Почетак > ЗАСТРАШУЈУЋЕ > “PRETNJE SRBIJI” ZBOG GMO

“PRETNJE SRBIJI” ZBOG GMO

30. децембра 2012.

 

Zahtev Amerike da Srbija izmenom Zakona o GMO skine rampu sa njihovog uvoza, uzgoja, prerade i prometa je očigledna pretnja, jer se time ne uslovljava samo podrška SAD Beogradu za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), već se u istom paketu šalje i poruka da će se bilateralni odnosi Srbije i SAD pogoršati ukoliko se zahtevi Vašingtona zbog interesa njihovih biotehnoloških kompanija ne ispoštuju.

Monsanto Srbija

 

Agroekonomista Miladin Ševarlić smatra da Srbija treba da veću pažnju posveti zaštiti stanovništva od genetski modifikovane hrane (GMO) i navodi da bi posledice po ljude od ovakve ishrane mogle da budu kao i kod eksperimentalnih životinja.

U tom slučaju bismo za tri ili četiri generacije nestali.

Zahtev Amerike da Srbija izmenom Zakona o GMO skine rampu sa njihovog uvoza, uzgoja, prerade i prometa, po mišljenju ovog profesora očigledna je pretnja jer se time ne uslovljava samo podrška SAD Beogradu za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), već se u istom paketu šalje i poruka da će se bilateralni odnosi Srbije i SAD pogoršati ukoliko se zahtevi Vašingtona zbog interesa njihovih biotehnoloških kompanija ne ispoštuju.

Problem je tim veći, smatra on, jer je ovo udarac na poslednji element srpske održivosti. Na poljoprivredu.

Zašto bismo mi gledali ekonomske interese multinacionalnih kompanija SAD?

Na kraju, te kompanije ne dozvoljavaju da se proizvodi dobijeni na bazi GMO obeleže, pa samim tim izazivaju opravdanu sumnju u bezbednost hrane koju proizvode.

Osim toga, obaveze u slučaju da dođe do štetnih posledica korišćenjem ove hrane, niko ne prihvata.

Zato ja tražim od moje države da me zaštiti – zahteva profesor Ševarlić.

On navodi da svi rezultati eksperimentalnih istraživanja ukazuju na to da pokusne životinje pokazuju velika oštećenja, uključujući tumore i besplodnost u trećoj i četvrtoj generaciji.

Projektovano na ljudski vek to je između 80 i 150 godina. Ko preživi, pričaće – upozorava Ševarlić.

On navodi da je Švajcarska, na primer, stavila moratorijum na raspravu o GMO do 2017. godine i podseća da je Bugarska koja je članica EU "najpre dozvolila, a zatim pod pritiskom javnosti posle ulaska u EU zabranila uzgoj GMO".

Potpuno se slažemo sa tvrdnjama prof. Ševarlića, i ne samo da tražimo i zahtevamo od naše države (ako je još uvek negde ima), da građane Srbije zaštiti od ovog dobro osmišljenog GENOCIDA, već INSISTIRAMO da se PO SVAKU CENU i na SVAKI NAČIN, ONEMOGUĆI i SPREČI TROVANJE građana i državljana R. Srbije!!!

©Geto Srbija

(Trojka)

Creative Commons лиценца

Категорије:ЗАСТРАШУЈУЋЕ Ознаке:, , , ,
%d bloggers like this: