Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > SAZNAJEMO: SRBI SA SEVERA KOSOVA “NISU IZUZETI” OD PLAĆANJA CARINE

SAZNAJEMO: SRBI SA SEVERA KOSOVA “NISU IZUZETI” OD PLAĆANJA CARINE

7. децембра 2012.

 

Sporazum o integrisanom upravljanju granicama sa Srbijom prema kosovskim vlastima, ne predviđa carinske olakšice za Srbe na severu.
Šef Carina Kosova Naim Huruglica je rekao, da do sada nije dobio nikakvu naredbu da dođe do izuzeća neke kategorija građana.

 

 

"Ovo je ugovor između dve zemlje, a mi nismo dobili nikakva uputstva koja su van Carinskog zakona Kosova.

Kosovo ima jedinstveni carinski sistem koji se odnosi za svakog građanina Kosova ili stranca koji uvozi robu koja podleže carini.

Dakle, ja nemam nikakvu instrukciju o bilo kakvom izuzeću i mi ćemo delovati kao sa svim drugim državama", rekao je Huruglica.

Dan ranije srpski mediji su preneli izjavu premijera Srbije, Ivice Dačića koji je rekao da će Srbi sa severa nastaviti da prelaze granicu sa starim dokumentima i registarskim tablicama izdatih od strane Srbije,

kao i da neće plaćati carinu za robu koju budu uvozili na Kosovo namenjenu stanovnicima severa.

Međutim, Huruglica je rekao da se to neće dogoditi tako.

Dok će EULEX imati samo ulogu monitorniga sporazuma.

"Ne postoje izuzeća za neki granični prelaz, ili da jedna grupa građana može imati drugačiji tretman.

EULEX ima ulogu da se brine o monitoringu međudržavnog sporazuma.

A carinici Kosova će primenjivati pravila kosovskog carinskog koda isto kao i na ostalim graničnim prelazima", rekao je za Radio Kosova Naim Huruglica.

Ono što je do sada viđeno, pokazuje da sporazum između Kosova i Srbije o integrisanom upravljanju granicama, se razlikuje od onoga što je Evropska komisija definisala kao koncept za zemlje zapadnog Balkana.

Izvori Radio Kosova kažu: da sporazum o integrisanom upravljanju, izostavlja dva ključna pitanja koja imaju veze sa obeležavanjem granične crte, i priznavanjem državnih dokumenata.

© Geto Srbija

Izvor: Radio Kosova

 Creative Commons лиценца

Advertisements
%d bloggers like this: