. Bivši direktor klinike prof. Dragan Veselinović i sadašnji direktor prof. Gordana Zlatanović su privatizovali Očnu kliniku Kliničkog centra, što je i logično jer oboje imaju privatne klinike.

Pacijente iz KC šalju u privatne klinike jer su im tamo obezbedili bolje uslove rada. Ali da bi sve to lepo funkcionisalo, oni su i svoju decu primili, baš tu na Očnoj klinici! Tako sin i ćerka prof. Veselinovića rade zajedno sa tatom na Očnoj klinici i u tatinoj privatnoj klinici.

Profesorka Zlatanović je primila i ćerku i sina na Očnoj klinici, da ih mama nauči kako se dolazi do uspeha i bogatstva. Zbog toga ovu kliniku zovu- „Klinika za majku i dete".

O Nefrološkoj klinici i njenom poslovnom odnosu sa ,,Fresenius" firmom koja je radila hemodijalize bubrežnih bolesnika u Nišu i regionu, a posebno podatke o malverzacijama u samoj firmi ,,Fresenuis" od strane pojedinih lekara iz KC u prvom redu prof. Vidojko Đorđević, možete naći u Policijskoj upravi grada Niša. Inspektori policije su sve to verifikovali i ostavili, verovatno po nečijem naređenju, u neku zadnju fioku sa ciljem da se ta kriminalna radnja ohladi i zaboravi.

Doduše firma „Fresenius" je u međuvremenu zatvorena, prestala je da radi, ali zar je to dovoljno?

Na čelu organizovane kriminalne grupe lekara u Kliničkom centru u Nišu je dr Dragan Milić i njegovo osnovno zanimanje je rukovođenje tim timom, spletkarenja i podmetanja kolegama koji ne pripadaju njegovoj kriminalnoj grupi i njihove družine.

Dr Milić je studirao medicinu preko 10 godina a tada su studije medicine trajale pet godina. Uz velike muke i pomoć prijatelja nekako je završio studije a ni bog ne zna kako je primljen u Klinički centar Niš i to baš na Hirurškoj klinici. Sina dekana prof.Višnjića, uzeo je za kuma, da bi imao prolaz na fakultetu. Da bi što brže stigao do fakultetskog zvanja bila mu je potrebna podrška šefa katedre hirurgije.

Tadašnji šef katedre, prof. Miroslav Stoiljković, dobar hirurg, veliki intelektualac i vrlo tolerantna ličnost, prihvata ga kao što je prihvatao sve mlađe kolege. Dr Milić je bio prema njemu servilan da bi dobio njegovu podršku i postao asistent na Medicinskom fakultetu.

Kada je to ostvario, shvatio je da je na dobrom putu i da su mu sada sva vrata otvorena. Da bi napredovao na fakultetu, počeo je sa plagiranjem naučnih i stručnih radova da bi na kraju plagirao i doktorsku disertaciju o čemu postoji validna dokumentacija!

Vrlo brzo uspostavlja dobre ekonomske odnose sa farmaceutskim firmama koje su mu finansirale putovanja po svetu. Od Udruženja vaskularnih hirurga Amerike, dobio je stipendiju da poseti njihov nacionalni Kongres i nekoliko njihovih klinika. To udruženje finansira godišnje po nekoliko hirurga iz nerazvijenog dela sveta da prisustvuju njihovom nacionalnom kongresu.

Dr Milić je to vrlo lepo isplanirao. Angažovao je novinarku "Blica" Željku Jevtić koja je tu njegovu stipendiju proglasila "Nagradom za najboljeg hirurga van Amerike". Ta novinarka tu navodnu vest pompezno najavila, a drugi mediji, bez provere, citirali.

Tako dr Milić, ni kriv ni dužan, postade "najbolji hirurg na svetu"! ( pogledati sajt Telepromter. rs – "Pronađen plagijator među profesorima na Medicinskom fakultetu u Nišu"). To su prenela skoro sva sredstva informisanja u Srbiji i zahvaljujući toj neistini dr Milić je sebi otvorio skoro sva vrata u Srbiji.

Postaje ljubimac Ministarstva zdravlja i od njih dobija maksimalnu podršku. Naravno učlanjuje se u DS i time kao "najbolji hirurg na svetu" dobija veliku podršku od tada vladajuće političke partije, potom dobija raznorazne zahvalnice i priznanja od raznoraznih udruženja.

Naravno, sve on to koristi, objavljuje u medijima, a, u anketi "Blica", biva "izabran" i za ministra zdravlja! Od puta u Ameriku pa sve do današnjih dana novinarka Željka Jevtić je njegova lična novinarka i objavljuje u "Blicu" neverovatne neistine.

Veliča dr Milića i bez argumenata blati pojedince i ustanove o kojima joj dr Milić daje lažne podatke. Osim toga, ucenjuje sve oko sebe, počev od uprave KC Niš, preko uprave Medicinskog fakulteta, okuplja ljude sličnih kvaliteta, bez morala sa jasno definisanim ciljem, a to je vlast i novac.

Sada je to dobro organizovana kriminalna grupa. Prvo su se besprekorno organizovali oko tendera za nabavku opreme i potrošnog materijala u KC Niš. Ali, to im nije bilo dovoljno jer su dobit morali da dele na više delova, pa su izmislili takozvane "vanstandardne usluge u Kliničkom centru" i tu uključili svoje članove i proverene kolege i time opljačkali fond zdravstva za nekoliko miliona evra.

Ova dobro organizovana grupa nije partijski organizovana jer članovi ove grupe su iz različitih političkih partija. Članovi grupe su: dr Dragan Milić, bivši član DS a od pre mesec dana član SNS-a, glavni koordinator i mozak ove kriminalne grupe. Njegova osnovna aktivnost je spletkarenje, jačanje grupe, laž, blaćenje neistomišljenika i bogaćenje i besprekorna servilnost prema nadređenima.

Tu su i dr Zoran Radovanović, član SPS-a i direktor Kliničkog centra u Nišu, dr Petar Bošnjaković, bivši član JUL-a, dr Zoran Perišić, gradonačelnik Niša, bivši član JUL-a a od pre dve godine član SNS-a, dr Srbobran Trenkić bivši direktor Kliničkog centra, bivši član DSS-a a po tome G17, dr Saša Živić, član SPS-a, dr Milorad Mitković, direktor Klinike za ortopediju i dr Veroljub Pejčić, bivši član SPS-a, DSS-a, G17 a sada član SNS-a, direktor centra za minimalno invazivnu hirurgiju.

Naravno, ova grupa ljudi ima saradnike u Kliničkom centru i u gradu Nišu koji su neverovatno dobro povezani i dobro partijski raspoređeni. tako da bilo kakvi izborni rezultati neće ugroziti njihov položaj u zdravstvu Niša i gradu Nišu. Kontroliše sve, počev od tendera, preko kadrovanja do zapošljavanja u KC, a od pre godinu dana kontrolišu Medicinski fakultet i ceo grad Niš.

Sve napred navedeno je u više navrata prijavljivano državnim organima ali se to uporna stavlja ispod tepiha. Dokle će to tako biti videćemo.

Lekari i sestre Klinike za vaskularnu hirurgiju,

U Nišu, 24. juni 2014. godine

 

©Geto Srbija

materijal: List protiv mafjie

 

  1. 16. јула 2014. у 22:28

    Prepisivali ste od Slovenaca i sad imate isto sranje sa razlikom, da slovenci več raspadaju i ni bog ih nemože već spasiti a vas to još čeka.

    Свиђа ми се

  2. SOIC
    17. јула 2014. у 11:22

    KLEFECU BRE…….

    Свиђа ми се

  3. Branka
    17. јула 2014. у 20:40

    Ma strasno je svuda banda ali kada je medju onima sto treba da ti pomognu to je vece zlo, daj boze da nesto urade ovi ljudi a da ne dobiju otkaze zbog ovog pisma tj da se ne sazna ko su uhhh

    Свиђа ми се

  4. Lisa
    18. јула 2014. у 02:16

    Stavili ste sliku pogresnog Sase Zivica (postoje dva lekara sa istim imenom i prezimenom). Prof Zivic (sa slike) je ugledan pedijatar endokrinolog, a Sasa iz teksta (opsti hirurg koji radi na Klinici za vaskularnu hirurgiju) nije nikakav profesor, vec nula od strucnjaka i coveka. http://www.juznevesti.com/ko-je-ko/Sasa-Zivic.sr.html

    Свиђа ми се

  5. 18. јула 2014. у 09:59

    Nakon smrti našeg sina Alekse Jankovića koji je nakon višemesečnog nasilja u OŠ „Sreten Mladenović Mika“ u Nišu u kome su učestvovali i neki nastavnici te škole, izvršio samoubistvo iako je poslednjih pet meseci od posledica tog nasilja bio lečen u Kliničkom centru na odeljenju za mentalne bolesti,Načelnica tog odeljenja Olgica Dr. Milojković kao kućni prijatelj direktorke pomenute škole je sve učinila kako bi pokušala da umanji i prikrije odgovornost škole i njene prijateljice jer je u međuvremenu podignuta optužba protiv odgovornih iz škole nakon čega su i pravosnažno osuđeni za svesno prikrivanje nasilja o čemu je javnost i bila obaveštena.Pomenuta Dr.Milojković je svojim položajem i „autoritetom“ i pre svega pritiscima čak pokušala da obori višemesečne analize i dijagnoze doktora kao njihov šef, u kojima je utvrđeno da je naš Aleksa bio izložen nasilju u školi i da je imao postraumatski sindrom itd.
    Iako smo se Ministarstvu zdravlja pismenim putem obratili sa argumentovanim pritužbama na ime pomenute doktorke,naši navodi su odbačeni kao neargumentovani.
    Pomenuta doktorka inače živi u blizini škole pa je kao „dobar komšija“ pokušala svojim položajem da „pomogne“ i vođi školske bande koji je najviše i tukao našeg sina sa čijim roditeljima je takođe u bliskim odnosima.Na njenu žalost u tome nije uspela jer su isti takođe osuđeni na Višem sudu za maloletnike u Nišu.
    Pomenuta doktorka i dalje radi kao Načelnik tog odeljenja gde „radi“ sa decom od kojih su neka takođe izložena nasilju u školi i dalje svesno „pomažući“ sada već bivšu direktorku pomenute škole jer je protiv iste pokrenuta i krivična prijava za nesavestan rad u službi koja je u međuvremenu odbijena jer se,kako kaže Sud „radi o presuđenoj stvari“ (Maria Erkel).
    Sve ovo možda nema veze sa korupcijom u Kliničkom centru Niš o čemu pišete ali svakako ima veze sa haosom koji očigledno tamo vlada a što ja kao Aleksina majka mogu samo da ovim svojim komentarom potvrdim jer sam nemoćna da bilo šta drugo učinim protiv te ,očigledno dobro organizovane mafije….ili možda mogu a čega oni tj. ona nije svesna !?
    Dragana,Aleksina mama

    Свиђа ми се

  6. Goran
    18. јула 2014. у 11:31

    I onda se čovek razboli. Odes u bolnicu i vidiš da niko ne obraća pažnju na pacijente što je najvažnije. Ljudi umiru za sitnicu, ostaju invalidi, nemaju elementarna prava iako plaćaju doprinose, Lekari nezadovoljni, a pacijenti najviše trpe.
    Nije rešenje napadati lekare. Treba ih platiti dobro da bi radili sa voljom.

    Свиђа ми се

  7. 18. јула 2014. у 15:05

    Svaka vam cast lekari . Zasluzili smo konacno jedan tekst sa preciznim podacima i imenima i prezimenima doticnih. Makar mozemo mrezom da sirimo istinu, mi ostali smrtnici. Hvala vam jos jednom.

    Свиђа ми се

  8. 19. јула 2014. у 17:33

    Sasa Zivic je trazio MITO OD 1000 EVRA da operise zuc majci svoje skolske drugarice, klasicnom zastarelom metodom, otvaranjem. ZOnda je ona odvela majku u pirotsku opstu bolnicu gde laparoskopska metoda kosta 450 evra i gde dobijes fiskalni racun. A majka izasla zdrava za 2 sata posle operacije. Nema granica njegovoj gramzivosti i drskosti.

    Свиђа ми се

  9. Silvija
    19. јула 2014. у 21:42

    Ako vec toliko toga znate i imate dokaze zasto se ne potpisete imenom i prezimenom?Mnogo dugo slusam informacije koje poticu iz NEIMENOVANOG IZVORA bliskom….Naravno,trese se gora a rodi se mis!Na moju veliku zalost godinama se lecim na vise klinika Vaseg Klinickog centra.Ima divnih ljudi medju lekarima ,koji znaju da ih lekarima ne cini beli mantil koji nose vec ljudski i eticki kodeks kog se drze, i nisu politicki instruisane lutke kojima je pacijent samo prolazna POJAVA vec ljudsko bice koje trzi pomoc .svako od nas zna gde i kako zivimo,kako nas lece,ko nas leci…Vas clanak je vredan paznje samo ako niste NEIMENOVANI IZVOR,inace,ovo lici na rekla -kazala.
    Dalje,mi ,pacijenti placamo visoku cenu svih Vasih razmirica,dokazivanja,prepucavanja…Cekamo satima na preglede koje smo zakazali nekoliko meseci ranije,placamo analize jer KC nema reagense, a sa druge strane ,posmatramo lekare koji rade u nemogucim uslovima ,opremljeni instrumentima od pre 100 godina,hogijenicarke koje stalno ciste ali se efekti slabo videje imaju samo vodu ,krpu i neko nazovi higijensko sredstvo…
    Na svu tu muku nailazimo na veoma necivilizovan odnos POJEDINIH nazovi lekara,koji nam se obracaju recima,,Sta bre ti hoces?,, Ti li ce mi pricas sta da radim,, Sta ces bre da snimas kad ti je dobro?,, Konkretno mislim na dr Igora Kostica sa ortopedije.KAKVA GROMADA!
    Kao sto vidite, ima mnogo problema.Resicete ih ako ne bistrite politiku nego se okrenete svom poslu,obratite paznju na uslove u kojima radite i u kojima su vam pacijenti,ukoliko pored titule dr na vasem faksimilu imate titulu COVEK u srcu i dusi.I,molim Vas,nemojte se kriti,stavite svoje ime i prezime,anonimne dojave i prijave ne piju vodu ,prosla su ta vremena.Imajte hrabrosti i dostojanstva da svoje misljenje iznesete kao licnosti a ne kao NN lica.S iskrenim postovanjem,Silvija Dimitrijevic.

    Свиђа ми се

  1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.