Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > ZRENJANIN: NAPREDNJAČKO UPRAVLJANJE I OBAVEZNO PUNJENJE DŽEPOVA

ZRENJANIN: NAPREDNJAČKO UPRAVLJANJE I OBAVEZNO PUNJENJE DŽEPOVA

25. августа 2013.

 

Politikanstvo začinjeno dugoročnim lagodnim životom u Zrenjaninu na račun sugrađana je privilegija onih koji ne znaju ništa drugo da rade. Lokalni oci, majke, maćehe i birokratska rodbina po prebukiranim kancelarijama, bezobzirno traže od sugrađana da imaju obzira prema prostačkoj nazadnjačkoj sprdnji sa Zrenjaninom. Posle devet meseci čekanja, kao svojevrsni cinizam, otvorena je i takozvana Kancelarija za brze odgovore. Sad bi neko mogao da pita (ali da mu hitno odgovore), koliko puta je porasla naknada članovima nekog Saveta za saobraćaj, koliko ih tamo ima, gde su još zavukli ruku u državnu kasu i slično…

 

          Zoltan Horvat

 

U trenutku kada se u zrenjaninskoj Palati (ne)pravde vodi 77 stečajnih postupaka u "ubijenim" firmama protiv ubogog zrenjaninskog radnika izbačenog na ulicu željnog makar minimalca, kada je samo u poslednjih nekoliko meseci rastureno sedam, nekada moćnih firmi (Jugoremedija, Brodogradilište Begej, Vojvodinaput, Šinvoz…),mr Ivan Bošnjak, gradonačelnik Zrenjanina bezobrazno kaže da lokalna vlast izvanredno radi.

Ajd’, što je možda u opisu njegove funkcije laganje u pravi čas, ali ovaj gospodin, dostupan samo podobnim medijima, uopšte se ne pojavljuje na skupštinskim zasedanjima niti na događanjima gde se vrši sve žešća prozivka nakaradne nazadnjačke vlasti.

Ničim izazvani gradonačelnik Zrenjanina, naravno, "nema pojma" da su ovdašnja javna preduzeća na čelu sa Direkcijom za izgradnju (bolje reći urušenje) grada, povukli već dato punomoćje predstavnicima radnika poverilaca za podnošenje plana reorganizacije firmi pred bankrotom.

Ni Goran Kravarušić, direktor Direkcije, čovek sa najsigurnijim mestom boravka u jednom od mnogobrojnih džepova svog imenjaka – ministra, provereni gradonačelnikov pajtos po strančarenju, ne obazire se na činjenicu što Jugoremedija najverovatnije više nikada neće proraditi.

Jauk i lelek bivših radnika, danas besciljnih uličara od kojih je oteto pravo i na bedan život, Bošnjak i Kravarušić nazadnjački "dosoljavaju". Savet za bezbednost saobraćaja grada u kojem su Ivan i Goran glavne face (pride neizbežni, Dača Dimkić, Sanja Zubanov, bračni par Petrović…) samo u prošloj godini na ime Programa korišćenja sredstava za finansiranje unapređivanja bezbednosti saobraćaja, oteo je iz gradske kase dva miliona dinara!

Kako ovo dobro utrenirano i "veselo društvo" unapređuje saobraćaj i preostalo u Zrenjaninu? Jednom, najviše dva puta prošle godine (po pola sata), sastančilo se u Gradskoj kući, donela se odluka da se bezbednost mora podići na viši nivo, i, tačka (po ugledu na njihovog idola, Prvog). Ove godine, gle čuda, već su jednom sastančili, a usput namakli nove podobne članove.

Pre tri godine, članovi ovog Saveta su na ime naknade imali na raspolaganju ukupno 160 hiljada dinara, pre dve 521 hiljadu, a prošle godine neverovatnih 1,896 miliona. Usput su odštampali i manje serije flajerčića u okviru "preventivno-promotivnih aktivnosti", a 2013. godine se na ime samo ove naknade uvek isti spremaju da od sugrađana otmu 4,5 miliona dinara.

Njihov doprinos bezbednosti saobraćaja meri se slovom O, bolje reći nulom, jer sem bezbednog trpanja u sopstvene džepove, ne rade ništa drugo. Kolikim brojem debelo plaćenih gradskih partijskih Saveta i Komisija predsedava Gosn’ Ivan u milom mu društvu Dače, Jasmine, Sanje…? Broj im se ne zna. Vala, ni Ivan ne zna, al pouzdano zna da od sugrađana, bivših radnika Jugoremedije, Vojvodinaputa…koje izbegava u širokom luku jer ni njima ne sme na oči, zarađuje mesečno najmanje 500 hiljada puta više.

Veliki kadrovik (visok je preko 1,90 metara), magistar veterine, zalutao u nazadnjačku politiku, vrhunac bahatosti, nepristojnosti i kukavičluka pokazao je nepojavljivanjem na poslednjem skupštinskom zasedanju. Za diskusiju o večnoj kapitalnoj temi za Zrenjanin, konačnoj izgradnji fabrike vode, poslao je kurirom poruku da država ne može da ponudi garancije jer se možda zakasnilo sa prijavom?!? Na ovakvu neodgovornu izjavu naslanja se katastrofalno rukovođenje JKP Vodovodom nakon prošlogodišnje teško razumljive smene retko uspešnog direktora Milorada Bjelogrlića, gde ovdašnji DSS ima koaliciono pravo imenovanja svojih kadrova.

I ovi Koštuničini su "uboli", direktor Putić je takođe veliki kadrovik, sa preko 1,90 metara u visinu. Čedo Janjić, pomoćnik gradonačelnika (a šta drugo), sve i svja u ovdašnjem Koštuničinom taboru, uprkos najave raspuštanja gradskog odbora iz centrale zbog uzurpacije vlasti od strane nekolicine ovdašnjih (sve)moćnih, sprečio je već viđeno imenovanje gospodina Sreda Pajića za direktora, čestitog člana stranke od osnivanja.

Osta Zrenjanin bez fabrike vode, osta centar Banata sa najlošijom vodom na Balkanu, ostaše u zapećku časni ljudi ismejani zbog stručnosti, britke reči i pameti, al ostaše, u svojim foteljama, i kadrovi koji bi u nekim drugim sredinama, leteli naglavačke. Jednom, zauvek.

 

     Sistematizacija opštinskih funkcija

 

Zarad namirivanja nezajažljivih apetita nazadnjaka i njihovih koalicionih satrapa, uveden je u gradu Zrenjaninu "sistem idiotskih funkcija" poput zamenika pomoćnika i pomoćnika zamenika, zabranjuje se ulazak u upravne zgrade javnih preduzeća svim nepozvanima, zaposleni sa srednjom stručnom spremom i nižom, uz minimalac od plate, tretiraju se kao roblje i "niža klasa".

Istovremeno, podobne, "dobro razrađene" advokatske kancelarije postaju funkcionerski najamnici uterujući harač hiljadama korisnika od po 6 hiljadarki po računu zbog duga i od 170 dinara za SON (sistem objedinjene naplate), službena vozila komunalne policije prelaze, amo-tamo, i po neverovatnih 700 kilometara dnevno (?!?) po zrenjaninskom ataru…

Devet meseci je trebalo nazadnjacima i njihovim idealnim koalicionim partnerima po međusobnoj trgovini funkcijama, radnim mestima i privilegijama, da se potpuno razgaće i pokažu "prljav veš". Da li je i ovdašnji SPS "legao na rudu" predavši se "haremu" od raznoraznih radodajnih funkcij(ic)a, tek, predsednik skupštine Rade Bulajić najverovatnije ne bi mogao da saopšti koliko tačno ima pomoćnika i zamenika sa sveplaćenim prinadležnostima.

Načelnica gradske uprave Jasmina Malinić, aktuelna heroina Zrenjanina, dobila je "žestoko pojačanje", zamenicu Anu Kovački, bivšeg sekretara Gradskog veća. Time se, naravno, otvara mogućnost da se iz redova privilegovanih, uz najavljeni juriš vrhuške nazadnjaka i socijalista, angažuje novi sekretar i njegov zamenik. I tako, u nedogled.

Kako do novih zamenika pomoćnika i pomoćnika zamenika? Lako, zaposlenima sa srednjom stručnom spremom i nižom, skresane su plate za petinu, minimalac caruje, mesta za rad u prebukiranim kancelarijama ima samo na plafonu, dok istovremeno, za privilegovane, punom parom radi "specijalno restoransko odeljenje" u Domu učenika Angelina Kojić – Gina (?!?).

Kažu, oblizujući se, dobra klopa, još bolja cuga, ima i muzike, pa, udri do zore. Na račun, zna se ko ispred gradske vlasti može da parafira.

Goran Kravarušić, direktor Direkcije je lider novog imidža nazadnjačkog direktorovanja, "nemaš platiš, fendovanje pasuješ". Na pitanje, zašto je umesto pravne službe firme angažovao advokate u naplati dugovanja dužnicima za SON (sistem objedinjene naplate), Goran Kravarušić je sa skupštinske govornice izneo više "autentičnih" verzija.

Te pravna služba ne može po matrici da iskopira kratak tekst na ukupno četiri hiljade tužbi, gde advokati i još neki ugrađuju šest hiljadarki po komadu (cirka 25 miliona dinara, lepa para), te se radi o nabavkama male vrednosti (?!?), te korisnici prkose instituciji (jer nemaju ni za leba)… „Zaboravio" je da kaže koliko recimo sugrađane koštaju konsultantske usluge supervizor privatne firme Pećanac, gde se uhlebljuje njegovog inače dobar i proveren pajtos. U Goranovog Gorana se inače kune i Ivan Bošnjak, gradonačelnik, dajući mu bezrezervnu podršku u ispunjavaju delikatnih poslovnih zadataka.

 

     Invalid protiv rukovoditeljice

 

Ima li odbrane od „veselih i bezbrižnih" vladara Zrenjanina? Sudeći po učestalom mobingu prema zaposlenima i jasne poruke da se posao mora čuvati uprkos šikaniranju, otpora, sem sporadičnih slučajeva, nema. Ištvana Patakija, teško povređenog radnika Narodnog pozorišta Toša Jovanović, nakon dočekanog rešenja o povredi na radu iz novosadske palate pravde, ne prestaju nesnosni bolovi u nozi, a ne prestaje ni pritisak rukovodstva. Tačnije, Tatjane Paskaš, rukovodioca lutka scene.

Nakon tužbe za klasičan mobing i šikaniranje koje je gospođa Paskaš vršila nad njim u vremenu svog retko (ne)slavnog direktorovanja, na poslednjem ročištu, u ulozi "žestokih" svedoka svoje rukovoditeljke, "Mađari udarili na Mađara". Naime, Laslo Tot, dal prima platu a ne radi u pozorištu, i Tibor Farago, predsednik sindikata u pozorištu u večitom trajanju, saopštili su sudiji, ne trepnuviši, da je Ištvan Pataki suicidan tip (?!?), te da je stalno upozoravao na neke „sitnice" u pozorištu (ta sitnica je krupno i trajno rešavanje statusa zaposlenih iz redova omalovažene tehničke službe nakon njegove žestoke sindikalne borbe).

Naravno da su dodali da je rukovoditeljica jedna jako fina i odgovorna funkcionerka. Da dvojica Mađara u Zrenjaninu nisu dovoljna protiv jednog, pobrinuo se i Vilmoš Kašlik, rukovodilac tehnike u pozorištu, koji je svojevremeno inspektorki povodom slučaja Pataki tuži gospođu Paskaš zbog mobinga, ispričao bajke o rukovoditeljici.

 

     Svi sveti protiv Nenada

 

U zrenjaninskoj palati nepravde, nema leba ni za novinare. Nenad Jonjev, novinar SOS kanala, dosledni pratilac ovdašnjih, dozlaboga siromašnih sportskih dešavanja, spregnuo sa rokovodstvom privatne bolnice Sveti Jovan i načinio ugovor o sponzorstvu. Tokom svoje polučasovne emisije svakog četvrtka ZR Fair Play, provlačila se i raskošna reklama bolnice Sveti Jovan, što je trebalo da znači da su ovdašnji (prebogati) lekari spremni da pomognu razvoj sporta.

Ne lezi vraže, i u Sveti Jovan stiglo nazadnjaštvo, pa su nazadnjački lekari jednostavno prestali sa plaćanjem obaveza po ugovoru. Nenad ih je tužio za neuplaćeni iznos od ukupno 90 hiljada, tužba je stigla i do suda, gde je Jelica Baković, sudija, donela rešenje da se obustavlja izvršenje naplate od strane dužnika.

Em su "svi sveti" protiv skromnog novinarskog doprinosa daljeg neurušavanja sportske mladosti, em pacijenti i dalje fasuju, jer u ovoj izvikanoj ustanovi gde caruju lekari iz ovdašnje bolnice u večitoj izgradnji, samo za plaženje jezikom treba calovati 3500 dinara, bez skidanja garderobe.

 

     ZREPOK imperija uzvraća udarac

 

Taksi udruženje EKO iz Zrenjanina došlo je na zanimljivu ideju da zbog sve težeg poslovanja uvede povlastice u vožnji, pa je jedna u nizu uvedenih i popularnih mera popust na svaku vožnju u iznosu od skromnih 20 dinara. Ovdašnjim inspektorima rada trebalo je samo dva dana da reaguju, pa su prilikom posete ovom udruženju izdali naredbu da se poništi odluka o popustu od 20 dinara.

Znate, reče inspektor Živi Pandurovu, novom vlasniku EKO taksija, dobili smo naredbu od Vama poznatog lika, mi tu ne možemo ništa, pa vi vidite kako ćete. Poznati lik je, greška je isključena, Dragan Vidaković, predsednik ovdašnjeg izvikanog ZREPOK-a, inače vlasnik IMPEL taksija (možda je u međuvremenu veštački promenjen vlasnik).

Aktuelni šef ZREPOK-a vedri i oblači i u Gradskoj kući a gradsko veće je pod njegovim pritiskom izglasalo odluku o svevažećoj startnoj ceni od 70 dinara. Istovremeno, taksisti matičnog IMPEL-a svakodnevno izdvajaju 9 procenata od zarade, plus lizing, blanko menice i preostalo porobljavanja vozača...Poslednja informacija glasi, EKO "ubija" konkurenciju pristupačnim cenama.

 

©Geto Srbija

materijal: List protiv mafije

%d bloggers like this: