Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > ALBANCI SA JUGA SRBIJE SPREMAJU NOVI PRITISAK NA DRŽAVU U KOJOJ ŽIVE

ALBANCI SA JUGA SRBIJE SPREMAJU NOVI PRITISAK NA DRŽAVU U KOJOJ ŽIVE

2. априла 2013.

 

 “Albanci iz Preševske doline neće zaustaviti napore da se pridruže Kosovu, i pored toga što dvojica premijera u pregovorima ne pominju ovaj problem,” izjavio je Gradonačelnik Preševa Ragmi Mustafa, i rekao da nedostatak uspeha u ovim pregovorima o “dolini” ne znači da je "kraj sveta".

 

Mustafa se žali zašto se tema o “preševskoj dolini” ne pominje javno u razgovorima Tačija i Dačića, ali ne odbacuje mogućnost da je možda bilo nekih skrivenih razgovora.

Mustafa je zaključio da su ambasadori SAD, Velike Britanije i vodećih zemalja EU zainteresovani za unapređenje pitanja Albanaca u “Preševskoj dolini”, obezbeđujući najviši stepen ostvarivanja prava.

Međutim, “Albanci nikada neće biti zadovoljni sve dok ne dostignu ujedinjenje. Pošto od strane Kosova nema podrške za republiku (kao od pre 20 godina), Unija će uložiti napore koji neće dovesti do rata, ali će koristiti metode viših demokratija” rekao je Mustafa.

Među metoda tih “viših demokratija” je bilo i bombardovanja drugih zemalja ili vojnih intervenicja…

Prema njegovim rečima, “misija svakog Albanca, bez obzira da li to žele ili ne premijeri dve zemlje, kao i Albanci, je da se izvrši jedinstvo koje je izglasano na referendumu o ujedinjenu 1992. “ A Jonuz Musliju, gradonačelnik Bujanovca, izjavljuje da bi Albanci iz ”doline” mogli “ponovo uzeti oružje ako se naši zahtevi ne reše u skladu sa zahtevima Srba sa severa Kosova, a posebno ako počnete sa ubistvima i deportacijama, uvek ostaje drugi mačin.”

Neke opozicione partije albanaca su istakle da “Asocijacija opština, “albanske doline” postoji referendumom od 1. i 2. marta 1992, sa svojom političkom deklaracijom, u kojoj je zaključeno da bi želeli da se pridruže svom političkom i istorijskom pravu – Kosovu. Zašto je baš sada potrebno nešto što postoji već godinama!”, osvrćući se na zahteve nekih albanskih političkih partija sa Juga Srbije o osnivanju asocijacije po ugledu na severni deo Kosova i Metohije.

Reči podrške je uputio i Adem Demaći u jednom govoru u Draču pre neki dan, pri čemu je rekao :“Vreme je da se spoji albanska nacija koja je podeljena u 6 država, ali bez prihvatanja bilo kakav kompromisa na uštrb slobode.”

Nadamo se da je jučerašnja informacija o navodnom proglašenju “autonomija doline”, koju su preneli većina kosovskih, albanskih i makednoskih medija, ostala na nivou prvoaprilske šale, jer da je kojim slučajem istinita, ni sami nismo sigurni da li bi naša vlast pravovremeno saznala takvu ili neku sličnu stvarnu informaciju.

Ako su ti Albanci sa Juga Srbije, uživaoci i nekih dodatnih povoljnosti, među koje ističemo primer da su sedmoro studenata albanske naconalnosti dobili stipendije za studiranje na novosadskom univerzitetu, ili da su 657 studenata iz bujanovačke opštine (među kojima ima i Srba) dobili opštinsku stipendiju u ukupnoj visini od 100 hiljada evra (svakom od njih je dato od 10000 do 26000 dinara) za školsku 2012/13. godinu, (gde sigurno ima i sredstava dobijenih iz budžeta Srbije), a studiranje obavljaju i na univerzitetima i u Prištini, i u Tirani i u Tetovu, onda bi se svako namerno izazivanje nereda i vršenje političkih pritisaka, moglo nazvati, najblaže rečeno, nepoštovanjem države u kojoj žive.

Pored političkog pritiska Albanaca iz Pčinjskog okruga, koji se ogledaju u podizanju tenzija onda kada to njima odgovara, sličan pritisak se vrši i od strane Kosovskih vlasti, koje ističu da će se u jesen nastaviti razgovori između Srbije i Kosova, opet uz posredovanje evropskog komesara za proširenje, Štefana Filea.

Ističu da bi tada trebalo da razgovaraju o dugovima, podeli imovine, osiguranju, investicijama, ratnoj odšteti

Kosovski ekonomski stručnjaci procenjuju da, navodna “ratna šteta koju je Srbija učinila Kosovu” iznosi oko 15 milijardi dolara.” A pošto još nisu sastavili listu zahteva imovine koju će tražiti od Srbije, do septembra ima dovoljno vremena da je “identifikuju”.

A ako uzmemo u obzir činjenica da Albanci umeju pametno da iskoriste prisustvo evropskih zvaničnika na Kosovu, koji su se vraćali kućama punih kofera para ili se ženili Albankama, onda je Vljora Čitaku, ministar za evropske integracije kosovskih vlasti, pravi pogodak, obzirom na njen vrlo sočan doček Filea, prilikom nedavne posete, pa se onda ne moramo ništa brinuti za evropsku objektivnost

A za obavljanje poslova u drugim državama, ministri kosovskih institucija će uvek po potrebi koristiti i srpski pasoš, kao što je to radio Slobodan Petrović, koji predvodi Ministarstvo lokalne samouprave u Tačijevom kabinetu , gde je tokom 2012. godine putovao u 8 zvaničnih poseta stranim zemljama. Među tim posetama, putovao je i u Rusiju, 4. i 5. decembra, ali sa srpskim pasošem.

Obzirom da je među nama građanima Srbije, svaki postupak naših političara, koji je išao na ruku Albancima ili stranim dipomatama, bio mlak i prolazio bez oštre kritike, kao na primer Tadićevo šurovanje” sa Eštonovom krajem 2010. godine, kada je promenio predlog naše rezolucije pred UN prihvatajućimaglu EU.

Tim svoji postupkom je umrtvio važeću Rezoluciju 1244, pa pošto se nije pristupilo vojnom rešenju “severa Kosova”, to će biti realizovano ovih dana uz kaficu, u kabinetu baronese Ešton…

Pitamo se zašto je EU-i i našoj vlasti, važniji Tačijev Ustav, od Ustava Republike Srbije???

 

©Geto Srbija

Категорије:ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА Ознаке:, , , , , , , , ,
%d bloggers like this: