Почетак > ПРИВАТНОСТ > Saznajte ko vas prati dok surfujete (VIDEO)

Saznajte ko vas prati dok surfujete (VIDEO)

7. марта 2012.

 

Kad dođete na neki sajt, uključuje se ceo roj pratilaca koji registruju svaki vaš klik.

 

 

O privatnosti na internetu proliveno je toliko pravog i virtuelnog mastila da bi se mogla složiti manja enciklopedija. Mozilla je svojim korisnicima omogućila da budu u toku sa zbivanjima oko njih i da vide ko prati svaki njihov klik.

Radi se o novom add-onu (ok, dodatku) koji su nazvali Collusion. Dovoljno ga je instalirati u Firefox i odmah ćete postati svesni roja sajtova koji vas prate oko sebe. Znači, kliknete na Firefox u gornjem levom uglu, odaberete Add-ons, iskoristite polje za pretraživanje u koje upište Collusion i instalirate ga čim se pojavi u rezultatima pretraživanja.

U donjem desnom uglu browsera pojaviće se mala bela tačkica okružena crvenom crticom i crnim kvadratom, koju trebate kliknuti svaki put kad poželite videti ko vas prati. Nakon malo surfovanja sa uključenim Collusionom, oko vas će već biti povelik roj raznih botova koji prate svaki vaš klik.

 

Pogledajte Mozillin video o Collusionu, pa sami odlučite da li želite da ga instalirate, ili surfujete u neznanju:

 

 

#Geto Srbija/Metro

Категорије:ПРИВАТНОСТ Ознаке:, ,
  1. 8. марта 2012. у 08:48

    Pretpostavila sam da je tako. O pracenju na lokalnom nivou (umrezenost u firmi) necu posebno diskutovati osim sto cu reci da postoji, ali o sirem pracenju imala sam samo pretpostavke.

    Свиђа ми се

  1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.
%d bloggers like this: