Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > KOSOVO: SVI ZNAJU, A ĆUTE – BIZNIS I KORUPCIJA FAMILIJE TAČI

KOSOVO: SVI ZNAJU, A ĆUTE – BIZNIS I KORUPCIJA FAMILIJE TAČI

23. фебруара 2013.

 

Miljenik zapadnih vlada Tači, je iskoristio naklonost međunarodne zajednice i za privatan biznis.

 

Taci i rodbina.

Politička moć Tačija traje zadnjih pet godina, a to znamo i čijom zaslugom!!!

Tači postaje omiljeni političar stranim diplomatama u političkim razgovorima sa Srbijom i uspeva da zadrži svoju vladu, uprkos nekoliko glasova u koaliciji sa Alijansom za novo Kosovo (AKR) i manjinama.

On je odbio ponudu da dopuni i primi u koaliciju Savez za budućnost Kosova (AAK) Ramuša Haradinaja, i skoro doveo na čelo prvog čoveka stranke, potpredsednika, svog bivšeg šefa Kosovske informativne službe (SHIK) Kadrija Veselija, a suočen je bojkotom i kritikama iz partije, od strane Jakupa Krasnićija, predsednika Skupštine.

Na tek održanoj konvenciji izbora njegove stranke, Tači je pričao hvalospeve o dostignućima njegove vladavine hvalio se povećanju plata u javnom sektoru, izgradnji škola i asfaltiranju puteva…

"Mi zajedno, izgradili smo državu i vlast za bolji život", hvalio se Tači.

A ne pominje Amerikance, NATO. EU, i ostale zapadnjake koji su mu uz pomoć bombi omogućili da stvara državu???

Ali Tači , sigurno nije u tim hvalospevima, izneo podatak da  je na Kosovu i Metohiji do 2000. zabeleženo postojanje više od 120 hiljada preduzeća, tačnije 120.570, ali broj onih koji plaćaju porez ne prelazi ni 50 hiljada preduzeća.

Sve su to fiktivna preduzeća, i individualni biznisi, jer ne radi nikakva privreda, a ovakav način registrovanja je stvorio mogućnost da se porez ne plaća.

Prema statistikama, od 106.858 pojedinačnih preduzeća su 3440 opšte partnerstvo; ograničeno partnerstvo je 86,9060 ; preduzeća sa ograničenom odgovornošću akcionarsko društvo 391; stranih kompanija je 599; socijalna preduzeća 23; 10 javnih preduzeća; zemljoradničkih zadruga 76; i oni nad kojima ima nadležnost Kosovska agencija za privatizaciju su 33 preduzeća.

To su samo neki opšti statistički podaci, a o pojedinačnim biznis dostignućima, valjalo bi priupitati i Tačijeve rođake…

Formirao je jake veze sa privrednicima, a njegova braća uz njegovu pomoć, počeli su da stvaraju kompaniju samo nekoliko meseci posle njegovog dolaska na vlast. Sada oni imaju udela u moćnim privatnim kompanijama. Ove kompanije obavljaju poslove u izgradnji, u rudarstvu, energetici, uljima, i osiguranju.

 

     Bljerim Graditelj Tači

 

Tek godinu dana na mestu “predsednika vlade”, formirana je građevinska firma i upisana u Agenciji za privredne registre (ARBK), 14. januara 2009.

Blerim Tači, mlađi brat premijera, vlasnik u "Building Ilirije" (izgradnja Ilirije) je sagradio milionski vredan stambeni kompleks u naselju Matu 1 u Prištini, 2012. god.

On je partner Milaimu Cakiki, biznismenu iz Glogovca.

Sertifikat za obavljanje poslova je izdat u Čaglavici . Blerim Tači je ovlašćen za Čaglavicu a Cakiki je odgovoran za Prištinu.

Blerim Tači nikada nije odgovorio kako je obezbedio sredstava za izgradnju ovog kompleksa.

U tamošnjoj agenciji za privredne registre, nema nikakvih podataka da se on ranije bavio nekakvim poslovima koji su iziskivali veliki finansijski opticaj.

Blerim Tači je u novembru 2009 registrovo firmu "Odetjon", koja se bavila trgovinom građevinskog materijala namenjog za izgradnju. Ime te firme je postalo pobednik na javnim tenderima, iako se ne zna da li firma ima finansijsko poslovanje.

"Blok 21", kako se zove graditeljski kompleks “Illiria izgradnje”, podeljena je u dve zgrade u kojima je planirano za izgradnju 102 stana.

Na osnovu svedočenja građevinskih firmi, prosečna cena izgradnje ovih stanova se kreće do 4 miliona, a od njihove prodaje, obezbedio bi 7-8 miliona evra.

 

    Tači Idriz veze sa poslovanjem minerala

 

U selu Mališevo maloj opštini na čijem je čelu PDK, postoji kompanija "Geo Mineral", na čijem je čelu Idriz Tači, koja se bavi ekstrakcijom minerala.

Kamenolom je upisan u Agenciju za aprivredne registre (ARBK) u maju 2008, kada je Hašim Tači bio tek pet meseci na mestu “premijera zemlje”.

Kao i Idriz Tači, isto tako i Blerim Tači, je odbio da pruži objašnjenja o poslovnim aktivnostima.

Ova kompanija, pre nego što je angažovana kao podizvođač za Behtel- posebno za izgradnju autoputa na Kosovu, takođe je osvojila tri javna tendera KEK,(kosovske elektroenergetske korporacije) čija je ukupna vrednost oko 1 milion 600 hiljada evra.

Kompanija je u 2009 je pobedila na tenderu u iznosu od 1 milion 200 hiljada evra, i dobila još jedan posao u iznosu od 205 hiljada eura.

Takođe, na drugom tenderu u 2011, dobila je posao čija je vrednost preko 150 hiljada evra.

U dokumentima "Geo Mineral" Idriza Tačija, prikazano je da se nafta isporučuje na "Kosova Petrol", čiji je vlasnik poslovni i bivši savetnik premijera Hašima Tačija, takođe bivši član PDK.

Bedri Salman, vlasnik kompanije "Kosova Petrol" je biznismen koji ima koristi od upotrebe više od 20 benzinskih pumpi kompanije "INA" bez plaćanja deset godina, oštetivši kosovske institucije sa preko četiri miliona eura. Takođe, Salman je preduzeo mere da se uspostavi društvena svojina na "Victori Hotel", jedan od najpopularnijih hotela u Prištini, odakle je razvio privatni biznis.

"Geo Mineral” poslovi se obavljaju zajedno sa nekom drugom kompanijom, čije se administrativne kancelarije nalaze u naselju Dardanija u Prištini, u šoping centru, nasuprot policijske stanice.

Haiati Banjica u ARBK zvanično je naveden kao vlasnik preduzeća "Geo Mineral", koja se bavi poslovima razbijanje kamena, dok je njegov sin, Visar Banjica je vlasnik "OVE group", kompanije koja se bavi trgovinom metala.

Dve kompanije, jedna pored druge, dele kancelariju, imaju ili su imali kontakte sa braćom i ljudima bliskim Hašimu Tačiju.

"Geo Mineral" je takođe nekoliko puta menjao vlasnike u poslovnim knjigama.Vlasničke promene su napravljene uglavnom kroz sporazumni oproštaj akcija, iako to opraštanje nije zakonski dozvoljeno.

Milaim Cakiki je sused Hašima Tačija u naselju "Nova Priština-Zapad" kod Veternika.

On je takođe na listi stanovnika naselja koji su dobili saglasnost gradske opštine Priština da gradi u ovoj oblasti.

Kada je Tači završio privatnu posetu Makedoniji u februaru 2009, putovao je automobilom Milaim Cakiki.

Cakiki i njegovi članovi porodice, Fazliu e Viktori, su vlasnici velikih preduzeća na Kosovu i takođe su uključeni u kontroverzne privatizacije, za koje revizori veruju da su korumpirane.

Milaim Cakiki je u evidenciji Ministarstva trgovine i industrije (MTI), naveden kao predstavnik na Kosovu od turske građevinske kompanije.

Kompanija "Uluova Insaat sam Makine Sanaia" na čijem sajtu je navedeno da se bavi građevinskim poslovjma na gradnji autoputa Vrbnica- Merdare, i kao poslodavac naveden je konzorcijum Behtel-Enka, koji je potpisao ugovor sa Vladom Kosova da izgradi  "Ulica narod ", kao najveći infrastrukturni projekat.

Pored toga, Cakiki poseduje NTP "Almakos", čija je osnovna delatnost trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama koje prodaju pre svega hranu, pića i duvan.

Kompanija ima samo tri zaposlena i ista je registrovana 20. februara 2007.

Od 2008. do 2010. Cakiki je bio partner sa Visar Banjicen u preduzeću "OVE group". Trenutno je samo Banjica vlasnik ove kompanije.

Takođe, "Novo Metamb" DOO nekadašnje društveno preduzeće već privatizovano, čiji su vlasnici Fazli Cakiki, Bljerim Cakaj, Milaim Cakiki, Viktor Cakiki

Preduzeće ima tri zaposlena i osnivano je 7. decembra 2010. Osnovna delatnost je proizvodnja metalnih konstrukcija i njihovih delova.

 

  "Prevara Preventers" Gani Tači

 

Gani Tači je veliki brat lidera Demokratske partije Kosova. On je deo odlučivanja u industriji osiguranja koja ima važnu poziciju u organizaciji koja nadgleda poslovanje.

Tači je trenutno zamenik / direktor Kosovske bezbednosne biroa organizacije na čelu sa privatnim osiguravajućim kompanijama, ali je u sprezi sa Centralnom bankom Kosova, za tu svoju poziciju plaćen je oko 3 hiljade 500 evra mesečno.

On je u leto prošle godine, izabran kao Izvršni direktor SAC, za koji je plaćen preko 4 hiljade evra mesečno, ali nije ostao više od tri nedelje u ovoj poziciji. Gani Tači je dao ostavku, rekavši da je to učinio iz ličnih razloga.

U međuvremenu, uprkos plati u iznosu od oko 3 hiljade 500 evra, dobio je bonus u iznosu od 10 hiljada eura.

SAC Administrativni savet je odlučio u septembru prošle godine, da daju bonus Gani Tačiju na osnovu toga što je sproveo uspešnu akciju da spreči prevare u osiguranju.

Hašim Tači je u to vreme bio pred kraj mandata kao predsednik privremene vlade Kosova.

U januaru 2000.g UNMIK policija je upala u stan Gani Tačija u vezi sa incidentom vatrenog oružja. Pored pronalaženja pištolja skrivenog ispod dušeka dece, policija je pronašla 250 hiljada dolara.

"Gani je rekao policiji da mu je novac dat od strane kanadske građevinske firme koja radi na Kosovu, “Meridian Resources", izjavio je za članak "Kosovo zahvaćeno reketiranjem", koji je objavljen na BBC u aprilu 2000.

Pored toga, u ovom članku, rekao je da je tada Tačijev brat radio kao posrednik ove firme kanadske firme. "Direktor firme Shaun Odlayak odnosno iznos koji je dat bio je blizu 60.000 dolara, ali prihvata da Gani platio za" brokerske usluge ‘", kaže članak.

"Gani, kaže, pomogao mu je da se bavi nekim firmama koje su preuzete od strane uprave Hašima Tačija posle rata", nastavlja članak.

Odlayak je tvrdio da Kosovo teško da posluje bez sprege sa bivšim članovima UCK’-e.

"Nema nikakve sumnje da su ljudi iz nekadašnje OVK dobro pozicionirani u poslu, tako da ne postoji način da posluju u ovoj zemlji bez njih, čak i u poslovima na dnevnoj bazi", rekao je on u članku BBC .

A onda advokat Gani Tačija je kasnije rekao da je to novac od plata radnika i da su im kasnije vratili policijci UNMIK-ut./jnk.

 

©Geto Srbija

medjashi

Категорије:ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА Ознаке:, , , , , ,
%d bloggers like this: