Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > VLADA MIRKA CVETKOVIĆA, ZADUŽILA GRAĐANE PO 3000 € !

VLADA MIRKA CVETKOVIĆA, ZADUŽILA GRAĐANE PO 3000 € !

11. марта 2012.

 

Aktuelna vlada je najnesposobnija vlada u poslednjih 50 godina!

Svaka prosečna porodica u Srbiji je zadužena za vreme mandata premijera Cvetkovića za dodatnih 3000 evra!

 

 

Svaki punoletni građanin Srbije – umesto 1.000 evra obećanih za besplatne akcije javnih preduzeća – dobio je 1250 evra novog zaduženja. 

 

Aktuelna vlada je Srbiju “usrećila” sa dva  najmanja agrarna budžeta u istoriji, sa najmanje zasejanim površinama od 1945. godine i stočnim fondom koji je na nivou iz 1895. godine, ili nikada manji u poslednjih 115 godina.

Srbija godišnje, samo po osnovu putarina zbog neizgrađenog koridora 10, gubi 100 miliona evra i sigurno još 100 miliona evra pratećih prihoda.

 

Evo kratke retrospektive onog što je u ekspozeu premijer Cvetković obećao i onoga što je urađeno u protekle tri i po godine.

 

*Prvo i osnovno obećanje bilo je – dinamičan rast ekonomske aktivnosti od 7 odsto na godišnjem nivou, što bi za 4 godine punog mandata Vlade trebalo da iznosi oko 30 odsto.

*Danas imamo rast BDP u najoptimističkijoj varijanti do 3 odsto što znači 10 puta manju privrednu aktivnost od one koja je obećana 2008. godine u ekspozeu premijera Cvetkovića.

*Imamo pad industrijske proizvodnje od 10 odsto, pad građevinske industrije od 30 odsto, što samo potvrđuje da zacrtani cilj o ekonomskom rastu nije realizovan.

 

*Drugo i osnovno obećanje u ekspozeu premijera Cvetkovića  bilo je – smanjenje stope nezaposlenosti sa 18,1 odsto na 11,9 odsto, što je jedan od najvećih promašaja u novijoj istoriji Srbije.

*Jer, danas imamo preko 24 odsto stopu nezaposlenosti! Dakle: umesto obećanih 11,9 odsto imamo preko 24 odsto!

*Umesto obećanih 200.000 novih radnih mesta, prema anketi o radnoj snazi Nacionalne službe za zapošljavanje, od početka mandata ove vlade je 526.000 ljudi ostalo bez posla što u regularnoj, što u sivoj zoni srpske ekonomije.

*Kad nije uspela da realizuje sopstvena obećanja, Vlada je pokušala da  sopstvenu nesposobnost kompenzira enormnim javnim dugom, odnosno enormnim zaduživanjem koje je sa 8,7 milijardi naraslo na 14,7 milijardi.

 

Zato je sigurno da će Vlada premijera Cvetkovića biti ubeležena u istoriji Srbije kao vlada koja se  najviše zadužila za jedan mandatni period od 4 godine.

 

Još se ne zna koliki će konačni efekat biti, ali ako tih 6 milijardi evra novog javnog zaduženja podelite sa 4.800.000 punoletnih građana Srbije – dolazite do neverovatnog podatka da je svaki punoletni građanin – umesto 1.000 evra obećanih za besplatne akcije javnih preduzeća – dobio 1250 evra novog zaduženja!

Svaka prosečna porodica je zadužena za vreme mandata premijera Cvetkovića za dodatnih 3000 evra!

 

Premijer je naveo i da će poljoprivreda kao razvojna šansa Srbije dobiti adekvatno mesto u ekonomskoj politici njegove Vlade, a to adekvatno mesto je rezultiralo sa dva najmanja agrarna budžeta u istoriji Srbije. I najmanje zasejanim površinama od 1945. godine!

 

Procene relevantnih poljoprivrednih instituta i ekonomskih stručnjaka ukazuju da danas u Srbiji ima između 500 i 600 hiljada neposejanih hektara.

“Adekvatan tretman poljoprivrede” je rezultirao i stočnim fondom koji je na nivou iz 1895. godine, ili nikada manji u poslednjih 115 godina!

Mala i srednja preduzeća su bila u ekspozeu potencirana takođe kao razvojna šansa, a 130.000 malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji je ugašeno za vreme mandata premijera Cvetkovića!

Čak 27.000 je do 1. januara izašlo iz sistema PDV, što samo ukazuje da je promet bio manji od 2.000.000 dinara i ukazuje na strmoglav pad onoga što je premijer Cvetković proglasio „razvojnom šansom“.

 

Nacionalna valuta je, znate i sami, oslabila za vreme vladavine premijera Cvetkovića preko 35 odsto.

Bilo je obećano i da će na prelazu 2009-2010 godine fiskalni deficit preći u fiskalni suficit.

A ovoj Vladi je pošlo za rukom ono što nije ni jednoj Vladi pre premijera Cvetkovića tokom poslednjih 50 godina – da duplira budžetski deficit, da ga `digne` sa 70 milijardi 2008. godine na 152 milijarde dinara projektovane ovim budžetom.

 

Sada se ispostavlja da će to biti i više, za dodatnih 30 milijardi, što znači da je negde sa 120 do 150 odsto dupliran budžetski deficit Republike Srbije.

Podsećamo i na krupna obećanja kada je infrastruktura u pitanju: početak izgradnje auto-puta ka južnom Jadranu, završetak koridora 10, modernizacija železnice i modernizacija koridora 7.

Koridor 10 je strateška razvojna šansa Srbije a nije iskorišćena jer imamo još 97 kilometara auto-puta ka Makedoniji i na severnom kraku.

Nije završena ni zaobilaznica oko Beograda. Na južnom kraku se i dalje radi na 80 kilometara auto-puta od Niša do Dimitrovgrada…

A samo da podsetimo da Srbija godišnje, samo po osnovu putarina zbog neizgrađenog koridora 10, gubi 100 miliona evra i sigurno još 100 miliona evra pratećih prihoda koji bi bili ostvareni zahvaljujući izgradnji šoping-molova, benzinskih stanica i drugih vidova i mogućnosti za potrošnju na auto putevima.

 

Dakle, nijedan zacrtani cilj Vlade premijera Cvetkovića nije realizovan, dok su dugovi na teret građana enormno porasli ! 

 

#Geto Srbija

Materijal:Fakti  

Creative Commons лиценца

%d bloggers like this: