Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > PRIVATIZACIJA PTK: ŠTA PREDUZIMA VLADA, MINISTARSTVO EKONOMIJE I TELEKOM SRBIJE?

PRIVATIZACIJA PTK: ŠTA PREDUZIMA VLADA, MINISTARSTVO EKONOMIJE I TELEKOM SRBIJE?

11. марта 2013.

 

 Kosovska Vladina komisija za privatizaciju PTK-a, je odobrila zahtev prekvalifikovanim kompanijama, dajući im više vremena za pripremu ponude i taj rok je bio do 31.01.2013.

 

TACI PRODAJE PTK

 

Na osnovu tenderskog paketa, 75% akcija PTK će biti prodat; odnosno dve poslovne jedinice Telekom (fiksna telefonija) i Vala (mobilni teklephoni). Dok 25% akcija PTK će ostati najmanje 5 godina u državnom vlasništvu, nakon završetka transakcije i oni će biti praćeni od strane državnih zvaničnika.

Predviđeno je da se radno mesto za sve sadašnje PTK zaposlene, garantuje najmanje naredne 3 godine, a kupac je dužan da razvije kompaniju i poboljša usluge za građane.

Nekoliko kompanija su kvalifikovani za učešće u prodaji: Turkcell, Portugalija Telekom (u partnerstvu sa Olbrajt Capital Management), British Telecom, Poljska (u partnerstvu sa Columbia kapitala i ACP Akos Capital), M1 International Limited i Avicena kapitala (u partnerstvu sa Sofrecom ).

Libanska kompanija "M1 Internešenel limitid" (M1 International Limited), čiji vlasnik podržava šiitsku paravojnu organizaciju Hezbolah, je među četiri konkurenta za privatizaciju Pošte i Telekoma Kosova (PTK )

Ova kompanija deo je M1 korporacije u vlasništvu libanskog premijera Nadžiba Mikatija i njegovog brata Taha Mikatijakoji je najbogatiji čovek u Libanu, zato što je na izborima podržao Hezolah, posle sloma vlade nacionalnog jedinstva u Libanu, što je odmah naišlo na osudu Sjedinjenih Američkih Država.

Ali ministarstvo ekonomije kosovskih vlasti je treći put produžilo rok za privatizaciju PTK – Pošte i telekomunikacije Kosova (PTK), da bi se ponuđačima dala mogućnost da sakupe sredstva.

Znači, kosovskim vlastima je stalo da prodaju Poštu i Telekom Kosova, a radi otplate kredita za autoput Vrbnica-Merdare.

"U cilju zaštite interesa države, kao i da se izbegne nalet koji bi mogao da postižu niske ponude, odlučili smo da produžimo konkurs za još šest sedmica, citirao je ministar ekonomije Besim Bećaj “Rojters” mediji. Potencijalni kupci sada imaju rok do 14. marta da dostave ponude. Bećaj je dodao da se Columbia kapitala, deo konzorcijuma koji je uključivao British Telecom (BT) i ACP Akos kapitala, povukao iz trke, ali je zamenjen od strane neimenovanog američkog društva.

A kako Vlada Srbije štiti interese naše države??! Da li je makar, ponovo uložila upozorenje budućim investitorima za kupovinu kosovskog telekoma, navodeći u ciframa ogromni udeo vlasništva Telekoma Srbije!? Prema nekim računicama , to je preko 170 miliona evra.

Na žalost Imovina Telekoma Srbija na Kosovu, prenesena je uredbom UNMIK-a još 1999. na prištinske vlasti i preimenovana u PTK, a da na takvu vrstu prenosa imovine u vlasništvu Srbije, ni jedna vlast nije reagovala godinama. UNMIK je imao mandat da upravlja, ali ne i da rasprodaje imovine Srbije.

Ili je opet nekakav dil, u pitanju, iza leđa građana Srbije, a tiče se eventualne prodaje našeg Telekoma, ili možda Elektro energetskog sektora Srbije? Ili ce dogovor možda biti da ćutke prihvati rasprodaju ove i svake druge imovine na KiM a koja je u vlasništvu Srbije!?

I onda će svi zajedno, na čelu sa Dinkićem, otići na koktel povodom takvog mogućeg ”dogovora”, sve uglas pravdajući svoj postupak, dobijanjem običnog kalendarskog datuma, do čijeg konačnog ispunjenja može da prođe i 50 godina…

A Srbija? Pa za 50 godina će se pomenuti u fragmentima nekih istorijskih udžbenika koje će pisati stranci….

 

 

©Geto Srbija

%d bloggers like this: