Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > U VRANJE NEMA LAGANJE: UŽIVANJE ČELNIKA POLICIJSKIH UPRAVA NA JUGU SRBIJE

U VRANJE NEMA LAGANJE: UŽIVANJE ČELNIKA POLICIJSKIH UPRAVA NA JUGU SRBIJE

30. јуна 2013.

 

Načelnik Policijske uprave Vranje i njegovi pijuni, sklopili su savez sa politikom i kriminalom, a svoje veze učvrstili su i u pravosuđu, tužilaštvu, zdravstvu, medijima, i svugde gde je njima potrebno da vladaju suvereno, mimo zakona. Tu su i veze u vrhu MUP-a koje im omogućavaju da ovaj "savez" bude što čvršći i dugovečniji…Ovo je samo deo činjenica koje je grupa radnika PU Vranje iznela u pismu upućenom glavnom uredniku magazina Tabloid.

 

 

“Moramo da Vas upoznamo sa dešavanjima, akteri (kanceri) ove drame ostali su isti. Dolazilo je do turbulencije, ali, ništa se bitno nije promenilo. Često je agencija za legalizovanje i rešavanje problema (Sektor unutrašnje kontrole) boravio u PU Vranje.

Nakon izvršenih kontrola, stvari su uvek bile ispeglanije i čistije. Čistili su brljotine starešina, a svoj bes i nadmoć iskazivali na policajce (ništa novo). Ono što ne znate jeste da smo „istinom" uspeli da pridobijemo na našoj strani Sindikat ujedinjene policije, Vranje. Jadni predsednik je ispisao brdo dopisa, čak je i javno putem medija pozvao načelnika da postupi moralno i da ostavku na mestu načelnika PU Vranje.

Načelnik Slađan Velinović učvrstio je svoje pozicije, popunio pukotine i obukao novo ruho. On nije više ona osoba koje se sumnjičila za silovanje Romkinje i seksualno zlostavljanje supruge dilera droge koga je smestio u zatvor.

Nastupila je narodna amnezija i mi smo zaboravili ko je krao („zadržavao za sebe") oduzetu drogu, podmetao dokaze, ucenjivao i fingirao dela. Sada je humanitarni radnik i novcem prikupljenim od kolega i humanih ljudi, izgrađuje kuću pokojnom kolegi. Svoj kolač deli sa ministrom Dačićem, sa kojim zajedno pred mnogim televizijskim kućama uručuje ključ od sagrađane kuće, nasledniku pokojnika.

Ali, ima onih koji pamte i onih koji su rekli ne kriminalu. Kao rezultat toga, anonimno i putem tajnih kanala podnosi se krivična prijava načelniku za zloupotrebu službenog položaja ; što je zajedno sa načelnikom odeljenja logistike Nebojšom Spasićem neovlašćeno prodao sekundarne sirovine vlasništva MUP-a RS, PU Vranje. Roba je prodata njegovom dobrom prijatelju, vlasniku otpada kome je omogućio pribavljanje imovinske koristi na štetu MUP-a RS. Inače, vlasnik se u više navrata pojavljivao kao sponzor načelniku Velinoviću (razne proslave i poslovne večere).

Takođe, podneta mu je krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja što je omogućio Petrović Marjanu da napreduje u službi i ako imenovani ima status ratnog vojnog invalida i krivično je odgovarao. Podneta mu je i krivična prijava za sindikalno sprečavanje.

Samouveren da će ga njegove političke i kriminalne veze i ovog puta odbraniti, načelnik nastavlja sa anarhijom. Bilo je slučajeva da je službeni autobus i pride nekoliko policajca angažovao kako bi omogućio crkvenom horu i muzičkoj školi „Stevan Mokranjac" u Vranju, odlazak do „Kolarca" u Beogradu i povratak.

Nekoliko puta pod nerazjašnjenim okolnostima jedna „policajka" odlazi sa njim na službena putovanja a vodi se na rasporedu kao da radi u stanici. Ta koleginica je zbog terenskog rada brzo napredovala u službi.

U jednom primeru načelnik Velinović angažovao je zatvorenike iz Okružnog zatvora u Vranju i službeni kamion. Jeftina -besplatna radna snaga i službeni kamion poslužili su svrsi da se njegova prijateljica useli u lokal „Tradicija" (pekarska radnja).

Njegovoj darežljivost nema kraja. Organizuje proslavu osmog marta u Bugarskoj i sada je i agent turističke agencije. Na dvodnevnu proslavu vodi svoju „debelu drugaricu", kuvara i nosi hranu i piće vlasništva MUP-a. Noć je proveo u svojoj sobi?

Naravno, ova neonska uprava nije se mogla izgraditi bez svoje „braće po kriminalu i šifri". Da se malo podsetimo i ostalih uloga:

Protiv načelnika PS Bujanovac Dragana Vučkovića i komandira PS Bujanovac, Voje Mihailovića, podneto je nekoliko krivičnih prijava po službenoj dužnosti. Načelnik PS Bujanovac Dragan Veličković poznat je kao „Tito" i „ Kralj šverca".

Lično vrši kontrolu i balans šverca preko zvaničnog i nelegalnog prelaza prema Kosovu. Prati i usmerava rad na kontrole licima- albancima koji kasnije dobiju državljanstvo Srbije. Ova operativna provera radi se po tarifi za iznos od 1000 do 2000 evra.

Načelnik PS Preševo Bajrami Avdija radi na radnom mestu sa falsifikovanom diplomom zbog koje mu je podneta krivična prijava.

I na kraju, sećate se šifranta Marjana Petrovića? E, njemu je podneta krivična prijava zbog zloupotrebu službenog položaja. Tereti se da je po osnovu bolesti ostvario pravo na RVI sa statusom 40 odsto trajnog invaliditeta i šifrom (F) težak poremećaj anksioznog-depresivnog stanja i neuroze .

Petrović je na osnovu statusa ostvario pravo na mesečna primanja a o statusu i šifru nije obavestio poslodavca, a sebe prikazao radno sposobnim na periodičnom pregledu, lekarskoj komisiji MUP-a. Razlog neprikazivanja svoje bolesti je strah od uredbe kojom je regulisano da policijski službenici, koji na osnovu lekarske komisije ili lekarskih izveštaja, imaju utvrđenu bolest u obliku psihičkog poremećaja, anksiozno-depresivnog stanja, sve dok bolesti traju nisu sposobni za obavljanje poslova policijskog službenika sa nošenjem vatrenog oružja.

Prikrivanjem ove činjenice, kao i da je Petrović pravosnažnom presudom oglašen krivim za izvršenje krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, načelnik ga je, od mesto pomoćnika komandira, unapredio u mesto zamenika komandira PI Vranje!

Ova krivična prijava je malo poremetila ambicije Petroviću koji je u jednom momentu ciljao na mesto načelnika policije, ili zamenika načelnika Policijske uprave.

Kako je i sam načelnik na meti, u ovom slučaju ne može mu pomoći. Tu Petrović koristi Sindikat i nekoliko puta odlazi kod direktora (tate) po pomoć. Kako nije mogao suprugu da zaposli u MUP-u, koristi se "protivuslugom": zapošljavanje sina direktora RTV Vranje u PS Bujanovac, kako bi zaposlio svoju suprugu u televiziji, sa visokom stručnom spremom, na radnom mestu „kamerman".

Obratite pažnju na novu ulogu, u drami ničim izazvan, na scenu izlazi vršioc dužnosti načelnika saobraćaja Tomislav. Gazda Toma iz Trgovišta je svoju porodičnu kuću u Vranju izdao firmi AKTOR-a, grčka firma koja vrši radovi na izgradnji auto-puta na koridoru 10. Od stanarine u visini od 1.500 evra, sebi je iznajmio stan u Vranju po ceni od 110 evra.

To mu nije smetalo da od PU Vranje naplaćuje putne troškove kao da putuje na relaciji Vranje – Trgovište. Javna je tajna da je „Gazda Toma" zaštitnik Aktora i Kavim Jedinstva a da zaštitu u vidu aboliranja saobraćajnih prekršaja debelo naplaćuje. Često se viđa po kafanama ali račune on nikad ne plaća.

Takođe moramo da vas upoznamo sa raskidom veze između načelnika i predsednika NUNS-e Vukašina Obradovića. Naime, nakon žestoke psovke i fizičkih nasrtanja od strane narodnog poslanika SNS na načelnika, oglasio se Obradović. U njegovom tekstu imenovani navodi da je razočaran načelnikom i traži njegovu smenu. Odjednom, svi se okreću i puštaju ga niz vodu, a načelnik koristi trenutnu političku situaciju i pokušava da se podigne iz blata.

Ono što nas i javnost posebno zabrinjava jeste piromanija u Vranju. Ovaj rat, bande na preotimanju teritorije izazvao je strah kod Vranjanca.

Tačno je da su vozila paljena lokalnim kontraverznim biznismenima i političkim mafijašima. Paljevine su često puta zahvatale i neplanirane objekte, pa se zato sad građani Vranja plaše da parkiraju svoja vozila pored lokalnih mafijaša. Tako je kao kolateralna šteta izgorelo Narodno pozorište koje se graničilo sa diskotekom koja je bila meta paljenja. Mi smo mala sredina i većinu stvari znamo. Tako znamo, ili sumnjamo, da su trenutno uhapšeni na neki način povezani ili su izvršioci paljenja.

Da se ne bi pogrešno razumeli, želimo da kažemo da kao profesionalci takve osobe osuđujemo, ali da i kao takvi oni imaju prava na pravično suđenje. Takođe iz iskustva znamo da su dokazi mnogo tanki i zabrinuti smo da će zbog nečije bahatosti i nestručnosti građani srbije platiti ceh nezakonitog pritvaranja i oslobađanja ovih od krivične odgovornosti. Moramo da Vam naznačimo da je hapšenje ove grupe usledilo u času kada se digla ogromna prašina i povika po načelniku PU Vranje.

Mišljenja smo da je njihovim hapšenjem kupio sebi mir i nastavak vladavine. Nakon toga je usledila reakcija nezapamćena u našim redovima. Svi mi smo kao profesionalci hapsili, podnosili krivične prijave i po nekad bi dolazilo do vređanja ili sitnih čarki, ali nikad da neko preti i to iz zatvora. Ova grupa preko svojih kanala počela je otvoreno da preti inspektorima i načelniku. Tada su čule teške optužbe da su dokazi montirani i nameštani.

Ubrzo se pronela vest o tome kako su pronađeni dokazi DNK na flaši 100 metara od lica mesta i kako su se na garderobi osumnjičenih pojavile čestice benzina. Ogorčeni smo, ne možemo da poverujemo kuda ide ljudska zloba. Na ovaj način ako je to istina, ova operativna grupa inspektora je bolesna i društveno opasna. Mi se ovom prilikom ograđujemo od takvih pojava i oštro ih osuđujemo.

 

©Geto Srbija

materijal: List protiv mafije

 1. policajac Vranjanac
  1. јула 2013. у 17:57

  Velinović Sladjan je vrhunski profesionalac koji već treću deceniju radi u policiji, veliki borac protiv narkomanije i čovek koji je dobio vise nagrada od raznih ministara kao najbolji inspektor, poznajem ga dugo. Rasvetlio je mnoga krivična dela sa kolegama iz opšteg kriminala. Slobodno mogu da kazem da Velinovic smeta neradnicima, kojih ima puno u MUP-u Vranje, i koji godinama u policiji samo primaju platu a nista ne rade, pa zato pisu svakojake gluposti. Za Velinovića samo reci hvale od policajaca koji cene rad i poštenje, kada dobro odradimo posao nagradi nas, kada zabrljamo kazni nas, što je po meni realno i normalno. Vranjanci znaju ko je Velinović, i posteni policajci znaju ko je on, oličenje poštenja i rada u policiji, a onaj ko je napisao ovaj tekst, mi policajci znamo,to je Petrović Zoran zvani Balonče, predsednik sindikata ujedinjene policije. ZA SVAKU POHVALU NACELNIKU JE STO JE DECI BEZ RODITELJA KOJI SU BILI RADNICI MUP-a SAGRADILI KUCU. Svako ko je hteo dobrovolno je dao po 1000 dinara i tako je sagradjena kuca, niko nije udaran s onu stvar u glavu da daje novac. Kamo srece da svakog meseca svi izdvajamo da bi nasim kolegama koji su izgubili zivot braneci drzavu sagradili kuću. Za kolege iz Bujanovca komandiru Voju i nacelnika Velickovića ne želim da komentarišem jer ne radim u Bujanovcu. Zamenik komandira policije u Vranju, Petrovic Marjan zvani Mape, je blizak saradnik nacelnika Velinovica. To sto je ostvario pravo RVI nije samo on, svi znamo da ih ima jos barem minimum 20 samo u Vranju i to jos neki visoki oficiri u policiji, snasli se ljudi, ratovali su u Bosni, Vukovaru i na Kosovu. Takodje svi znaju da je povod ovih novinskih članaka taj sto je Marjan Petrović zv. Mape, protiv Zorana Petrovića zv. balonče podneo oko deset disciplinskih prijava za prvih 5 meseci ove godine, i to iskljucivo zbog ne postupanja po raznim dopisima suda, jer mu je izvrsio kontrolu rada na sektoru nasao neispravnosti, Nisam čuo da je Mape ostalim vodjama sektora podneo disciplinske prijave, sigurno su valjda ispravno radili za razliku od njega. Što se tiče paljevine vozila ceo grad Vranje zna ko je palio automobile u Vranju i da su sva lica procesuirana i da su u pritvoru bili više meseci. Sto se tice v.d. nacelnika saobracajne policije Tome Spasica, postujem snalažljivost, čovek izdao kuću grcima i uredno naplaćuje, sta tu ima protivzakonito, snasao se čovek, pa mu ljubomorni, pa koliko njih iydaju stanove i kuce u zakup, danas je parola „snadji se pa živi“, da i ja imam kucu i stan i ja bih je izdao u zakup. Radnik sam MUP i iznosim cinjenicu da je ovo SRAMOTA da se na ovakav nacin narusava ugled policije. Ako imaju nesta licno posto su obojica sindikalni predsednici i bore se za clanove, treba da to rese u okviru MUP-a, a ne u novinama, a znajući da je Marjan Petrović načelnikov čovek,normalno je da mora da izvršava nacelnikova naredjenja.Sto se tice dokaza u vezi paljevine diskoteke i pozorista i mnogih vozila u Vranju, ne zelim da komentarisem, pokazace vreme, a nakon zavrsenog sudskog postupka.

  Свиђа ми се

 2. Cuta
  1. јула 2013. у 19:28

  U vranje ne postoji ne resen slucaj,postoji samonamesten slucaj.zaboravili ste da je devojka narkomana koja se ovde spominje tekodje prodavala drogu za velinovica.ja bi im platio benzin koji su sipali na mojoj garderobi.

  Свиђа ми се

 3. nisam odavde
  5. јула 2013. у 00:23

  Gospodine vrhunski profesionalče, prosto je nejasno kako se boriš protiv nerada ako si okupio neradnike oko sebe. Kako ti možeš da se boriš protiv kriminala, kad si u krimininalu do guše. Zar ti misliš da su Vranjanci glupi ?
  Možeš da se sakrivaš iza raznih lažnih imena ali brzo te razotkrijemo i prepoznamo ili namerišemo, smrad se ne može sakriti.
  Imao si razumevanja za sve „aktere“, pa to je normalna cena opstanka na vlasti.
  Ja kolko se sećam, bilo je mnogo novinskih članka gde se ti spominješ. Nekoliko članka u tabloidu, kuriru i blicu ,i peticija ispektora poslata je predsedniku Srbije 2008. godine. Zar je sve to pisao Petrović? Jel ti to želiš da kažeš da je samo jedan čovek nezadovoljan tvojim radom?
  Zašto ne kažeš da ni jedan ispektor nije želeo da radi sa tobom, jesu li svi oni lopovi a ti pošten? Neke si premeštao, neke si pridobio ucenom od pokretanja disciplinki ili obećanjem da neće biti kažnjeni. Mogao bi ovde da iznosim i dokaze ali ja nisam ti i neću, ja stvarno mislim da treba da sve te stvari rešimo u našoj kući, zato ne iznosim imena kolegama.
  Zašto ne oslušneš malo glas policije i vidiš da niko ne smatra da si pošten i častan? Naprotiv stidimo se gde radimo zbog tebe. Znaš dobro da da se mi (većina) plašimo za naše sudbine , ali si saznao da ima i onih koji ti se ne plaše (hvala bogu).
  Ja ne znam da li je Petrović autor ovog članka ali mislim da nije. Zašto bi on nešto objavljivao preko novina, kada je on mnoge stvari iz ovog članka objavio javno, na profilu i oglasnoj tabli sindikata.Tu smo videli ARGUMENTE, krivične prijave sa brojem i naravno njegovim potpisom iza svakog teksta.
  Te disciplinske prijave koje navodiš neću komentarisati jer znaš dobro kao i svi u PU Vranje da je to ortodoksna laž. On je sposoban da se sam brani, ja ću samo reći da ostali znaju da je načelnik pored svih disciplinskih prijava ,vršio kontrolu sektora Petroviću ali nije mogao da mu pronađe ni jednu grešku. Kolega Petrović se mnogo puta u karijeri dokazao, hvatao je ubice, dilere.On je išao da brani državu dok ste se vi krili po psihijatrijskim odeljenjima Možda nije među najbolje ali sigurno nije među najgore policajce.
  Ja u sindikate ne verujem, mislim da su svi isti. Ali dosta o njemu, šta je sa onim koji su nosioci uspeha PU Vranje (neću da imenujem),, zar su zaslužili da im smeštaš lažne prijave, blatiš po novinama. Zašto si skoro premestio najtaletovanijeg policajca?
  Zar ti stvarno smatraš da ovi ljudi treba da vode PU Vranje, zar nisi i sam za te govorio „jebaću ga ja“

  Moram ti reći da te znam još dok si pozornik bio, kad su posle smene dolazio iscepane uniforme. Još tad smo svi znali da si zalutao !!!

  Свиђа ми се

 1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.
%d bloggers like this: