Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > BORIS TADIĆ: DIKTATOR ILI APSOLUTNI VLADAR SRBIJE !

BORIS TADIĆ: DIKTATOR ILI APSOLUTNI VLADAR SRBIJE !

8. марта 2012.

 

Iako je po Ustavu Srbije uloga predsednika države uglavnom ceremonijalnog karaktera, Boris Tadić je danas nesporno najuticajnija i najjača politička ličnost u Srbiji.

Ne postoji nijedna oblast društveno-političkog, a u velikom delu i ekonomskog života, u kojoj on ne vodi glavnu reč.

Dobija se utisak, predsednik Srbije, kad bi mogao, kontrolisao bi i vremenske prilike nad Srbijom.

 

 

Boris Tadić je politički fenomen. I pored toga što već osam godina vodi državnu politiku na takav način da postaje jasno da od Srbije, na kraju, neće ostati ni kamen na kamenu, njegova popularnost nimalo ne gubi na snazi.

 

Verovatno, teško je zamisliti bilo koju drugu zemlju na svetu u kojoj bi mogla da se na vlasti održi politička elita koja je izgubila 17 procenata svoje teritorije.

Takav paradoks, izgleda, moguć je samo u Srbiji. Poslednji potez koji je Boris Tadić povukao i koji bi se mogao svrstati u klasičan antidržavni čin, jeste pristajanje da se Kosovo pojavljuje na međunarodnim forumima pod svojim imenom, na kome će moći da odlučuje u svoje ime.

Time je, Boris Tadić, praktično, kumovao toj NATO kvazi-državici. Zapravo, ukoliko određena zemlja može da zastupa sebe u međunarodnim relacijama i ako može samostalno da potpisuje međunarodne ugovore, takva država je de facto i de jure nezavisna i suverena.

Otuda, veoma je razložno posumnjati da Boris Tadić nepovratno gazi putem izdaje osnovnih srpskih interesa. Mnogi u Srbiji se pitaju šta je sledeće na redu: Sandžak, tzv. Preševska dolina, Vojvodina? Problemi se, kako vidimo, najavljuju i na istoku Srbije. U najgoroj varijanti, sledeći politiku bezuslovnog udovoljavanja zahtevima svojih „zapadnih prijatelja“, Srbija bi mogla da završi kao beživotno truplo Beograda s bližom okolinom.

Glavnu ulogu u održavanju visokog rejtinga vladajućeg establišmenta imaju, reklo bi se, srpski strogo kontrolisani mediji, na kojima se teško može čuti ozbiljnija kritika na račun režima. S druge strane, sigurno je da sadašnja vlast u Srbiji, koja je skrojena u ambasadama SAD, Velike Britanije i Nemačke, ima podršku vrhunskih eksperata u domenu „upravljanja raspoloženjem javnog mnjenja“.

 

Naime, uz dobru psihološku i medijsko-socijalnu obradu, gotovo da ne postoji događaj koja se ne može predstaviti kao uspeh, čak i tada kada je poraz vidljiv svakom oku.

 

Predsednik Srbije danas koristi nacionalni „polet“ povodom vesti da je Srbija dobila status kandidata. Naravno, on nigde ne pominje cenu koja je morala biti plaćena da bi se dobilo nešto što je sasvim neopipljivo.

Koliko su demokrate i Boris Tadić samouvereni i sigurni u svoju pobedu, pokazuje i tvrdnja koju je predsednik izrekao na slavlju na Beogradskom sajmu u subotu, kada je, između ostalog, rekao da će Srbija svake godine, ubuduće, dobijati „bespovratnu pomoć Evropske unije u visini od 60 miliona evra„.

I kao da mu takva „pomoć“ nije bila dovoljna, Boris Tadić je, očigledno sprdajući se, dodao kako Srbija nije „zemlja prosaca„.  Nažalost, u Srbiji, prosaca (onih koji prose devojku) sve je manje, ali, zato Srbija sve više jeste „zemlja prosjaka“, jer to onih 60 miliona evra godišnje pomoći EU (oko 9 evra godišnje po glavi stanovnika Srbije) nepobitno potvrđuje.

 

Izdajom zemlje do ličnog uspeha

 

Demokratska stranka i njen predsednik ozbiljno razmatraju da u istom terminu, zajedno s parlamentarnim izborima, organizuju i prevremene predsedničke izbore.

Izgleda, zbog nečega im se veoma žuri da što pre učvrste predsedničko mesto – s Borisom Tadićem na čelu – čovekom koji je uspeo da u sebi, protivustavno, otelotvori svu vlast u Srbiji (izvršnu, zakonodavnu i sudsku).

Izgleda da se nikada do danas nije desilo da u Srbiji imamo jednu čvrsto uvezanu političku strukturu, koja je podržana iz inostranstva, i koja ne krije svoje ciljeve da u potpunosti razori Srbiju.

Takva vlast se u očima Zapada gleda kao „svoja“ i ona će, jasno je, i nadalje imati punu podršku Evroatlantiđana. Ipak, demokratama Borisa Tadića postaje jasno da im nikakva pomoć Zapada neće mnogo biti od koristi kada uskoro budu ukinuli srpske institucije na severu Kosova (ono što Angela Merkel naziva „paralelnim“) i kada prestanu da finansiraju srpsko zdravstvo, školstvo, sudstvo i administraciju na Kosovu i Metohiji.

Posledica takvih poteza srpske vlasti biće masovni egzodus preostalih Srba s kosmetskih prostora.

Otuda, čini se, najnovije kalkulacije DS-a idu ka tome da predsednik Tadić sada da ostavku i da se izbori za predsednika Srbije održe zajedno sa parlamentarnim. Računica je tu jasna. Dobijanje statusa kandidata neće biti neka „korisna“ vest u dužem vremenskom periodu.

Pogotovo kada se zna da Srbiju očekuju novi uslovi koje mora ispuniti da bi dobila datum za započinjanje pregovora sa Evropskom unijom. A svaki novi „uslov“ nije ništa drugo, nego zahtev Zapada da vlasti u Srbiji nastave sa izdajom vitalnih nacionalnih interesa.

 

Lažna briga o „nacionalnim interesima“

 

Teško da bi se našla zemlja, članica Ujedinjenih nacija, čija bi vlast bila spremna da, zarad lične afirmacije, izda interese svoje zemlje i svoga naroda.

Ono što nigde na drugom mestu nije moguće, u Srbiji je, dobija se utisak, postalo legitimno  i, čak, prirodno. Ipak, procene medijskih stručnjaka, izgleda, govore da i u Srbiji postoje granice koje se ne smeju preći, ukoliko želite podršku prosečnog glasača.

Do jeseni, kada bi trebalo da se raspišu redovni predsednički izbori, sav vetar u leđa koji DS trenutno ima, zahvaljujući statusu kandidata, sasvim će malaksati. A novi ustupci koje će morati napraviti na štetu države Srbije, da bi zadovoljili svoje zapadne „prijatelje“, definitivno će raspršiti svaku mogućnost da Boris Tadić bude po treći put izabran za predsednika Srbije.

Otuda ne čudi, da na pitanje o vanrednim predsedničkim izborima, predsednik Srbije odgovara:

Nemam ništa protiv da se i time bavim i baviću se ako to bude od nacionalnog interesa. Ukoliko se kroz javnu debatu odluči da su predsednički izbori od nacionalnog interesa, onda u redu.“

 

Naravno, jasno je da „nacionalni interesi“ nemaju nikakve veze sa žurbom u vezi predsedničkih izbora. Ali, svakako, imaju sa ličnim interesima Borisa Tadića.

 

#Geto Srbija

Materijal:Koreni

 1. 9. марта 2012. у 11:16

  Svemu dodje kraj tako da ce i njemu brzo.

  Свиђа ми се

 2. neni
  9. марта 2012. у 17:59

  stoglavi arapin u sve se razume ko marica u kriv k…

  Свиђа ми се

 1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.
%d bloggers like this: