Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > DRAGAN ĐILAS – “BAHATOST BEOGRADSKOG LOPOVA”

DRAGAN ĐILAS – “BAHATOST BEOGRADSKOG LOPOVA”

11. новембра 2012.

 

Građanima Beograda je konačno dozlogrdilo da trpe šikaniranja koja je naredio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas u sklopu akcije nametanja Bus-Plus sistema naplate karata u javnom prevozu.

 

Piše:M. Glamočanin

djilas lopov

 

Posle niza incidenata u kojima su putnici bez vozne karte fizički bili zlostavljani od strane komunalnih policajaca, većina pripadnika ove parapolicijske jedinice (formirane inače da bude Đilasova pretorijanska garda) pokazala je da i tamo ima poštenih ljudi, pa je odbila da i dalje po gradonačelnikovom naređenju prebija one koji GSP koriste bez plaćanja karte.

Zbog toga je pomahnitali vladar iz Starog dvora naredio da iste metode počnu da primenjuju regularno zaposleni u javnom gradskom prevozniku, što su oni sa gađenjem odbili i protestujući izašli na ulice.

Uz njih su rame uz rame demonstrirali i pripadnici regularne policije.

Koji su motivi koji su Dragana Đilasa naveli da se tako otvoreno stavi na stranu protiv sopstvenih građana?

Očigledno je – finansijski.

Nikome u ovoj zemlji nije do kraja poznato ko se zapravo krije iza konzorcijuma koji je uveo Bus-Plus.

Poznato je, međutim, da su preduzeća koja direktno kontroliše, ali i poseduje Dragan Đilas jedini korisnici reklamnog prostora u sredstvima javnog prevoza i na stajalištima.

Drugi, koji bi tu da se oglase, prostor po paprenim cenama moraju da zakupe od Đilasa.

Finansijska sprega između vlasti Beograda i konzorcijuma Bus-Plus je vidljiva i iz načina finansiranja ovog sistema naplate karata.

Kao menadžer preduzeća koje stoji na čelu konzorcijuma navodi se izvesni mlađani Veljko Vlahović, dok je stvarna vlasnička struktura celog konzorcijuma pod velom tajne.

Teško bi bilo objasniti činjenicu da je Vlahović, kao golobradi klinac načelu preduzeća koje je u tom trenutku imalo kapital od samo 500 evra, istome obezbedio kredit Erste banke u visini od 2,5 miliona evra, za koji je jedina garancija bilo "Majke mi, vratiću pare", da nije bilo snažne podrške gradskih vlasti.

Takođe, Erste banka je masivno finansijski podržala medijsku kampanju uvođenja Bus-Plus kartica parama prikupljenim od građana Beograda, istih onih koji su posle tokom akcije disciplinovanja prebijani od strane Đilasovih jurišnika.

Znaju li komintenti ove banke gde idu njihovi depoziti?

Beograd je bankrotirao!

Poslednjim rebalansom budžeta od 12. jula 2012. predviđeno je dalje zaduživanje prestonice kod stranih banaka u iznosu od 79,6 miliona evra.

Najveći deo tih para (50 miliona evra) otišao je, navodno, za izgradnju pristupnih puteva mostu na Adi.

Daljih 20,2 miliona evra (i to upravo onih dobijenih od opskurne Evropske banke za obnovu i razvoj) bilo je namenjeno poboljšanju javnog saobraćaja i infrastrukture, dok je ostatak planiran za paušalnu odrednicu "obnova Beograda".

Još oko šest miliona evra u dinarima (tačnije 677,8 miliona dinara) grad je planirao da pozajmi od domaćih banaka i to za potrebe poboljšanja predškolskih ustanova.

Očigledno da nešto nije odrađeno kako je zamišljeno, jer bez obzira na navodnu investiciju u GSP, tamo je stanje iz dana u dan sve gore, o čemu svedoči i apel sindikata.

Da bi smanjili troškove za plate zaposlenih u javnom prevozu, gradski oci na čelu sa Đilasom došli su na ideju da većinu radnika prebace u privatne firme koje obavljaju poslove za GSP (tu je, između ostalih, i Bus-Plus konzorcijum), a koje sa svoje strane ne osećaju potrebu da radnicima redovno isplaćuju plate.

Gde je, onda, otišla razlika para?

U Đilasove džepove, zna se.

Više je nego očigledno da grad uprkos prebacivanju velikog dela zaposlenih iz javno-komunalnih preduzeća u privatne firme u kasi više nema para.

Trik koji je primenjen je krajnje jednostavan i viđen je i ranije: privatne kompanije koje su preuzele zaposlene iz javnih preduzeća angažuju se na istim onim poslovima na kojima su prethodno radili zaposleni koji su iz javnog prešli u privatni sektor, privatnicima grad plaća čak i više nego što je pre plaćao za zaposlene, koji od privatnika, ako uopšte, od plate dobijaju samo mrvice.

Ovako prikupljena sredstva privatnik zatim deli sa onima iz gradske vlasti koji su mu omogućili da tako posluje.

Nekada je JKP Parking servis bio jedan od glavnih finansijskih donatora stranke na vlasti.

Danas je kasa ovog preduzeća do te mere opljačkana da je ono nedavno moralo da podigne kredit kod komercijalnih banaka da bi isplatilo plate svojim zaposlenima.

Identična je situacija u svim javnim preduzećima Beograda – plate kasne ili ih uopšte nema, a sredstva se namiču ili dotacijama iz gradskog budžeta (koji je i sam prazan) ili pozajmicama od banaka.

 

Da bi isplivao iz dugova, grad je po poslednjem rebalansu budžeta odredio i prodaju dela sopstvene finansijske imovine u visini od 85 miliona dinara, kao i dodatno zaduživanje kod domaćih banaka u visini od 1,09 milijardi dinara i kod stranih finansijskih institucija od 9,55 milijardi dinara.

Prevedeno na srpski ovo znači da će samo za pokrivanje dosadašnjih rashoda Beograd dodatno da se zaduži za 100 miliona evra, plus što će iz rezervi stvorenih prethodnih godina da povuče još 1,38 milijardi dinara, a za nove investicije će da pozajmi 85 miliona evra.

Uz sve to ovogodišnji deficit neće biti manji od 8,64 milijarde dinara.

Samo ove godine na naplatu su dospeli dugovi iz prethodnog perioda u visini od 3,46 milijardi dinara koji nisu mogli da budu izmireni bez novog zaduživanja.

Pomenuti novac je manjim delom otišao za dobrobit stanovnika prestonice, a najvećim delom je utrošen na megalomanske i nepotrebne projekte od kojih jedinu korist imaju Đilas i njegovi sledbenici.

Još godinu dana ovakve rasipničke i bezobzirne vlasti Beograd neće moći da preživi.

Zato građani Beograda najpre, zatim i ostali građani Srbije javno i sa punim pravom postavljaju pitanje aktuelnoj vlasti i nadležnim institucijama:

“KADA ĆE DRAGAN ĐILAS KONAČNO POLOŽITI RAČUNE, I U IME NARODA BITI PROCESUIRAN PRED SUDOM, ZA SVU ŠTETU KOJU JE NAPRAVIO KAO GRADONAČELNIK BEOGRADA”?!

© Geto Srbija

Creative Commons лиценца

 1. kristofer
  15. новембра 2012. у 00:13

  Dosta Nam je Žutih Kada Će neko od njih da ode i zatvor a ne samo da prićaju koliko je ko uzeo.Treba Žute izbaciti iz skupštine i zabraniti im da se bave politikom.Oni su upropastili ovaj narod.Nije mi jasno kako ovaj narod to nevidi.Zato bih zamolio Vućića da ih izbaci iz skupštine.Jer dosta nam je Žutih.P.S.Da se napune zatvori sa lopovima koji su pljaćkali ovaj napaćen narod.Ali treba poćeti od Dulića jer je on manje uzeo.(Oko 2 Mil.Eura)…A završiti sa Đilasom..I oduzeti im svu imovinu.Ako to ne uradi onda srbija je pukla.Ja se nadam da će to neko da uradi da zatvori lopove valjda neki Eliot Nes..Ako ga ima, Ako ga nema Ja bih se ponudio Besplatno i rizikujući svoj život samo da nekome ovde u Srbiji bude Bolje….

  Свиђа ми се

 2. dr.
  15. новембра 2012. у 13:42

  ti si dragane odvratan, prvo si ruzan…vidi ti se bre,,po dikciji drzanju da si lopov..e meni neces moci tebra….rokamo i mi

  Свиђа ми се

 3. realan
  15. новембра 2012. у 17:10

  moj modus vivendi je proevropski i naginjao sam demokratama, misleci da su zaista cisti i da imaju viziju…jedino sto su imali je vizija kako sebi da napune dzepove. sramota me je gde zivim. Dno.

  Свиђа ми се

 1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.
%d bloggers like this: