Почетак > ПРИВАТНОСТ > POTPUNA KONTROLA GRAĐANA, KOJU ĆE SAMI PLATITI !

POTPUNA KONTROLA GRAĐANA, KOJU ĆE SAMI PLATITI !

10. марта 2012.

 

Pod izgovorom borbe protiv terorizma, britanska Vlada želi da stavi pod nadzor online aktivnosti svojih građana.

 

Predlaže zakon kojim bi vlasti dobile ne samo uvid u to koje web stranice svaka pojedina osoba posećuje, nego i uvid u privatnu Facebook komunikaciju, privatne telefonske razgovore i poruke.

 

Potpuna kontrola građana, koju će oni sami platiti

 

Britanska vlada pokušava da progura protiv-teroristički zakon koji će omogućiti vlastima da kontrolišu svu privatnu elektronsku komunikaciju građana, uključujući i onu na društvenim mrežama.

Ono što stvar čini dodatno ironičnom, jeste da će Britanci gubitak svoje privatnosti platiti iz svojih džepova, prenosi rt.com.

 

Britanija je već verovatno najkontrolisanije društvo zapadnog sveta, a širom zemlje postavljeno je preko dva miliona nadzornih kamera. Živeti u Velikoj Britaniji, znači biti pod neprestanim nadzorom, tvrde britanski aktivisti.

A sada Vlada planira da pod nadzor stavi i online aktivnosti građana, a sve pod izgovorom borbe protiv terorizma. Bude li zakon prihvaćen, vlasti ne samo da će znati koje web stranice svaka pojedina osoba posećuje, već će imati uvid i u privatnu Facebook komunikaciju, a prisluškivaće se i privatni telefonski razgovori i poruke. Vlada će pri tom znati s kim razgovara određena osoba, kada i gde.

Bez obzira o kome se radi, mobilne i telefonske kompanije kao i pružaoci internet usluga moraće čuvati sve lične podatke svakog korisnika godinu dana, a bezbednosne službe će pritiskom na dugme imati pristup svim tim podacima.

 

Prema ocenama stručnjaka za cyber bezbednost, poreski obveznici bi za svoje špijuniranje trebali da plate oko milijardu funti, a ni tada im se ne može garantovati da njihovu komunikaciju neće pratiti i drugi znatiželjnici.

 

„Svako ko vam garantuje apsolutnu bezbednost je idiot“, kaže profesor Peter Somer. „Ako se bavite informacijama koji bi policiji mogle zatrebati u kratkom roku, onda to znači da i veliki broj ljudi mora biti uključen u taj proces“, rekao je dodajući, da to sigurno znači kako će biti velikih propusta u zaštiti ličnih podataka.

Sličan predlog zakona britanski parlament je odbio još 2008. godne, a razlog tome upravo je bila nemogućnost da se garantuje zaštita ličnih podataka.

Ali, ovaj put bi se kao razlog za izglasavanje kontroverznog zakona mogle naći Olimpijske igre koje se ovog leta održavaju u Londonu.

 

#Geto Srbija/Danas

Creative Commons лиценца

Категорије:ПРИВАТНОСТ Ознаке:, ,
  1. Slobodan
    12. марта 2012. у 12:45

    Ok. Samo su malo zaboravili da sva ta sredstva za kontrolu gradjana mogu da se preusmere i iskoriste i na njih vlast i da se otkriju sve prljave rabote kojima se bave politicari u toj drzavi (kradje, utaje poreza, pedofilija i sl.)
    Ukoliko gradjani placaju za to onda svaki gradjanin ima pravo to i da koristi (upad u centralni sistem nadgledanja i koriscenje istog u privatne svrhe) a posto je zakon jednak za sve to nece biti kaznjivo jer na svakom sudu pada optuznica po tom pitanju.

    Свиђа ми се

  1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.
%d bloggers like this: