Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > DAČIĆ – TAČI: “SVE JE DOGOVORENO” PRE DOGOVORA

DAČIĆ – TAČI: “SVE JE DOGOVORENO” PRE DOGOVORA

9. фебруара 2013.

 

  Ovog puta prenosimo jedan zanimljiv članak sa sajta Dojče vele (Deutsche Welle), koji baca više svetla na ono kako u stvarnosti izgledaju dogovori između srpske i šiptarske strane (premijera Srbije Ivice Dačića i PIS premijera Hašima Tačija), a sve pod “budnim” okom  EU baronice Ešton (Ketrin).

 

 

FoNet-EVROSERVIS-EŠTON

 

 

  Čitava “mudrost” u ovakvim kobajagi pregovorima svodi se na to, da se sve tako “dogovori”, da svaka strana bude zadovoljna i da se svi vrati kući s “dobrim” vestima.

U stvari, tekst oko kojeg se treba “dogovarati”, najpre sastavi Evropska unija (Barozo, Šulc i Rompej); potom se takav tekst daje na “usvajanje” srpskim i šiptarskim kobajagi pregovaračima.

  Ono što je “usvojeno”, barem sada u početku, nikoga ni na šta ne obavezuje, pošto će se oko implementacije dogovorenog svakako potruditi (i to materinski) službenici Evropske unije, na čelu s mama Eštonkom (nije Estonka).

A vi sada, deco, idite vašim kućama i radujte se “uspehu” koji ste postigli.

Na primer, pare od carine će da idu tamo gde idu, a na Dačiću i Tačiju je da uvere javno mnjenje da pare idu tamo gde bi narod (jedan ili drugi) želeo da one idu.

Iako stvar izgleda prilično zapetljano, sve je ipak krajnje jednostavno.

Potrebno je da samo Dači i Tačić zamene pločice sa svojim prezimenima i sve će funkcionisati da bolje ne može biti.

Baronesa Eštonova elegantno izbegava da se meša u svoj posao.

Na njoj je da se postigne onakav dogovor kakav čelnici EU žele, ali, svakako, nije na njoj da objašnjava šta su se dogovorila ona dvojica njenih “đaka”.

Pa ne mora ona, valjda, da im baš sve uradi.

Ako bi tako činila, “đaci” bi joj se ulenjili i odlazili bi kući bez domaćeg zadatka, koji je, kako znamo, veoma bitan za stvaranje “radnih navika”.

Jeste da ste prihvatili sve što vam je sugerisano, ali i dalje imate slobodu i prostor, da to što ste prihvatili objasnite tako da svi budemo (do kraja života) srećni i zadovoljni.

Svi smo izgubili, ali svima se odnekud čini da smo nešto dobili.

A ako čovek čvrsto živi u uverenju da je nešto dobio, tada je on to što nije dobio zaista i dobio.

Uprošćena kompleksnost!

Još samo ostaje da se mladi Dejan Pavićević zaljubi u Editu Tahiri, pa da se u centru Balkana, koji se nalazi zapadno od istoka i istočno od zapada, porodi jedan novi svet istinske nade i velikih očekivanja.

Kako se ono kaže? U to ime – živeli!

 

Gde je istina o dogovorenom u dijalogu?

 

  Na premijerima Srbije i Kosova je da svojoj javnosti predstave dogovore postignute u okviru dijaloga u Briselu – poruka je Brisela povodom različitih tumačenja dogovora o naplati carine za robu koja ide na sever Kosova.

“Više puta smo rekli da EU olakšava ovaj dijalog, a na jednoj i drugoj strani je da tumače dogovore svojoj publici.

Ja svakako neću da ulazim u te rasprave”, izjavila je u petak (25.01.) portparolka šefice evropske diplomatije, Maja Kocijančić, na pitanje koja je istina kada se radi o oprečnim informacijama koje su povodom formiranja Fonda za razvoj severa došle od premijera Tačija i Edite Tahiri sa jedne i premijera Dačića i šefa tehničkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom, Dejana Pavićevića, sa druge strane.

U Briselu se pozivaju na pisanu izjavu šefice evropske diplomatije, koja je usledila posle četvrte runde dijaloga, i u kojoj stoji da su “dva premijera došla do privremenog sporazuma o prikupljanju carine, dažbina i taksi” na prelazima pod zajedničkom upravom Beograda i Prištine.

Istovremeno, ponavlja se i da je za EU važno da se “dogovoreno u dijalogu primenjuje”: “Za nas je važno da se postignuti dogovori primenjuju.

U konkretnim pitanjima, kao što je pitanje konvoja, to znači da oni moraju da prođu. Isto znači i za dogovor oko fonda.

Na jednom i drugom premijeru je da dogovoreno predstave svojoj publici.

EU je rekla to što je rekla gospođa Ešton u izjavi posle dijaloga”; kaže Kocijančić.

 

Koliko je dijalog Beograda i Prištine transparentan?

 

  Nedavno je u EP, prilikom rasprave o nacrtu rezolucije o Srbiji posebno zatraženo jačanje transparentnosti i informisanosti o dijalogu Beograda i Prištine, jer u suprotnom, smatraju evropski parlamentarci, “procesu mogu da nedostaju legitimnost, kredibilitet i podrška javnosti”.

Istovremeno, u Međunarodnoj krizno grupi kažu da se slažu sa stavom da na EU nije da objašnjava dogovore, ali i dodaju da je poznato da dve strane drugačije objašnjavaju rezultate dijaloga svojoj javnosti “kako bi od nje dobili lakši pristanak na postignuto”, kaže za Dojče vele, Sabina Frejzer, direktorka MKG za Evropu: “Važno je da političari na obe strane budu konkretniji i transparentniji i da jasno kažu šta se dešava, pogotovo kada je situacija na severu Kosova u pitanju.

Važno je da građani sa severa, Srbi koji tamo žive, shvate o čemu se razgovara i šta je dogovoreno.

Na Beogradu je da im to pažljivo objasni”, kaže Frejzer u razgovoru za DW.

 

 

©Geto Srbija

Marina Maksimović/DW

%d bloggers like this: