Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > “BIZNISMENI” U SKUPŠTINSKIM KLUPAMA

“BIZNISMENI” U SKUPŠTINSKIM KLUPAMA

13. децембра 2012.

 

Činjenica da u Skupštini Srbije sede poslanici raznih profila odavno je poznata, međutim pored glumaca i pevačica, među 250 poslanika našlo se i 19 njih koji dodatno zarađuju baveći se privatnim biznisom.

Poslanici

 

Najuspešniji biznismeni koji sede u skupštinskim klupama su Milica delević (DS), Radovan Raičević (SNS) i Mladen Grujić (NS).

Poslanik SNS Radovan Raičević je direktor poznate kuršumlijske firme Planinka AD gde pseduje i tri odsto akcija tog preduzeća.

Pored toga vlasnik je akcija i u firmama Prolomplast doo, Lukovodrvo doo i Pilatovica doo.

Dok su te firme opet suvlasnici Planinke sa udelima od 20,3 odnosno 14,5 odnosno 4,4 odsto.

Planinka AD, čiji je direktor Raičević od 1990, prošle je godine imala dobit od 158,4 miliona dinara i 121 zaposlenog.

Poslanica Demokratske stranke, Milica Delević vlasnik je 25 odsto Multicom group, a ova grupa je suvlasnik u zatvorenom akcionarskom društvu Direct media, a Direct media je suvlasnik u Direct media public relations.

Multicom grupa je prošle godine imala poslovne prihode od 40,3 miliona dinara i dobit od 271,7 miliona dinara, a Direct media prihode od 7,75 milijardi dinara, a dobit od 452,7 miliona dinara.

Poslanik NS Mladen Grujić je vlasnik udela u sledećim firmama: Beoturs doo 32,39 odsto, Radovi u toku 100 odsto, Treća petoletka doo 100 odsto i Lilly drogerie 3,41 odsto.

Sve ove firme posluju sa dobiti.

Od 19 poslanika koji su prijavili da imaju neki privatni biznis, ni platu ni paušal u Narodnoj Skupštini ne primaju samo Radovan Raičević, Nenad Popović, Dragomir Karić, Milanka Karić i Aleksandar Radojević, a samo paušal primaju Siniša Kovačević i Đorđe Stojšić.

Ostalih 12 poslanika – biznismena primaju platu i paušal s tim što Ljiljana Lučić, Momo Čolaković i Mirko Čikiriz imaju zanemariv broj akcija u firmama koje su naveli.

Prema tome, biznismeni koji primaju platu u Skupštini su: Veroljub Arsić (Vicko doo 100 odsto), Milica Delević (Multicom group, 25 odsto), Božidar Đelić (House of Europoe Invest BV, 100 odsto), Nenad Konstantinović (Automobile doo 50 odsto), Čedomir Jovanović (SHSF doo 45 odsto), Zoran Ostojić (Produkcijska grupa Mreža 18,75 odsto) Mladen Grujić (četiri firme), Dejan Rajčić (Plan urban i Ist urban) i Zoran Vasić (Papirkomerc, Papirgraf i SUR Lav).

© Geto Srbija

Trojka

Creative Commons лиценца

<span>%d</span> bloggers like this: