Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > PIROT: “TIGRU” STRUČNO ODRANA KOŽA, A DA LI JE I KAVEZ SPREMAN?

PIROT: “TIGRU” STRUČNO ODRANA KOŽA, A DA LI JE I KAVEZ SPREMAN?

6. марта 2013.

 

 

 

Bivši i sadašnji rukovodioci Tigra stavljeni su, konačno, pod istragu, jer su zahvaljujući tekstovima objavljenim u medijima, uhvaćeni u pljačkanju kompanije. Celokupna suma je, daleko viša od 4,5 miliona evra, koju su oni podelili na ime “autorskih honorara“, jer su oni kompaniju, po raznim osnovima, opelješili za nekoliko stotina miliona evra

 

               pise M. Glamočanin

 

PIROT -TIGAR

 

Više Tužilaštvo u Pirotu je nedavno objavilo kako je podiglo optužnicu protiv bivših i sadašnjih čelnika fabrike guma Tigar, jer su kroz fingirane autorske honorare pomenuto preduzeće oštetili za 460 miliona dinara, što predstavlja 4,5 miliona evra.

Suma koja se optuženima stavlja na teret, međutim, trebala bi da bude daleko veća, budući da se u periodu od najmanje deset godina na ovaj način iz Tigra izvlačilo prosečno 100.000 evra mesečno, odnosno preko milion evra godišnje.

Pljačka započeta je još u vreme dok je izvršni finansijski direktor korporacije Tigar bio Ljubiša Mitić, ali je mitske razmere dobio tek kada je na to mesto dospeo Đorđe Džunić, ključni čovek ne samo pomenute pljačke, već i njenog rasvetljavanja, jer je on potpisivao sve naloge za isplatu.

Trik, pomoću koga je iz Tigra izvučeno preko deset miliona evra, sastojao se u tome da je od beogradskog Ekonomskog fakulteta uziman neki od radova iz oblasti menadžerskog poslovanja, koji bi zatim neznatno bio prerađen i registrovan kao intelektualna svojina nekog od funkcionera Tigra, i to uz pomoć advokata Slavoljuba Stankovića, kasnijeg šefa pravne službe Tigra sa titulom „direktor pravne funkcije“ (?!).

Direktori Tigra bi bili navodni autori, pa bi se onda „njihov“ program preko odabrane firme prodavao njihovoj korporaciji radi pospešivanja rada. „Autori“ bi zatim dobijali honorare za svoj rad.

Odabrana firma bi za svoje usluge zadržavala 15 odsto, dok bi ostatak po prethodnom dogovoru sa tadašnjim generalnim direktorom Tigra bio uplaćivan na privatne račune direktora Tigra.

Nekadašnji finansijski direktor korporacije Tigar, Ljubiša Mitić, za ovaj posao je odabrao beogradsko preduzeće PLB Sistem Plus na beogradskoj adresi Vuka Karadžića 9, danas u likvidaciji.

Vlasnik tog preduzeća sa osnivačkim ulogom od samo 2.500 dolara je Branislav Lukić. Svojevremeno je tužilaštvo u Pirotu pokrenulo istragu zbog pronevere oko 200 miliona evra preko pomenute firme, ali je predmet sklonjen u nečiju fioku.

Od 1997. do 1998. posao se odrađivao preko beogradskog preduzeća Pronalazaštvo. Mitića posle zamenjuje Đorđe Džunić, koji za „obuku“ menadžera angažuje preduzeće čiji je direktor i vlasnik, Žarko Pavlović, njegov prijatelj i cimer iz studenstkih dana.

Pavlovićevo preduzeće se zove Projektinova d.o.o. i nalazi se na beogradskoj adresi, u ulici Nike Miljanića 6/15. Od 2008. pa zaključno sa 2011. godinom, Projektinova je imala samo tri zvanično zaposlena radnika, ali je uprkos tome obučavala sve direktore Tigra da postanu menadžeri?!

Ovo preduzeće je prosečno od Tigra svakog meseca dobijalo 11 miliona dinara (sume su varirale od 10 do 15 miliona dinara), odnosno oko 100.000 evra, što znači da je Pavlović ništa ne radeći, osim što je za Faraona i njegovu kriminalnu grupu prao pare, zarađivao 15.000 evra prosečno svakog meseca,

Na ovaj način bi bili korumpirani i tako na saradnju sa generalnim direktorom prisiljeni i oni rukovodioci kompanije koji su pokazivali želju da rade po zakonu.

Ostalih 85.000 evra mesečno Faraon Nikolić je delio između sebe, današnjeg generalnog direktora i ondašnje Faraonove desne ruke Jelene Petković zvane Mama, današnjeg predsednika nadzornog odbora Tigra i Maminog izabranika Gorana Jovanovića (zvanog „Zlatna Patka“) i Đorđa Džunića, dok su svoj deo povremeno dobijali i Milan Džunić (Faraonov specijalni čovek za muljanje i osuđivani direktor Tigar Hemijskih proizvoda) kao i tehnički direktor Bane Mitrović

Za sve ovo najodgovorniji je dugogodišnji generalni direktor korporacije Tigar Dragan Nikolić, zvan Faraon ili Tata, koji je po sopstvenom priznanju datom u policiji jedini koji se u Tigru o svemu pitao. Kada je prošlog leta saznao da tužilaštvo raspolaže informacijama o pranju para i pljački pomoću „autorskih honorara“ Faraon se onesvestio na očigled mnogih sugrađana koji su se to veče zatekli na pirotskom keju.

Početkom jula 2012. Faraona je na mestu generalnog direktora zamenila Jelena Petković (zvana Mama), njegova verna saradnica u prikrivanju ranijih pljački, čiji je mandat ograničen na godinu dana. Mamin novi miljenik Goran Jovanović (radnici ga zovu Zlatna Patka) avanzovao je na mesto predsednika Nadzornog odbora kompanije Tigar.

Ova opasna trojka činila je sve što je mogla da zaustavi objavljivanje članaka u Tabloidu o njihovim dugogodišnjim pljačkama, kao i da kod podmitljivih tužilaca i sudija spreči pokretanje krivičnih postupaka. Zahvaljujući zamenici višeg tužioca iz Pirota Sonji Nešić, međutim, cela afera polako dobija sudski epilog.

Na srpsko pravosuđe najveći pritisak da se procesuiraju Tigrovi rukovodioci vrši francuska kompanija Mišelin, koja je samo u jednom poslu ojađena za 20 miliona evra.

Toliko je, dato Faraonu i njegovim saradnicima, da za potrebe Tigar guma, u većinskom francuskom vlasništvu, otkupe propalo preduzeće Polet, čije je zemljište odmah pored Tigrovog, te da se tu napravi novi pogon Tigra. Za sve te pare Faraonovi ljudi su tek uspeli da otkupe Polet i to za deseti deo date svote, dok su ostatak potrošili na sebe.

Pokušavajući da Tigar spase neminovne propasti proistekle iz konstantne pljačke, Mlađan Dinkić je izdejstvovao u vladi Republike Srbije da se ovoj korporaciji hitno preusmeri 200 miliona dinara kao bi izašla iz blokade. Umesto da ovaj novac potroši za pokretanje proizvodnje ili da se isplate plate radnicima, rukovodstvo je odlučilo da ga potroši deljenjem bonusa samima sebi!

 

Tigar, nekadašnji gigant, i dalje je na staklenim nogama potpuno opljačkan i doveden na sam rub stečaja. Skora hapšenja odgovornih za ovakvo stanje značiće zadovoljenje pravde, ali ne i ponovno popunjavanje ispražnjenih računa.

Bogatstvo 20 bivših i sadašnjih čelnika kompanije Tigar procenjuje se na nekoliko stotina miliona evra! Ako ih sud oglasi krivim, zaplenom njihove imovine spasli bi i Tigar, i grad Pirot. Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, još uvek se pravi lud.

 

P.S. Dana 20.02.2013. Kompanija Tigar“ je negirala navode Višeg tužilastva da je kroz simulirane autorske ugovore isplaćeno 460 miliona dinara na štetu firme, i ocenila da je tim „neistinitima navodima“ bitno narušen ugled preduzeća.

 

Pa naše sudstvo je nezavisno, i ne podleže pritiscima, jel` tako!? Utvrdiće istonitost priče…

 

 

© Geto Srbija

materijal: List protiv mafije

 

 

 

Категорије:ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА Ознаке:, , , , , ,
 1. 20. марта 2013. у 15:06

  Suvisan je bilo koji komentar, mene je sranota sto citam ovo, neznam kako je njima, svi smo od krvi i mesa, radniccka klasa je stvarala i stvarace i radice , pojedini su nam uzeli i zadnji zalogj hleba, ne nama nego nasoj decici iz usta, ako ima boga veceg greha nema.voleo bih samo dozivite nasu sudbinu,kad i jednog dinara u dzepu nemas a vase dete kaze, tata ja sam gladan/na, kada ce biti plata, hocete li opet ici na poso pa bar iz menze mi donesi onu pasteticu.

  Свиђа ми се

  • Dalibor
   20. марта 2013. у 20:19

   Treba da te je veca sramota sto si nepismen i ne umes da pises

   Свиђа ми се

 1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.
%d bloggers like this: