Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > DA LI SU KOSOVSKI SRBI NAJVEĆA PREPREKA “NA PUTU KOSOVA” U EVROPU???

DA LI SU KOSOVSKI SRBI NAJVEĆA PREPREKA “NA PUTU KOSOVA” U EVROPU???

27. фебруара 2013.

 

Da li tako misli i naša vlast?

Tači je najavio “raskid bezbednosnih struktura koje Beograd kontroliše na severu, kao i transformaciju struktura uprave, obrazovanja i zdravstva,” i to očekuje da isposluje četvrtog marta, jer od fusnote do zvezdice u evropskoj zastavi, nije mu daleko!

           

  

     Put za Evropu sprecavaju Srbi

On sve naše strukture naziva “paralelnim”, a naša vlast bledo i retko provuče koju patriotsku rečenicu o albanskoj vlasti nazivajući ih “privremenim institucijama vlasti na Kosovu i Metohiji”, stvarajući privid da se “grčevito bore za našu južnu pokrajinu”.

Albanski analitičari se utrkuju u saopštavanju svojih (a možda i tuđih) očekivanja koje idu ka tome da vlastima u Srbiji valja staviti do znanja termin : ”Srbija više ne stanuje ovde”.

Takvom njihovom “radosnom očekivanju”, pomagale su proteklih godina, i sve naše vlasti, pristajući na ucene Zapada, i trudeći se da što duže sede u foteljama, pritom otkidajući delove Kosova i Metohije od Srbije, promenljivom brzinom.

Dok Šiptari govore o “suzbijanju bezbednosnih struktura na severu Kosova”, naša vlast to zavija u oblande nazivajući to “reorganizacijom struktura”.

Politički analitičar Behlul Bećaj očekuje da se svi dosadašnji sporazumi “implementiraju” u poptupnosti zato što nisu uskađeni po željama Albanaca i EU.

Kao da mi to u Srbiji ne znamo, da se u prenesenom značenju htelo reći: ”Da Srbija legne na rudu”! Na žalost….

U izjavama se obe strane bave formulacijama koje odgovaraju samo njima.

Bećaj nastavlja da se treba rešiti pitanje nadležnosti opština kao i zajednice srpskih opština , i kakvo će mesto zauzimati u vlasti.

A obzirom da će takva “prelazna faza” (a to po Šiptarskom očekivanju znači “razvlašćivanje svega srpskog na KiM”) trajati izvesno vreme, nekoliko meseci, a od KFORA, EULEX-a i Policije Kosova očekuju da oni popune tu prazninu!

Albanske vlasti svojim postupcima ispunjavaju odredbe Ahtisarijevog plana, bez obzira što neki od njihovih “mislilaca i analitičara”, kao npr. direktor demokratskog instituta Ismet Krieziu, osuđuje kosovkse vlasti, navodeći vodu na šiptarsku vodenicu.

On kaže: „Mi verujemo da se rezolucija Skupštine Kosova već krši u nekom trenutku. Njena poslednja tačka navodi da svi sporazumi budu ratifikovani od strane Skupštine. Nismo videli nikakvu ratifikaciju svakog sporazuma u Skupštini. „

Eto Krueziju se sikira zbog neratifikovanih sporazuma, a političari i Skupština Srbije nije preduzela isti postupak ratifikacije, iako su to zahtevali i oni koju su najviše zainteresovani za to, Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji.

Dalje on nastavlja:” Takođe, mislim da izveštaji ili informacije koje daje Tači pred parlament, više liče na medijske informacije, nego što su materijalne. Treća tačka Rezolucije predviđa uključivanje parlamentarnih odbora u dijalog a to se nije dogodilo“, kaže Krieziu.

Ovakva konstatacija nam se čini poznatom, računajući i (ne)rad zakonodavnog tela Srbije

I on zaključuje da “takva organizacija zajednice opština , “ne bi mogla da bude više od neke nevladine organizacije, koja bi imala i pomoć u konsultacijama i drugim pitanjima, ali ne bi imala izvršnu vlast„.

A Ramuš Tahiri, viši politički savetnik “predsednika Republike Kosova” Atifete Jahjaga, rekao je da su se u Briselu već kosovska i srpska strana u principu složili u stvaranju udruženja opština, koje bi obuhvatale deset opština sa srpskom većinom.

Tahiri je rekao za RTK da su se u principu složili da se se “demontiraju srpske ilegalne strukture, posebno one iz bezbednosnih i obaveštajnih službi, kao i strukture koje su odabrane od strane ljudi biće transformisani.”

Udruženja opština će biti kreirane na celoj teritoriji Kosova. Ne samo u četiri opštine na severu, već u svim opštinama koje proizilaze iz decentralizacije.

Ovo udruženje je kao udruženje opština širom Kosova. To je kao nevladina organizacija koja koordinira rad opštine. Međutim, ne obavlja nikakve druge funkcije,” rekao je Tahiri.

On je izjavio da će ce u četiri srpske opštine na severu, izbori održati u septembru ove godine, i tada će biti izabran predsednik i odbornici, koji bi potom primenjivali zakone Kosova.

A pošto znamo da se dijalog između Prištine i Beograda odvija posredstvom Evropske unije, (čemu je 2010.god, kumovao Tadić), cilj ovog dijaloga je “normalizacija odnosa između Srbije i Kosova”, kako to eufemisticki govore političari zapadnih zemalja, a prava istina je da Srbija ne sprečava put Kosova u Evropu.

A Srbija!?? Pa doći će na red i na nju tek kad` bude ispunila još desetinu zahteva rasprodaje teritorije i imovine Srbije…. 

Na kraju ispada da su Srbi sa Kosova najveći problem na putu Kosova u Evropu, kao što kaže naša slika!!!

© Geto Srbija

 

Advertisements
%d bloggers like this: