Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > “MILIJARDERI” IZ DEMOKRATSKE STRANKE!

“MILIJARDERI” IZ DEMOKRATSKE STRANKE!

19. октобра 2012.

 

Kako su nekada transparentno siromašne demokrate postali milijarderi ?!

Kompanije samo trojice političara iz Demokratske stranke u periodu od 2005. do 2011. godine, ostvarile su prihod od preko milijardu dolara !

 

djilas-saper

 

Tako su firme „Univerzal Meken“ i „Meken Erikson“ (100 odsto u vlasništvu Srđana Šapera) ostvarile prihode od preko 153 miliona dolara, firma „Nova komunikejšens“ (100 odsto u vlasništvu Nebojše Krstića) od preko 15 miliona dolara, a kompanije „Multikom grup“ (25 odsto u vlasništvu Dragana Đilasa i 25 odsto u vlasništvu Milice Delević) i „Direkt medija“ (93 odsto u vlasništvu firme „Multikom grup“) od preko 937 miliona dolara.

Samo prihodi firme „Multikom grup“ gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, sa skromnih 50.000 dolara iz 2005. godine skočili su za neverovatnih 250.000 odsto (dve stotine pedeset hiljada procenata) na preko 120 miliona dolara u 2008. godini.

Prihodi „Univerzal Mekena“ Srđana Šapera, sa takođe skromnih 58.000 dolara iz 2005. godine, porasli su za ništa manje neverovatnih 39.500 posto (skoro četrdeset hiljada procenata) na 23 miliona dolara u 2011. godini.

„Nova komunikejšens“, u vlasništvu Nebojše Krstića, savetnika bivšeg predsednika Borisa Tadića, takođe beleži rast prihoda, ali od skoro skromnih 600 procenata u periodu od 2005. do 2011. godine.

 

Klijenti koji su doneli takve astronomske profite firmama ovih političara nakon njihovog dolaska na vlast, uglavnom su državna preduzeća i državne institucije tada pod kontrolom Demokratske stranke i njenih koalicionih partnera, kao i tajkuna koji su političkim odlukama postali vlasnici najvrednijeg građevinskog zemljišta po nekoliko (desetina) puta nižim cenama od tržišnih.

Od toga se samo vrednost zemljišta privatizovane Luke „Beograd“ procenjuje na 2,5 milijardi evra.

Način na koji se novac iz državnog budžeta i sa računa građana prebacuje na račune političara bez sumnje podseća na aferu „Fimi medija“ u Hrvatskoj, međutim, za razliku od Hrvatske, u Srbiji izostaju akcije navodno nezavisnog tužilaštva i policije.

 

Konkretnim govorom brojki to izgleda ovako:

APR

Izvor: Agencija za privredne registre

 

„Multikom grup“

„Multikom grup“ (25 odsto u vlasništvu Dragana Đilasa i 25 odsto u vlasništvu Milice Delević) jeste većinski vlasnik preduzeća „Spark event promoušn“ za promotivne aktivnosti, „Sports ADD“ za knjigovodstvo, „Big print“ za štampanje i „Frendi“ za trgovinu, dok je produkcija „Emoušn“, u kojoj je „Multikom grup“, donedavno bila suvlasnik sa 49 odsto realizacije najskupljih TV programe koje emituje i državna nacionalna televizija RTS.

Na osnovu finansijskih izveštaja do kojih je došao Savet za borbu protiv korupcije, kompanije u vlasništvu firme „Multikom grup“ pružaju usluge državnim institucijama, između ostalih i onima koje se finansiraju iz budžeta Grada Beograda, čiji je gradonačelnik upravo Dragan Đilas.

Pa tako samo štamparija „Big print“ pruža usluge Skupštini grada Beograda, Gradskoj opštini Novi Beograd, većini beogradskih pozorišta, većini beogradskih muzeja, Turističkoj organizaciji Beograda, Biblioteci grada Beograda, Kulturnom centru grada Beograda, Domu omladine, Domu zdravlja Rakovica… 

Prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, kompanije Dragana Đilasa takođe kontrolišu zakup najvećeg dela reklamnog prostora na kanalima sa nacionalnom frekvencijom.

Između ostalog na državnoj televiziji RTS po ugovorima koje je generalni direktor Aleksandar Tijanić odbio da objavi, uprkos zahtevima Saveta za borbu protiv korupcije, a zatim i rešenju državnog poverenika za informacije od javnog značaja, po kome je on bio zakonski dužan da ih objavi, umesto čega je radije platio kaznu.

Takođe, dolaskom Dragana Đilasa prvo na mesto predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke, a potom i gradonačelnika Beograda, klijenti firme „Multikom grup“ u datom periodu postaju i kompanije tajkuna Miroslava Miškovića, Milana Beka i Petra Matića, koje su glavni investitori u kontroverznim odlukama Skupštine grada Beograda o prodaji građevinskog zemljišta po cenama koje su nekoliko puta ispod tržišnih vrednosti.

 

„Meken Erikson-Beograd“

Glavni klijenti firme „Meken Erikson“ (100 odsto u vlasništvu Srđana Šapera) u datom periodu su državna kompanija „Telekom Srbija“, čiji je generalni direktor tada bio bivši savetnik predsednika Borisa Tadića i član Demokratske stranke Branko Radujko.

Šoping centar „Ušće“ – 100 odsto u vlasništvu „Balkans rilstejt B. V“ Petra Matića, čija kompanija je političkom odlukom dobila praktično na poklon 4,5 hektara najekskluzivnijeg zemljišta, i brojne druge državne institucije i kompanije.

Samo državna kompanija „Telekom Srbija“, prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, izdvaja godišnje za marketing preko 30 miliona dolara, od čega dobar deo završava na računima firme „Meken Erikson“, odnosno Srđana Šapera.

Prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, agencije „Meken Erikson“ grupe u datom periodu pružaju usluge i drugim državnim preduzećima i državnim institucijama na čijem čelu je kadar Demokratske stranke.

Pa se na tom spisku nalazi čak sedam ministarstava (ministarstva za Nacionalni investicioni plan, poljoprivrede, spoljnih poslova, ekonomije, rudarstva, zdravlja, socijalne politike), republičke agencije za telekomunikacije, lekove, Građevinska direkcija, sam “bivši predsednik Srbije” čiji je savetnik bio Srđan Šaper  , vlada Srbije, druga državna preduzeća, pa čak i pojedine opština gde je na vlasti Demokratska stranka, kao i gradski servisi u Beogradu koji su takođe pod kontrolom Demokratske stranke, npr. JKP „Parking servis“.

Čak preko 103 budžetska korisnika. Samo jedna kampanja za ministarstvo zdravlja donela je preko 80.000 evra prihoda preduzeću Srđana Šapera.

 

„Nova komunikejšens“

Odbor direktora firme „Nova komunikejšens“, u vlasništvu Nebojše Krstića, koja je prema sajtu kompanije „Su-port“, 100 odsto u vlasništvu „Jat ervejza“, čine: Dušan Bajić (Liga socijaldemokrata Vojvodine), Vladimir Novicki (Demokratska stranka), Branislav Dilparić (Socijalistička partija Srbije), Damir Kondić (Liga socijaldemokrata Vojvodine), Veselin Osmajlić (Srpski pokret obnove), Dobrivoje Glavonić (Socijalistička partija Srbije), Jadranka Špehar (G17), svi iz koalicije koja je tada činila vladu.

Neki od glavnih klijenata firme „Nova komunikejšens“ jesu „Erste invest“, „S-lizing“ (50 odsto u vlasništvu „Erste banke“) i „Erste banka“ u čijem Glavnom odboru je Aleksandar Vlahović, bivši ministar za privredu i privatizaciju u vladi Srbije i član Političkog saveta Demokratske stranke.

 

#Geto Srbija

Creative Commons лиценца

%d bloggers like this: