Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > UPOZORENJE: Sa legalizacijom GMO stiže “pljusak tužbi” za krađu patenta od strane Monsantovih advokata

UPOZORENJE: Sa legalizacijom GMO stiže “pljusak tužbi” za krađu patenta od strane Monsantovih advokata

25. јануара 2013.

 

Prema dopisu koji smo dobili od našeg izvora u SAD, u Srbiji će uskoro, posle legalizacije uvoza GMO, nastati pravi “pljusak tužbi”, koje će Monsanto podići protiv naših “pametnih” poljoprivrednih proizvođača koji su, uprkos Zakonu o zabrani GMO, čitave hektare zasejali GM-semenom.

Monsanto

 

 

Kad se uvoz tog semena legalizuje, a legalizacija se zato i obavlja, postojaće tačna evidencija ko je kupio to Monsantovo seme.

Svi ostali koji su ga nabavljali od kojekoga u vreme kad je ovde zvanično postojala zabrana, naći će se na udaru Monsantovih advokata, koji će ih tužiti za krađu patenta, jer nemaju dokaz da su to seme nabavili regularnim putem, što bi potvrđivalo da su već platili Monsantov patent.

Kazne će, kao i u Americi, biti visoke, a mnoge će, kao što se dešavalo američkim farmerima, koštati i zemlje.

Da je teren za ovu dvostruku pljačku već odavno pripremljen, još za vreme bivše vlasti, svedoči i izjava profesorke Poljoprivrednog fakulteta, Snežane Oljače, koja je na konstataciju, da je Srbija već puna GM-useva, (od 36 uzo­ra­ka na 100 hek­ta­ra na nji­va­ma severne Srbije na čak 33 utvr­đe­no pri­su­stvo GMO još 2011. godine), rekla sledeće:

“Kod nas su GMO hra­na i se­me za­bra­nje­ni, a ako su ovi po­da­ci tač­ni, on­da se ve­ro­vat­no ra­di o ne­koj vr­sti šver­ca. Slič­no se de­ša­va­lo i ra­ni­je, ne­ma me­sta pa­ni­ci”.

Naravno da nema mesta panici, kad je Monsanto u pitanju.

Zašto bi paničili što su “pokradeni”, kad će to debelo naplatiti?

Možda je profesorka, izgovarajući ovo i mislila na Monsanto, čiji je stipendista najveroavtnije bila, kao i onoliki, uključujući i bivšeg ministra poljoprivrede Sašu Dragina.

Obzirom na sve ovo, naši seljaci će se vrlo brzo uveriti koliko je GMO opasan i to ne samo po zdravlje, na šta, kao ni Monsanto,  ne obraćaju pažnju, nego i po njihov novčanik, pa i imovinu.

Hiljade američkih farmera je propalo zbog optužbi za krađu patenta, a pri tome se ta “krađa” sastojala u tome što su vetar, ptice i leptiri prenosili polen sa GM-kukuruza na onaj konevencionalni, pa su ljudi, sejući konvencionalni kukuruz, na kraju dobijali genetski modifikovani i tužbu Monsanta da su izvršili krađu njihovog patenta.

Te tužbe Monsanta su prošle, a protesti i žalbe ojađenih farmera imaju snagu “glasa koji viče u pustinji, a ni vetar ga ne sluša”.

Ukratko: najzainteresovaniji za nemenjanje Zakona o zabrani GMO bi trebalo da budu upravo oni koji su već sejali GM-useve. 

Oni će prvi i nadrljati, a za njima i svi ostali.

Preporučujemo našim aktivistima i simpatizerima da ovo prošire po selima, jer svi znaju šta su sejali.

Upravo bi ti “sejači  GM-semena”, koje je država dosad “tolerisala”, (a sad se zna i zašto i u čijem stvarnom interesu), trebalo da dođu u Beograd i privole Vladu i poslanike da ne menjaju pomenuti zakon.

Takvih, koje će Monsanto sutra tužiti, ima više nego što to mnogi pomišljaju.

A ako uprkos obaveštenosti  ne poveruju da ih čeka baš ono o čemu je ovde pisano, surovo će se uveriti u tačnost izreke koja kaže: “Da verovaste, zar bi bilo, što najavih: biće?”.

 

“Geto Srbija” daje punu podršku “Ekološkom pokretu Novog Sada” i gospodinu Nikoli Aleksiću u svim akcijama kojima se obaveštavaju i edukuju građani Srbije, o opasnostima i dalekosežnim posledicama po zdravlje građana,  upotrebom GMO hrane i semena.

 

Sažeta i pojednostavljena informacija koju možete odaslati po selima glasi:

 

VAŽNA INFORMACIJA ZA POLjOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

Ako se na proleće promeni  Zakon o zabrani korišćenja genetski modifikovanih semena i legalizuje uvoz tog semena, svi koji su sejali  genetski modifikovanu soju i kukuruz, a svako zna šta je sejao, biće od strane američke kompanije Monsanto tuženi za krađu patenta, jer nemaju dokaz da su seme kupili od te firme, a kazne za to su izuzetno visoke, tako da će mnogi morati da prodaju i zemlju da bi ih platili, što se već dogodilo hiljadama američkih farmera.

Jedini spas vam je da sprečite Vladu i poslanike u nameri da izmene zakon o zabrani i legalizuju uvoz semena, koje je dosad prodavano mimo zakona i pod lažnim imenom, u kojem se ne pominje ni firma Monsanto, koja je pravi vlasnik tog semena i patenta za njega, a ni domaći Instituti za kukuruz i druga semena.

Ako Vlada i poslanici ipak promene pomenuti zakon, ako, dakle,  ne poverujete u ovu informaciju i ne sprečite ih u tome, koliko ove godine, najkasnije sledeće, mnogi će iskusiti gorke plodove svoje neverice, plaćajući ogromne kazne, a mnogi od vas će, da bi platili te ogromne kazne, morati  da prodaju i zemlju i to po bagatelnoj ceni firmi Monsanto, koja će vas i tužiti.

A kad se uvoz Monsantovog GM-semena jednom legalizuje, Monsanto će, kao što pokazuju iskustva iz Amerike, tužiti i one koji ne seju Monsantovo seme, ali će im, zbog prenošenja polena vetrom i na druge prirodne načine, nići kukuruz i soja, kao da su sejali, a nemaju dokaz da su seme kupili od Monsanta.

(Odštampajte ili fotokopirajte ovu sažetu informaciju i podelite je po selima ili seljacima po pijacama. Ako vas pitaju ko ste, recite: “Obavešteni ljudi”.)

©Geto Srbija

Ekološki pokret Novog Sada-EKO

  1. 25. јануара 2013. у 18:23

    Iskreno …. bas me zabole !!! neka plate , ako su već hteli tim djubretom da truju sopstveni narod neka sad plaćaju . Ko sdjavolom tikve sadi , od glavu mu se razbijaju.

    Свиђа ми се

  2. zoran
    27. јануара 2013. у 12:35

    http://www.youtube.com/watch?v=OLzELDt3d2I David protiv Monsanta ,dokumentarni film
    kako Monsanto vrsi teror nad farmerima u Kanadi i US.

    Свиђа ми се

  1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.