Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > ISTRAŽIVANJE: “DOBIJAJU SRPSKE PASOŠE I PRAVE VELIKU ALBANIJU U SRED SRBIJE”

ISTRAŽIVANJE: “DOBIJAJU SRPSKE PASOŠE I PRAVE VELIKU ALBANIJU U SRED SRBIJE”

30. новембра 2012.

 

Abanci sa KiM i dalje pokušavaju na razne načine da se domognu srpskih pasoša, koji im omoguđavaju nesmetani put u zemlje EU.

Posle razotkrivenih masovnih lažnih prijava prebivališta u Nišu, Albanci su se nekoliko meseci primirili, a potom su osmislili novu šemu kako da legalno postanu Nišlije.

Piše: Marko Mihajlović

velika albanija mapa

 

Kako za njih srpski pasoš predstavlja veliko bogatstvo, sada uveliko po Nišu indirektno kupuju stanove, da bi potom zakonski prijavili prebivalište na teritoriji Srbije i tako stekli uslove za izdavanje putne isprave.

Prema saznanjima “Niških vesti”, Albanci sa Kosova su u poslednjih nekoliko meseci postali vlasnici preko 250 stanova u Nišu.

U ovom „biznisu“ uveliko im pomažu Srbi, privremeno raseljena lica sa KiM, koji sada žive u gradu na Nišavi.

Pritisnuti nemaštinom, Srbi su primorani da „šuruju“ sa Albancima – priča Goran S., koji je 1999. godine „preselio“ iz Prištine u Niš.

Kako bi se prikrili i izbegli eventulane probleme, Albanci Srbima daju novac da kupe određeni stan u Nišu.

Odmah im isplaćuju nadoknadu za „saradnju“, po par hiljada evra.

A kada se kuprodaja stana overi u Osnovnom sudu u Nišu, sklapaju ugovor da je Albanac Srbinu pozajmio novac, baš koliko je i plaćena nekretnina.

Kao garanciju za vrađanje novca, Srbin daje upravo kupljeni stan.

A kada posle predviđenog roka „nema para“ da vrati pozajmicu, Albanac postaje vlasnik „njegovog“ stana.

U Osnovnom sudu u Nišu potvrdili su da u Odeljenju za overe do sada nisu imali ni jedan slučaj da je bilo koji Albanac sa KiM došao da mu zvanično „aminuje“ kupoprodajni ugovor za stan u Nišu.

Međutim, kako saznajemo, u poslovima prodaje i kupovine nepokretnosti veoma često se praktikuje potisivanje internih ugovora, koji se ne overavaju u sudu, kako bi se izbeglo plaćanje poreza.

Albanci, inače, ne kriju da su „nameračili“ kupovinu stanova u Nišu.

Tako je nedavno policija kod sudije za prekršaje privela jednog žitelja KiM, koga su zatekli na niškim ulicama bez lične karte.

Albanac je „galantno“, bez bilo kakve primedbe, odmah platio kaznu od 5.000 dinara.

Usput, raspitovao i gde u Nišu može da se kupi dobar stan.

A pored saradnje sa Srbima sa KiM, koji žive u Nišu, Albanci su od niških advokata dobili dodatna objašnjenja kako do prebivališta i srpskih pasoša mogu da dođu – legalno.

Naime, lepo im je objašnjeno da je po slovu zakona, prebivalište mesto u kome se građanin nastanio s namerom da u njemu stalno živi i da su punoletni građani dužni da prijave i odjave prebivalište i prijave promenu adrese stana.

Prema našim saznanjima, jedan broj Albanaca sa KiM isprobao je još jedan način za dobijanje srpskog pasoša.

U mestima na jugu centralne Srbije pribavljali su prijave prebivališta, odnosno prijavljivali su se mesnim kancelarijama kao da su sa teritorije KiM otišli prethodnih godina.

Potom su dolazili u Niš, gde su posle 1999. godine iseljena odeljenja matičnih služni opština sa Kosmeta, i podnosili zahtev za izdavanje izvoda iz knjiga rođenih i uverenja o srpskom državljanstvu.

Kada su dobijali te papire, nesmetano su podnosili zahteve za izdavanje novih ličnih karata i biometrijskih pasoša Srbije.

Minulih godina u Nišu su zabeleženi slučajevi da su Albanci sa KiM dobijali neophodnu dokumentaciju i „ispod žita“.

Tako je 2008. godine izbila velika afera izdavanja lažnih uverenja stanovnicima sa područja KiM. Uhapšeno je nekoliko službenika matičnih službi i uprava za građanska stanja u Nišu i Svrljigu.

Kako se sumnjalo, matičari su za novčanu protivuslugu izdavali lažna dokumenta.

Izvode iz matičnih knjiga rođenih i venčanih, uverenja o srpskom državljanstvu i druga dokumenta kosovskim Albancima.

I pripadnicima drugih nacionalnosti koji i sada žive na teritoriji Kosmeta, izdavali su „na reč”, iako nisu imali nikakav uvid u matične knjige.

Osumnjičeni matičari izdavali su dokumenta onim stanovnicima Kosmeta o kojima u Srbiji ne postoje pisani tragovi, jer nema ni matičnih knjiga na osnovu kojih bi se mogao dobiti validan dokument.

Do prvih saznanja da postoji veliki broj lažnih dokumenata, policija je došla posle naglog uvećanja broja zahteva za izdavanje ličnih dokumenata.

Podnosili su ih osobe sa KiM koji do sada nisu mogla da ostvare to svoje pravo zbog činjenice da ne postoje matične knjige u kojima su upisani.

Prilikom podnošenja novih zahteva „preko noći” su se pojavili izvodi i uverenja o državljanstvu, koja do tada nije bilo moguće da dobiju.

A početkom maja prošle godine, policija je uhapsila 24 osobe osumnjičene za zloupotrebu službenog položaja, među kojima je 16 policijskih službenika.

Oni su se teretili za izdavanje lažnih dokumenata – izvoda iz matične knjige rođenih, uverenja o državljanstvu i prebivalištu.

U akciji „Božur“ tada su uhapšeni, pored ostalih, načelnik Policijske uprave Priština, izmeštene u Niš, i načelnica jednog od odseka za putne isprave u Policijskoj upravi Beograd, u Ljermontovljevoj ulici.

KAMUFLAŽA

Zanimljivo je da je ovaj Albanac, koji je u Prekrašajnom sudu platio kaznu, bio „kicoški“ obučen, sa šeširom na glavi. Tako nije upadao u oči Nišlijama.

Kako saznajemo, Albanci izbegavaju da direktno kupuju stanove, jer su svesni da bi Nišlije, kada bi shvatile ko je kupac, itekako podigli cene svojih nekretnina.

EVIDENCIJA

Niko u Srbiji, bar zvanično, ne zna koliko su tačno srpske vlasti izdale pasoša Albancima sa Kosova, koji su do njih došli lažnim, odnosno fiktivnim prijavama boravka u južnim krajevima Srbije.

Naime, ni sam MUP Srbije nema podatke o prijavama prebivališta Albanaca sa KiM i broju putnih isprava koje su im izdati!

BEZ DISKRIMINACIJE

Zakonom o putnim ispravama nije predviđeno vođenje evidencija po nacionalnoj strukturi.

Pravo na putne isprave se ostvaruje bez obzira na polnu, starosnu, versku, nacionalnu ili drugu pripadnost, odnosno bez diskriminacije prilikom odučivanja po osnovu zahteva za izdavanje pasoša.

Prema Zakonu o putnim ispravama previđeno da svi državljani Republike Srbije imaju pravo na putnu ispravu, pod uslovima koji su propisani navedenim zakonom – ukazali su u MUP-u.

© Geto Srbija

Creative Commons лиценца

%d bloggers like this: