Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > ZAŠTO SRBSKI, A NE SRPSKI…?

ZAŠTO SRBSKI, A NE SRPSKI…?

9. јануара 2013.

Sve češće se u štampi, kao i u raznoj literaturi, srećemo sa izrazima“srBski”, a da retko ko pokuša da objasni tu pojavu.

Na ovom mestu ćemo pažnju posvetiti upravo ovom pitanju, a za primer ćemo uzeti gore pominjane reči: srBski.

 

 

srbske novine

 

Kada čitalac naiđe na pridev “srpski” napisan u obliku “srbski” prvo što mu padne na pamet je da se radi o grešci autora koji nije najbolje upoznat sa pravilom jednačenja suglasnika po zvučnosti, koje nalaže da u ovom slučaju B prelazi u P.

Pa se često čuje i primedba: “Ovaj nije čuo za Vuka Karadžića”.

No, da li je zaista tako?

Oblik “srbski” koriste uglavnom oni koji su vrlo dobro upoznati sa ovim pravilom, te namerno skreću pažnju na njega.

Mnogi se iznenade kada čuju da je i sam Vuk Stefanović Karadžić koristio oblik sa slovom B.

Naime, ne samo što je prvi rečnik štampan kao “srBski” nego i sam Vuk o ovom pitanju korespondira sa Vladikom Lukijanom Mušickim, kada mu u svom pismu navodi: “u Rječniku će srbskom biti opisani gotovo svi običaji srbski”.

Na ovaj deo Mušicki odgovara u svom sledećem pismu Karadžiću rečima: “srbski, Srbkinja mora ostati… i Nemci kažu Habsburg, i mi ljubko a ne ljupko… Da znam da ćete pečatiti Srpski, a ne Srbski, raspisivao bih na sve strane i vikao iz petnih žila da vam ne daju ni krajcare”.

Sa ovakvim stavom, verujemo, složio bi se i naš poznati pesnik Pavle Popović Šabčanin, a naročito Milica Stojadinović Srbkinja.

U to vreme je naša najveća pesnikinja bila na vrhuncu evropske slave, a svom je imenu sama dodala nastavak “Srbkinja”.

Vuk je s njom bio u vrlo dobrim odnosima i nije zabeleženo da je on, ili bilo ko drugi, prigovarao kako jedna od najpoznatijih poeta u ondašnjoj Evropi ne zna da se potpiše.

Na kraju krajeva, tu su i ondašnje “Novine Srbske” da paze na jezik.

Dakle, oblik “srbski” je dominirao u drugoj polovini XIX veka, jednako kao što je u prvoj dominirao oblik “serbski”, koji se izgovarao kao “sjerbski”.

Standardizacijom jezika “Matica Srpska” usvojila je oblik “srpski”, što nikako nije sporno.

Međutim, neki naši današnji lingvisti navode vrlo razumljive argumente u odbarnu oblika “srbski”.

Pa tako prof. Dr. Ljubomir T. Grujić kaže: “Pogledajmo primer sa izvedenicama od reči GRB. Pridev od njega je grBski, a ne grPski.

Zašto tu nije primenjeno pravilo o jednačenju po zvučnosti, pogotovo što je GRB vlastita imenica?

Drugo pravilo kaže da kada je vlastita imenica koren izvedene reči, onda se ona zadržava u originalnom obliku, tj. Ne menja se, u izvedenoj reči, kao što su Srbkinja, Srbstvo, srbski izvedene reči od imena (vlastite imenice) SRB”.

Dakle, kako i zašto smo mi Srbi promenili ime sopstvenom jeziku?

Opet se vraćamo na Vuka Stefanovića Karadžića i njegovu reformu.

Opšte je poznato da je Vuk živeo i radio u Beču.

U to vreme je Turska imperija bila već u stanju raspadanja (nekoliko decenija kasnije se konačno i raspala) a za prevlast na Balkanu borila su se dva carstva, Austrougarska i Rusija.

Balkan je tada bio u geopolitičkom pogledu najbitnija tačka u svetu, jer bi ona sila koja kontroliše Balkan, kontrolisala i koridor Istok – Zapad.

To rivalstvo Rusije i Austrougarske, oko kontrole Balkana, dovelo je i do Prvog svetskog rata, u kome su nestala oba carstva.

Srbi su tada bili najbrojniji i najsnažniji narod na Balkanu, a kao Sloveni, i to Pravoslavni Sloveni, bili su vrlo bliski Rusima.

Beč je tu vezu pokušavao da ublaži što je moguće više, pa je iz tog razloga finansirao i Vukovu reformu, koja je u tadašnjoj Srbiji, Crnoj Gori, kao i Vojvodstvu Srbiji dočekana “na nož”.

Između ostalog došlo je i do inicijative da se “srBski” menja u “srPski”, jer Nemci nisu mogli drukčije da izgovore.

O svemu ovome mnogo detaljnije piše Miloslav Samardžić u svojoj knjizi »Tajne “Vukove Reforme”«, koju preporučujemo onima koji žele podrobnije da se informišu.

Ovi primeri govore o stranom uticaju i da se svodi na “odrođavanje” Srba od Pravoslavnih slovenskih naroda.

Možda je najočigledniji dokaz za ovakvu tvrdnju ofanziva na ćirilicu, koja se nemilosrdno progoni iz Srbije.

Nije strašno što Srbi pišu srpskim jezikom, a ne srbskim, ako znaju šta pišu tim jezikom i kakve i čije simbole (i u kakve svrhe) koriste.

Ali strašno je ako toga nisu svesni, pa im se sutra desi da se ćirilica potpuno ukine, a veze sa našim korenima potpuno zatru.

U tom slučaju neće biti iznenađenje da za pola veka, ili vek, na Balkanu živi malo pleme Srpa, unijata, koji pišu Gajevom latinicom i svoje korene traže u Zagrebu, Beču i Vatikanu.

 

Nemanja S. Mrđenović

©Geto Srbija

Creative Commons лиценца

 1. Милена
  9. јануара 2013. у 22:58

  Лепо, само још да је чланак написан ћирилицом имао би још више смисла него овако. У сваком случају хвала на тексту, врло је корисно имати овако конкретно, детаљно и кратко објашњење.

  Свиђа ми се

  • 10. јануара 2013. у 11:20

   Slažemo se sa Vama u potpunosti da bi članak svakako imao još više smisla da je na ćirilici.
   Ali, kao što i sami možete videti od samog nastanka ovog bloga se koristi latinično pismo, tako da je to najlogičnije…

   Свиђа ми се

 2. Александра Радовановић
  10. јануара 2013. у 13:54

  И зато – ћирилица, а не латиница !

  Свиђа ми се

 3. Miroslav
  11. јануара 2013. у 08:47

  Језик, правопис је жива „ствар“ која се мења у времену. Него једно питање: Зашто Срби преко Дрине, Србе у Србији називају „Србијанци“, а себе називају Србима ???

  Свиђа ми се

 4. Vidan
  13. јануара 2013. у 15:50

  С=слово
  Р=реч
  Б=Бог
  Да се разумемо,свако Слово је од Бога:ИСКОНИ БИ СЛОВО И СЛОВО БИ К БОГУ И БОГ БИ СЛОВО.
  А СРП је алатка за срповање.СРБ је КОРЕН имена народа,а корен се НИКАДА не мења.
  Када кажемо или пишемо СРПСКИ исто је као и да кажемо или пишемо (у)ПОКОЈНИ!А ево и зашто:С=слово;Р=реч;П=покој…Не чуди зашто су наши премудри преци дали такво име једној алатци јер та алатка УПОКОЈАВА и СЛОВО и РЕЧ,тј. сече их и убија…
  А ево и још једног тумаченја имена СРБ:ИСКОНИ БИ СЛОВО И СЛОВО БИ РЕЧ И РЕЧ БИ БОГ.
  Значи СРБСКИ=БОЖИЈИ,никако СРПСКИ=ПОКОЈНИ…
  Због овога „напретка“ заборависмо наслеђе светих и предака.А србско наслеђе је најстарије на свету!Присваја га ко и како хоће!А нас уче неке небулозе тамо неке демократије,комунизма и шта ти ја знам шта све анти-Божије…Воде нас продане душе већ предуго,испирају нам мозгове и душе,праве роботе од нас,буквално постоје даљински управљачи…Продане душе продају,поред свега светога што имамо,и душе наше!Понашају се баш онако као и сам Ариман црни као да им је све од Бога дато.И зато и патимо…Жалосно!Када се вратимо исконским вредностима предака наших и светаца наших можемо размишљати о напретку,али правом напретку,а не овом анти-Божијем,За-Пад-ном…

  Свиђа ми се

 1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.
%d bloggers like this: