Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > Srbija je član NATO-a, samo građani još nisu obavešteni

Srbija je član NATO-a, samo građani još nisu obavešteni

24. марта 2012.

 

OVAKO JE TEKLA SARADNJA IZMEĐU SRBIJE I NATO

Krajem aprila 2002.god. Savezna vlada je usvojila preporuku Vrhovnog saveta odbrane o pokretanju procesa pristupanja programu Partnerstvo za mir.

 

clip_image002

 

Državna zajednica Srbija i Crna Gora (maestralno i planski je od strane Solane i planera iz EU , “uvedena” Srbija u svetsku politiku i pripremljena za dalje razgrađivanje) podnela je 19.juna 2003.god. zvaničan zahtev Alijansi za prijem u program: Partnerstvo za mir.

Zbog naše navodne nesaradnje sa sudom u Hagu, nije nam došao “poziv” već je NATO, umesto poziva, dana 30 juna 2003. pokrenuo poseban program za Srbiju i Crnu Goru: Prilagođeni program saradnje (eng.TCP). ( Reč “prilagođeni program” je eufemizam za termin priprema za “mlevenje” onoga što nam je ostalo od vojske i države; “žrvanj” mora da melje).

Naše MO i Ministarstvo spoljnih poslova su bile nadležne naše institucije za sprovođenje Prilagođenog programa saradnje. Takav program je sprovođen u tri ciklusa.

a) U toku prvog ciklusa 2003-2004 god. su obavljene sledeće aktivnosti: seminari i konferencije, kursevi u NATO školi u Oberamergau i poseta Beogradu ekspertskog tima. Istambulski samit NATO 2004.g. je doveo do obnavljanja i usmeravanja saradnje u okviru Partnerstva za mir. Tada su Akcioni plan partnerstvu protiv terorizma (PAP-T) i Radni plan evroatlantskog partnerstva (EAPWP) delimično otvoreni za države Inicijative NATO za jugoistočnu Evropu , uključujući i nas i BiH.

b) U toku drugog ciklusa, 2005. Prilagođeni program saradnje je sredstvo pripreme Srbije i tada Crne Gore za buduću ulogu države partnera. Povećan je broj kurseva u NATO školi u Oberamergau kao i prisustvo na određenim vojnim vežbama Partnerstva za mir.

c) U trećem ciklusu 2006.g. , pokrenut je novi mehanizam saradnje, Grupa SCG-NATO za reformu odbrane.

Od 2004.god. Vojska Srbije (i Crne Gore) učestvovla je na nekoliko vojnih vežbi sa oružanim snagama članica NATO.

.

Pošto je već bila formirana Grupa za reformu odbrane (eng.DRG) februara 2006.g. jedan od zadataka te grupe je priprema Srbije za angažovanje za Partnerstvo za mir.

Sporazum o tranzitnim aranžmanima NATO snaga, potpisan je 18.jula 2005.g. od strane tadašnjeg naseg ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića i generalnog sekretara NATO. Taj sporazum je ratifikovan u Skupštini državne zajednice SCG, 04.novembra 2005.god., javnim glasanjem-prozivkom, ( pri čemu je za ratifikaciju glasalo 49 poslanika iz Srbije i 19 iz Crne Gore, iako su znali da će naredne godine proglasiti svoju samostalnost, a protiv su bili 44 poslanika . Tekst sporazuma možete videti OVDE.

  

Dana 07.septembra 2006. god. Potpisan je Sporazum o statusu snaga SAD na našoj teritoriji. (sporazum mozete pogledati OVDE.

Dana 14.12.2006. predsednik Boris Tadić je potpisao Okvirni dokument PZM (pristupanja partnerstvu za mir).

U Beogradu, dana 18. decembra 2006. otvorena je NATO vojna kancelarija za vezu (eng.NATO MLO), i to u zgradi našeg Ministarstva odbrane.

 

Maja 2007.god. na Parlamentarnoj skupštini NATO u Maderi (Portugalija) , Srbiji je odobren status pridruženog člana .

A pre toga, pristupanjem Otavskoj konvenciji marta 2004.,da bi usmeravali “našu” Vojsku i odbrambene snage, NATO je početkom 2005. odvojio Poverilački fond namenjen za uništavanje protivpešadijskih mina, a početkom 2006.god. fond namenjen podršci programu, projektu prekvalifikacije viška vojnog kadra. Projekat prekvalifikacije viška kadra (PRISMA) “uspešno” je uklonio sposobne starešine Vojske Srbje iz službe u periodu od 2006.-2008

Nato

 

A u međuvremenu je potpisan, tačnije 01.oktobra 2008. i Sporazum o bezbednosti informacija, (na sva zvona objavljeno u našoj javnosti)!

I radosno izjavljujemo da je Vojno predstavništvo RS pri NATO uspostaljeno 27.09.2010.g. u Briselu, sa zadatkom da predstavljaju MO i VS u Sedištu NATO u Briselu. A to predstavništvo se sastoji od Kancelarije VS i Kancelarije odbrane u Briselu, i Tima za vezu pri Odeljenju za vojnu saradnju NATO u Monsu.

Od tada do danas, naša vlast je potpisivala niz vojnih sporazuma sa zemljama članicama NATO,(kao npr.sa Bugarskom čiju sadržinu možete videti OVDE i uzimala učešće na skupovima:

Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PrS JIE); zatim Regionalni savet za saradnju (RSS); pa Saradnja ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM); zatim Forum za pomoć zemljama JIE; i naravno nezaobilazni program državnog partnerstva sa državom Ohajo, tako da je bespredmetno postavljati pitanje da li smo već postali član NATO-a!!!

Takođe se ne sme zaboraviti učestvovanje naše Vojske u mirovnim misijama hiljadama kilometara daleko, mnogo dalje od Merdara. Nedostaje samo zvaničan potpis…

(Jer, kada General-major Rrahman Rama, Komandant Kopnenih Snaga BSK, može da boravi u Teksasu, u Vazdušnoj bazi Leklandit u SAD na obuci do 10.avgusta, onda je saradnja naših oficira sa Naconalnom gardom Ohaja, obična limunada).

 

#Geto Srbija 

Creative Commons лиценца

  1. 31. марта 2012. у 09:38

    Питам се када ће се Срби пробудити!!Докле ћемо трпети ову издајничку банду на власти!! Ако се пробудимо касно бојим се да ћемо се пробудити и држави која више неће бити Србија и наша!! Зашто државна безбедност учествује у овој велеиздаји земље!!!????? ОВУ БАНДУ ТРЕБА ПОД ХИТНО ПОХАПСИТИ И ОСУДИТИ НА ДОЖИВОТНУ РОБИЈУ А СВЕ ЊИХОВЕ СПОРАЗУМЕ СА НАТО ПАКТОМ И КОСОВСКИМ КРИМИНАЛЦИМА СТАВИТИ ВАН СНАГЕ!!! ТАКОЂЕ ПОД ХИТНО ВОЈВОДИНУ ВРАТИТИ У ЗАКОНСКИ И УСТАВОМ УТВРЂЕНИ ОКВИР ПРАВНОГ СИСТЕМА ДРЖАВЕ СРБИЈЕ!!! ИЗДАЈА ЈЕ НА ДЕЛУ,!!! СРБИ ПРОБУДИТЕ СЕ ДОК НЕ БУДЕ КАСНО!!!

    Свиђа ми се

  1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.
%d bloggers like this: