Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > SRBIJA: IZ BUDŽETA NEPLANIRANA IZDVAJANJA ZA “KOSOVO”

SRBIJA: IZ BUDŽETA NEPLANIRANA IZDVAJANJA ZA “KOSOVO”

13. фебруара 2013.

 

Vlada Srbije je odobrila akcioni plan za prevazilaženje problema isplate penzija licima na Kosovu.

okiceno4

Prema izveštaju sa sastanka srpskog Akcionog plana, Vlada uređuje način i postupak za utvrđivanje penzijskog i invalidskog osiguranja penzionerima koji su to pravo ostvarili a nalaze se na teritoriji Kosova i Metohije

U tom planu se predviđa da svi oni kojima je to pravo bilo uskraćeno-zaustavljeno, a ispunjavali su uslove prema našem zakonu iz PIO, ili su im davani smanjeni iznosi, imaju pravo na to, i utvrdiće se dinamika isplate.

Tokom narednih deset dana, kako je navedeno, biće objavljeno koji su to neophodni dokumenti za korisnike penzija sa Kosova, koje treba da dostave, a koji će biti razmatrani u centrali PIO u Beogradu. Među penzionerima ima i lica albanske nacionalnosti.

Pre dva meseca Sud u Strazburu je primorao Vladu Srbije u vezi Kosovskih penzija, da iste konačno i isplati svim građanima koji to pravo imaju. A ta odluka je doneta posredstvom konačne sudske odluke, u sporu koji je u slučaju Grudik, (par sa Kosova koji živi u Novom Pazaru), taj postupak i dobio protiv Srbije.

Sud u Strazburu saopštio da je reč o dugovanjima prema penzionerima albanske nacionalnosti, ali i prema srpskim i bosanskim, koji je nastao posle uspostavljanja međunarodnog protektorata na Kosovu.

Ministarstvo rada i socijalne politike se pravdalo da nema pristup dokumentaciji penzionera, i da nije bilo uplata sa Kosova u Penzijsko osiguranje Srbije. Ali evropski sud je zaključio da penzioneri nisu krivi za to i da im je uskraćeno pravo na imovinu.

Drugi problem koji ostaje da se reši od strane Suda u Strazburu ima veze sa starom deviznom štednjom, koju je imalo i mnogo stediša sa Kosova.

Zapad je odlučio da Srbija mora sve da plaća,  (pored teritorije, i novcem) a vlast je izgleda  formirana da sprovodi svakakve spoljne zahteve., pa čak i do gubitka države…

Samo ne i one zahteve od strane građana Srbije…..

© Geto Srbija

Стандарди.инфо

Advertisements
%d bloggers like this: