Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > GLUPOSTI BORISA TADIĆA O IZLASKU IZ KRIZE !

GLUPOSTI BORISA TADIĆA O IZLASKU IZ KRIZE !

7. марта 2012.

 

Boris Tadić je građanima i ove godine, kao i prethodnih nekoliko, obećao izlazak iz krize i početak boljeg života.

Ekonomisti smatraju da je reč o neumerenom optimizmu kojim predsednik pokušava „našminkati” lice vlasti pred izbore i da će biti potrebno barem još pet godina da Srbija stane na noge.

 

Sve on zna i u sve se razume, kao baba Vanga.

 

Slična obećanja Boris Tadić je davao i prošle i pretprošle godine, a ispostavilo se da je zemlja tonula u privredni sunovrat i neumereno se zaduživala. Za vreme mandata vlade Mirka Cvetkovića izgubljeno je 300.000 radnih mesta, a država se zadužila za još osam milijardi evra.

Stručnjak za strana ulaganja Mahmud Bušatlija kaže da se predsednikova tvrdnja da će kriza trajati do 2013. godine direktno kosi sa predviđanjem nemačke kancelarke Angele Merkel da bi sunovrat u ekonomiji mogao potrajati čitavu deceniju.


Možda Tadić zna nešto što Merkelova ne zna, a pošto su sada u dobrim odnosima, mogla bi ga uzeti za savetnika, pa da i Nemačku izvuče iz krize – predlaže Bušatlija. Prema njegovim rečima, sejanje optimizma među građanima je samo deo izborne kampanje.

 

Političari sad gledaju da našminkaju svoj lik i delo, a kandidatura za EU im je za to dobro došla. Ipak, onaj ko misli da će investitori sada pohrliti u Srbiju nije u pravu jer nam je EU jasno poručila da nam je sledeći zadatak da sredimo pravosuđe i iskorenimo sistemsku korupciju koja počiva na političkim strankama i tajkunima – kaže Bušatlija.

Šireći optimizam među biračima, predsednik kao da je zaboravio da milion nezaposlenih čeka olako obećana radna mesta pred prethodne izbore. Građanima su potrebne dve prosečne plate za osnovne životne potrebe, a 70.000 ljudi hrani se u narodnim kuhinjama. Domaća valuta je samo u prva dva meseca ove godine oslabila za pet odsto. Zbog ovako sumornih brojki, ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da je Tadićeva prognoza „čista besmislica“.

To vam je otprilike u stilu „što je babi milo, to joj se i snilo“. Takva prognoza nema uporište u ozbiljnim ekonomskim analizama. Samo pogledajte šta se prošle godine izjavljivalo u srpskom Davosu, a šta ove. Pa to su sve iste gluposti. Tako i Tadić, izlazak iz krize je prvo prognozirao za 2012, a sad priča o 2013. Ova kriza može da traje i 10 godina – objašnjava naš sagovornik.

Da od skorog poboljšanja života građana nema ništa, poručili su i srpski ekonomisti i biznismeni na Ekonomskom forumu na Kopaoniku. Međutim, premijer Mirko Cvetković se držao optimizma, te je najavio da bi rezultat daljih reformi i vođenja odgovorne ekonomske politike trebalo da bude rast privredne aktivnosti, smanjenje javnog duga, povećanje zaposlenosti i bolji život za građane Srbije.

 

Srbija u brojkama

 

Potrošačka korpa 62.200 dinara
Prosečna plata 34.000 dinara
Ispod granice siromaštva 700.000 ljudi
Narodne kuhinje 70.000 korisnika
Nezaposlenih 1.000.000 (zvanično 735.000)
Siva ekonomija 30 odsto BDP-a (oko 700.000 ljudi)
Dugovi ove vlade osam milijardi evra
Prošlogodišnji stečajevi 1.220 firmi
BDP među pet najmanjih u Evropi
Korupcija među prvima u Evropi

 

Svi Tadićevi „optimizmi“

 

Krajem 2010, očekuju nas prva značajna poboljšanja životnog standarda građana u Srbiji (7. maj. 2010)
Prvi pozitivni znaci poboljšanja će se osetiti ove godine, a u 2011. očekujem veći rast proizvodnje i ekonomije, a rast od pet odsto može se očekivati 2012. i 2013. (28. maj 2010)
–  2012. i 2013. biće veoma teške, a značajniji rast možemo očekivati krajem 2013. ili početkom 2014. ako se dobro odvijaju politički i ekonomski procesi u Evropi i na drugim neuralgičnim tačkama svetske ekonomije (decembar 2011)
– U pravu su oni koji kažu da će kriza trajati pet godina – od 2008. do 2013. Srbija je ipak održala privredu, glavu smo održali iznad vode, a mnogi su potopljeni u međuvremenu (6. mart 2012)

 

#Geto Srbija

Materijal:alo

 

%d bloggers like this: