VLASNICI I SIROTINJA

11. јануара 2013.

 

Izgleda da se, često ponavljana, "figura": "Što bolje – to gore", u svojoj "tezi-antitezi" izlizala, pa iako je sve gore, tog boljeg – nigde, ni od korova.

Ali zato se množe ministri, državni sekretari, direktori kancelarija, agencija, uprava, dok poslovi uglavnom stoje, ili se tek "načinju".

Piše: Slobodan turlakov

Dacic i Kirbi

 

 

Umesto njih, pljušte izjave, a u tom pogledu je Dačić doskora bio šampion.

Sad mu se pridružio Vučić sa svojim tajkunima (bogatunima, kako ih naziva prof. Krestić), koji su, nema sumnje, atraktivniji.

Čak i Dinkić maše njima, od kojih se, inače, ograđuje, neoborivim dokazima, u vidu – "nisam primao nikakve pare od Miškovića".

Ali je zato "siguran da ima puno drugih slučajeva (uzimanja), koje treba ispitati.

Ova vlada neće stati na ovome, ona radi potpuno drugačije od prethodne".

To tvrdi i premijer Dačić, što bi značilo da su njih dvojica (SPS i URS), pod nekim novim "okolnostima", postali drugi ljudi, u odnosu na prethodnu vladu, što je teško, i njima samima, da poveruju.

Nešto se mislimo, ako bi se svi oni, koji su vladali ovom zemljom, od 5. oktobra, jedni do drugih poređali, videlo bi se da je to slika kazne Božje.

Doduše, ona nam se i ranije (u Kraljevini Srbiji) znala sa neba da daruje, ali je ipak padala na ljude, čak i od karaktera, spreme i znanja, a svi zajedno imali su bar isti, srpski osećaj.

Sad je takve nemoguće pronaći.

U svemu anonimusi, sem u želji da iskoriste vlast u svoju korist!

Čak i po cenu dodvoravanja i udaranja temena celom svetu.

Eto, sad su bili Česi, prosto se ostrvili na njih, da izmame i isprose njihovu izjavu o nužnosti Evrope da nas primi pod svoje okrilje.

Ali ipak, na kraju, rekoše: to evropsko okrilje, ima da ide preko uspešnih pregovora sa Prištinom!

A zna se da ti pregovori ne mogu ništa dobro da nam donesu!

Zato i postoje, da bi se reklo da je gubitak KiM-a nastao ne pod pritiskom Evrope i Amerike, već kao posledica i rezultat pregovora!

I šta znači sad to – građanska i nacionalna Srbija?

Šta je to građanska, a šta nacionalna Srbija?

Nema ni jedne ni druge, postoje samo vlasnici i sirotinja.

A sve te priče, koje se svakim danom serviraju, sračunate su na to, da ovu agoniju produže, da je vode iz jedne pogibeljne situacije u drugu, sve do 2014, kada će, po Dinkiću, Srbiji da – svane! (Da neće da se povuče iz politike?)

Eto, Vučić, je l’ on građanska ili nacionalna Srbija?

Tako u poslednjoj izjavi "zahvaljuje građanima Srbije, što uprkos teškom životu, veruju da ova vlast može stvoriti bolju budućnost"!

Štaviše, on "poručuje" narodu, da je "narodna zasluga to što se u Srbiji dešavaju promene i što se država kreće napred."

Vučić obaveštava da je "Srbija došla u fazu kada ljudi rade svoj posao"!

Čak da "ranije nisu ni znali da li je to uopšte moguće".

Doduše, nije rekao ko su "ti ljudi", da li su to oni koji su ostali bez posla, ali nije rekao ni odakle je taj posao sada – došao.

Naravno, među tim besposlenim, nalaze se i oni koji su bili, po službenoj dužnosti, obavezni da rade i istražuju lavirinte korupcije i da te primerke privode pravdi.

A oni to nisu radili, jer im je sa "najvišeg mesta", naređeno da to ne rade.

Koordinacija, odn. Vučić je rešio da ih uposli, pa je formirana i tzv. Radna grupa koju čini dosadašnji vrh policije "Veljović, Milović i Pušić"; tj, oni koji ranije nisu radili, a kojima su sad došli na ispomoć i stručnjaci iz unutrašnjosti".

Znači li to da je sva korupcija u Beogradu, a i ptice na grani znaju da se velika, da ne kažemo, glavna korupcija vrši u unutrašnjosti.

I ko su ti ispomagači, kad Dačić već tri godine nikako da nađe sposobne šefove za policijske uprave u mnogim gradovima, čak ni u Nišu?!

U svakom slučaju, Vučić obaveštava građane; "Težak i ozbiljan posao, i nije predviđeno da traje jedan dan".

Kakvi – jedan dan, "biće nam potrebne godine da naša tužilaštva i naša policija budu na nivou razvijenih zapadnih zemalja."

Otkud ta i takva degradacija naše policije, koja je još od Tase Milenkovića, bila uzorna i sigurna, i u stalnom poslu?

Ako je zaslužila tu i takvu ocenu, njoj je neko kumovao, a ko drugi, nego oni čija je dužnost bila da ih kontrolišu i podstiču, a pre svega Tadić i Dačić, što bi i sama policija trebalo da otkrije i skine sa sebe tu ljagu.

Konačno, po traljavosti kojom se odvijaju istrage u već od Evrope otkrivenim slučajevima ne samo sumnjivih privatizacija, vidi se da ih neko moćan i uticajan koči!

Čak i sada.

Uostalom i sam Vučić priznaje da je "Radna grupa, tek načela 24 sporne privatizacije"…

Dakle, one, koje već godinama EU traži da se pretresu i rastresu!

I zar je Evropa morala da ih otkriva i otkrije?!

 

Doduše, Vučić u tom svesnom kočenju ne zaobilazi Tadića i njegovu Vladu, one koji su neprestano isticali da Evropa nema alternartivu, a u isti mah onemogućavali bilo kakvo ispitivanje, po onom što ta Evropa traži, kako bi se mnogo ljudi, iz Tadićeve najbliže okoline, preko "leđa države", nemilice obogatili!

Pominjući ta "državna leđa", Vučić konačno izreče nešto što je publika željno iščekivala.

Naime, "neki ministri prethodne vlade, bogatiji su nego većina kompanija.

Neki čak spadaju među deset najbogatijih Srba!"

Drugim rečima, kad ih on pominje, onda se i zna, ko su ti "neki ministri", pa i kako su se toliko obogatili, uz čiju pomoć i blagonaklonost.

Obimna i obilna stvar.

Blago Vučiću! Imaće posla i posla, i sve, takoreći, na tanjiru!

Samo ne bi trebalo da priznaje da je i srećan.

Jer je pri rečenoj tromosti, teško poverovati da "nijedan tužilac ne može da kaže, da je bilo ko, na njih, vršio bilo kakav pritisak!"

I tako, "tužiocima je ostavljeno da rade svoj posao", jer sad "smeju da ga rade", i da "gde god postoji osnovna sumnja da je počinjeno krivično delo, da sprovode krivični progon", a "naše je da im (taj i takav posao) omogućimo"…

Ta i takva "nezavisnost", nema sumnje, poželjna je i ona krasi svaku pravnu državu…

Ali, onu koja već živi i radi u normalnim uslovima, gde su ti "normalni uslovi" – način života i ponašanja.

Stoga i ne čudi Vučićevo rečeno vajkanje, "biće nam potrebne godine da naša tužilaštva i naša policija budu na nivou razvijenih zemalja Zapada", što ne služi na čast ni jednima, ni drugima, pa samim tim, ni državi, ni onima koji se smenjuju u vladanju njom.

Tek, vidno je da narod i pravda dobijaju ono što očekuju na – kašičicu, a trebalo bi pozamašnom kutlačom.

Tek, stanovi, kuće i vile "nekih ministara", neometano se grade, a trebalo bi još kako i koliko, kako bi se opljačkano vratilo u državnu kasu.

To se čeka…

U stvari, da se Miljko smiluje, a taj se specijalni tužilac, nije u tome isticao ni u prethodnoj vladi, pa neće ni u ovoj…

Đilas, kao novi šef DS obećava da će oni dati efikasne predloge za izlazak iz krize, zaboravljajući da su je upravo oni stvorili!

Gde su sakrili tu pamet i tu sposobnost, što ih sad obećavaju, dok su bili na vlasti?!

Tek, on predviđa da će u Srbiji, pod novom vlašću, biti teži život, da neće biti ni plata, ni penzija, a Vučić predviđa još i umiranje dece od gladi!

Ali, dok Đilas, kao šef DS, tako predviđa budućnost Srbije, on, u isto vreme, kao gradonačelnik Beograda, sprema spektakularan doček nove 2013. godine, od Skupštine do Centra Sava, da se narod, te i takve Srbije, razveseli i provesili.

Cinizam, ali i licemerje, utoliko pre što se postavlja pitanje: ko će to kinđurenje ulica i trgova, da plati?

Kad je Hitler hteo da obnovi i spasi Nemačku, on je otvorio javne radove, tako su nastali autoputevi, koji i danas služe.

Ali, on nije otvarao tendere, već je zapošljavao domaću radnu snagu i državnim parama gradnju izveo.

Ko zna, možda se i zaduživao, a zar se Srbija nije zaduživala i zaduživala, pa – nit para, nit puteva!

Ali se zato i šljunak i tucanik – uvoze!, a radove, ako ih i ima, izvode strana preduzeća sa svojom radnim snagom!

Drugim rečima, haos se na sve strane umnogostručava.

Podeliše Srbiju na buljuke, svak gradi svoju busiju, pa tako i onaj tabadžija Čanak preti da će, preko brojnih prijatelja u Evropi, internacionalizovati pitanje Vojvodine!

Ima li neki paragraf u srpskom zakonodavstvu koji se odnosi na one koji se bave ovakvim pretnjama?

Očigledno, ako i ima, on se ne primenjuje, jer rasturači i dalje deluju, pa tako i Grubješićka, kao potpredsednik Vlade, traži promenu Ustava, kako bi se omogućila decentralizacija.

A šta je to, nego ono što i Čanak traži.

Rasturanje Srbije!

I onda se hvale kako ova Vlada složno radi!

Niko da pogleda malo okolo, od Mađarske do Hrvatske.

I tamo postoje stranke, još koliko, ali kad zemlja dođe u škripac, svi su jedinstveni.

Oslobađajuća presuda u Hagu, u Hrvatskoj, bez obzira na stranačku podeljenost, okupila je celu zemlju, da pozdravi svoje junake, što su ih oslobodili od Srba!

A u Srbiji, nema masovnog protesta, jer mi "moramo da sarađujemo"!

Čak se ni izbeglice, koje i danas žive u kolektivnim smeštajima, ako žive, nisu digli, da svojim izbeglištvom, pokažu i dokažu zločin koji je učinjen nad njima, pod vođstvom oslobođenih hrvatskih generala!

I pri takvom "stanju" stvari, Đilas je spremio Beograd za doček Nove godine?!

Koje crne Nove godine?

Šta nas to u njoj čeka, sem gore od goreg.

©Geto Srbija

Materijal: Svedok

Creative Commons лиценца

%d bloggers like this: