Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > SRBI NA KiM “PAZITE SE”: PRISLUŠKIVANJE NA KOSOVU PO ŽELJI TAČIJEVE VLADE

SRBI NA KiM “PAZITE SE”: PRISLUŠKIVANJE NA KOSOVU PO ŽELJI TAČIJEVE VLADE

17. јануара 2013.

 

Nacrt zakona predviđa da nadzor i presretanje telekomunikacija se može vršiti samo po nalogu vlasti, navodeći: Kosovsku policiju, Kosovsku carinu i Kosovsku obaveštajnu agenciju, bez sudskih ovlašćenja.

Tacic

Odbor za unutrašnje poslove, bezbednost i nadgledanje Kosovskih snaga bezbednosti (KSB), na sednici održanoj u utorak, odlučio je da formira radnu grupu koja će razmotriti Nacrt zakona o prisluškivanju. telekomunikacija , br.04/L-173.

Nacrt zakona možete videti OVDE.

 

 

Radna grupa kojoj je predsedavao predsednik Komisije, Ahmet Isufi, (AAK), u čijem sastavu su bili drugi članovi odbora, Anton Kuni (DSK), Redžep Selimi (VV) i Fatmir Dželili (PDK).

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje i prvi zamenik komisije, Redžep Selimi, izjavio je da bi zakon trebalo vratiti u vladu, navodeći da "treba napraviti objektivnu i stručnu analizu, zbog osetljivosti stvari”.

"Ne postoji pravni vakuum da bi definitivno ovaj zakon bio zakon", rekao je Selimi.

Prema njegovim rečima, povratak ovog zakona u vladu zavisi od preporuka odbora, kao i lične preporuke koje će biti od strane svake parlamentarne grupe članova odbora.

Kao takav, ovaj zakon je kritikovao i još jedan član odbora, Anton Kuni, “S obzirom da se nad ovim zakonom ne može vršiti demokratska kontrola dok ovaj nacrt zakona ne pregleda radna grupa  i ne odobri ga, ovo ne može ići dalje” rekao je Kuni.

Drugi poslanik iz LDK, Vjolica Krasnići, član odbora, ima primedbe na sadržaj zakona, pa je posebno iskazala zabrinutost zbog nejasnog ovlašćenja sudstva.

Prema njenim rečima, zakon neće morati ni da se dostavlja niti priprema za prvo čitanje u Skupštini. "Bolje da se odmah vrati u Vladu Kosova", rekla je poslanik Krasnići.

Predsednik Komisije, Ahmet Isufi, podržao je formiranje radne grupe.

Još jedan član odbora, poslanik iz PDK Fatmir Kshelili rekao je da se “Nacrt zakona o prisluškivanju može popraviti”.

Prema njegovim rečima, "privrženost više ljudi, uključujući i civilno društvo i drugih stručnjaka, će doprineti iznalaženju nedostataka koji se mogu popraviti".

"Verujem da će formiranje radne grupe dati nama priliku da shvatimo koji delovi nam ne odgovaraju,  jer ne postoji zakon koji se ne može obraditi i popraviti" dodao je Kshelili.

Nacrt je odobren od strane tzv. vlade Kosova 3. decembra prošle godine.

Usvajanje zakona je došlo na brzinu posle telefonskih prisluškivanja razgovora kosovskih zvaničnika DPK, koji su prerasli u skandal.

Hajredin Kuči je usvajanje ovog zakona opisao kao "zaštitu privatnosti", ukazujući da je presretanjem razgovora nekoliko članova PDK bilo kršenja privatnosti.

Predsednik Okružnog suda u Prištini, Hamdi Ibrahima, izrazio je zabrinutost da nacrt zakona o prisluškivanju, koji je tzv. kosovska vlada poslala na usvajanje u Skupštinu,negira sudska ovlašćenja  koja pripadaju sudovima”.

U svom sadašnjem stanju, nacrt predviđa da se nadzor presretanja može vršiti samo po nalogu vlasti, navodeći Kosovsku policiju, Kosovsku carinu i Kosovsku obaveštajnu agenciju, bez pojašnjenja ovlašćenja sudstva.

 

 

 

Ako je ovako regulisano prisluškivanje kod Tačija, (što znači da su Srbi na Kosovu prepušteni na milost i nemilost albanskim i stranim obaveštajnim službama) kako li je tek kod nas u Srbiji???

Jedina razlika je što se rezultatima “takvog rada“ u Srbiji koriste domaći izdajnici za svoja dodvoravanja belosvetskim hohštaplerima, kao i gomila stranaca koji nesmetano vršljaju po svim institucijama vlade i Vojske Srbije.

 

©Geto Srbija

Creative Commons лиценца

%d bloggers like this: