Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > RAMUŠ HARADINAJ: “RUGANJE SRBIMA” PREKO SRPSKIH MEDIJA

RAMUŠ HARADINAJ: “RUGANJE SRBIMA” PREKO SRPSKIH MEDIJA

20. децембра 2012.

 

Komandant terorističke vojske Kosova (OVK/UÇK) Ramuš Haradinaj, izjavio je u intervjuu koji je dao beogradskom NIN-u, da Srbima nudi iskrenost, da pregovore sa Beogradom prihvata kao biznis, kao i da nije bilo trgovine organima otetih Srba i da su u Srbiji građani pogrešno informisani o ratnim zločinima, ali da on to pitanje više neće da razjašnjava.

 

Haradinaj

 

"Ta strast ima kraj. Završeno.

Nemam nikakvu volju da išta razjašnjavam.

To mišljenje u Srbiji je vaša sudbina, živite sa time ako nemate kapacitet da prihvatite istinu.

Ako lažete svoj narod, a ja vidim šta se radi u Srbiji, onda, izvinite, sami ste tako odabrali.

Sud je potvrdio da nije istina sve što se tvrdilo o meni", rekao je Haradinaj u intervjuu za beogradski nedeljnik NIN.

Haradinaj, koji je nedavno pred Haškim tribunalom oslobođen optužbi za ratne zločine nad Srbima, odbio je da u intervjuu detaljnije odgovara na pitanja o ratnim zločinima, a NIN piše da ga ta pitanja "izvode iz takta i izuzetno nerviraju" i da o tome ne želi da govori, jer su mu, kako kaže, takva pitanja dosadila posle osam godina.

Haradinaj je na pitanje šta je tačno o ratnim zločinima i njihovom procesuiranju odgovorio, da je digao ruke od toga da išta razjašnjava.

"U Srbiji nedostaje volja za to.

Fali volja u Vladi, kod političara, pa i u civilnom društvu.

Kada sam video ko je sve iznenađen odlukom suda u vezi sa mnom, onda sam shvatio da nešto nije u redu, jer među njima ima onih koji znaju šta je bio taj proces.

Oni odlično znaju da su ljudima davani papiri sa kojih su morali da čitaju šta je napisano i znaju šta je sud rekao o tome.

O-kej, nastavljate, tu priču, živite onda sa time", rekao je Haradinaj.

Bivši komandat terorista, ocenio je da se u Srbiji i 15 godina kasnije nastavlja propagandna borba koju je počeo Slobodan Milošević, koga je nazvao "gospodinom koji više nije živ", a na pitanje zašto je to tako, odgovorio je: "Ja ne znam, i sam se čudim".

Haradinaj je naveo da se čudio kada je čuo za trgovinu organima kidnapovanih za vreme rata.

"Ne verujem da je nešto tako ikada postojalo.

Čuo sam da je Srbija usvojila zakon o tranplantaciji organa, što mi isto želimo da imamo u našoj zemlji, i prvo mi se učinilo da je nešto u vezi sa tim.

Ja sam bio u UÇK i nikada nisam ni čuo ništa slično, i verujem da će i kraj te istrage biti da tu nema ničega.

Bilo je zločina druge prirode, kršenja običaja ratovanja, ali tako nešto nije moguće da se dogodilo", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je, upitan o eventualnim pregovorima sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kakvo je mišljenje na Kosovu o pregovorima Dačića i Hašima Tačija, konstatovao da "život ide napred a ne nazad".

"Mi ne znamo šta je bitno za Srbiju, građani Srbije biraju koga žele i nije naše pravo da kažemo šta bi bilo najbolje za njih.

Bitno je naći rešenja za taj evropski put, a ko je tu za stolom nije stvar mog slobodnog izbora.

Ja to prihvatam više kao biznis, nego kao nešto drugo", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je naveo da Srbima nudi iskrenost koja počinje od svega što čini život, pa ide do bezbednosti i prava na samoupravljanje koje postoji u nekim delovima, i do budžeta, i dodao da je najbtinije suočiti se sa realnošću.

"Razumem težinu odluka građana severnog Kosova.

Ali, bitno je zapravo ono što su dobili sa Ahtisaarijem.

Znam da ne vole to ime, ali i oni će se setiti da u njegovo vreme Srbija nije bila baš protiv tog plana.

Bila je protiv krajnjeg cilja, nezavisnosti, ali sva predviđena rešenja za Srbe su danas uspešna", rekao je Haradinaj za NIN.

©Geto Srbija

Creative Commons лиценца

%d bloggers like this: