Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > AFERA: “NACIONALNA ŠTEDIONICA“

AFERA: “NACIONALNA ŠTEDIONICA“

2. децембра 2012.

 

Zbog prodaje Nacionalne štedionice, koja se nalazi na listi 24 sporne privatizacije, uskoro će u policiji biti saslušani Mlađan Dinkić, Vuk Hamović, Vojin Lazarević, Nikola Živanović.

Autor: S. Vojinović

Stedionica

 

“Specijalni timovi MUP-a Srbije došli su do dodatne dokumentacije preko Kipra i SAD-a.

Istraga je pri kraju, a prva saslušanja mogla bi da počnu već za nedelju dana”.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je počelo da radi ovaj predmet još pre nekoliko godina, ali je odjednom sve stopirano iz političkih razloga.

U međuvremenu, posle promene vlasti i naloga iz Brisela da se provere pojedine sporne privatizacije, specijalni timovi MUP-a Srbije došli su do dodatne dokumentacije preko Kipra i SAD.

Istraga je pri kraju, a prva saslušanja mogla bi da krenu za nedelju, dve.

Među onima koji će biti saslušani naći će se i Mlađan Dinkić, Vuk Hamović, Vojin Lazarević, Nikola Živanović – kaže izvor iz istrage.

 

Nacionalna štedionica osnovana je 25. decembra 2001. godine većinskim državnim kapitalom, plasiranim preko državnih banaka i firmi Jubmes banka, Jugarant banka, “Beopetrol”, “DDOR Novi Sad”, “Kopaonik”.

Pored toga, država je besplatno ustupila i najatraktivniji prostor i opremu bivšeg ZOP-a i četiri ugašene državne banke.

U tri dokapitalizacije, vlasnička struktura je značajno promenjena i glavni akcionari postale su privatne firme “Pima”, “Skvadra”, “Mali kolektiv”, “Pricipal”, iza kojih se nalaze biznismeni Vojin Lazarević i

Vuk Hamović, a koje su mahom osnovane kapitalom ofšor preduzeća sa egzotičnih ostrva.

 

 

Sadašnji SBPOK i Savet za borbu protiv korupcije utvrdili su još ranije da se radi o “povezanim licima” i zbog toga osporili čitav proces dokapitalizacije.

Osim toga, utvrđeno je da je samo u jednom danu došlo do kruženja velikih para preko Beograda, Beča i Moskve, od kojih su kupljene akcije banke.

Te pare su inače išle kao kredit za izvoz kukuruza, a od čitavog posla nije bilo ništa jer su pare otišle u akcije!

U septembru 2005. godine, grčka EFG Eurobanka postala je vlasnik većinskih 59 odsto akcija ove banke tako što je privatnim akcionarima – Vuku Hamoviću, Vojinu Lazareviću i ostalima – isplatila 632.886 dinara po

svakoj akciji ili ukupno skoro 90 miliona evra!

U ovom poslu država je, sumnja se, prema gruboj proceni, oštećena za desetine miliona evra.

Odlukom tadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića, državni paket akcija od 37,6 odsto nije prodat iako je ponuđena ogromna cena, što se u ekonomskim krugovima procenjivalo kao još jedan katastrofalan i po

državu izuzetno štetan potez.

Prodaja akcija Nacionalne štedionice grčkoj EFG Eurobanci išla je preko beogradske brokerske kuće “Sinerdži kapital”, čiji je jedan od suvlasnika bio Nikola Živanović.

Ono što je zanimljivo jeste da je taj isti Živanović bio specijalni savetnik Mlađana Dinkića u vreme dok je ovaj bio guverner NBJ-a.

Osim toga, Živanović je bio i prvi predsednik Upravnog odbora Nacionalne štedionice!?

© Geto Srbija

Creative Commons лиценца

  1. Novak
    2. децембра 2012. у 12:47

    Potpuno je jasno šta je rađeno.Dinkić je za Nac.šted.priznao javno prevaru u emisiji Utisak nedelje,kada je pred izbore bio gost kao i Zoran Živković.Imenovani moraju odmah biti uhapšeni jer su skloni bekstvu a šteta koja je naneta državi prelazi iznos od 10 milijardi evra direktno i mnogo više indirektno.

    Свиђа ми се

  2. Nada
    2. децембра 2012. у 19:32

    СВАКОГ ДАНА СЕ ЗГРАЖАВАМО ДА МИ ПОРЕД ОВОЛИКЕ ПЉАЧКЕ ЈОШ ПОСТОЈИМО А НАША ДЕЦА И УНУЦИ НЕЋЕ ЈЕР СУ НАС ЗА СВОЈЕ ДАНАШЊЕ БОГАТСТВО ПОКРАЛИ УНАПРЕД ЗА 100 ГОДИНА . ШТА САДА?

    Свиђа ми се

  3. 3. децембра 2012. у 19:03

    Verovatno nećete dozvoliti objavljivanje, ali pogledajte detaljno moj sajt http://www.uimenaroda.rs i?Ništa, Sve su to befiranja svih naših Vučića,

    Свиђа ми се

  1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.