KANDIDAT POD FANTOMKOM

2. марта 2012.

 

Piše Nikola Vrzić

 

Dačićeva policija i Tadićeva diplomatija uspešno su, dugim cevima i olovkom, u samo dva dana zaokružile državnost nezavisnog Kosova.

Kakvi su tajni dogovori u Beogradu prethodili dvostrukoj izdaji, nagrađenoj nastavkom EU integracija za obe susedne „države“, Srbiju i Kosovo?

 

 

Gledajte ih. Boris Tadić podigao bradu, isturio vilicu i nadmoćno se smeška, napokon zadovoljan. Ivica Dačić veselo i sa mikrofonom u ruci, s violinom uz uvce i prstom uzdignutim visoko, u Briselu peva ljubavnu pesmu Halida Bešlića. Ispred bine, uz svog predsednika, njišu se Vuk Jeremić i Dušan Petrović, ministri.

Opšta radost, tek osenčena setom Bešlićeve „Miljacke“; ali sarajevski ljubavni jadi, jer drugih jada oni sada nemaju, gube se u opštoj EUforiji. Predložili su ih, naime, za kandidata za člana Evropske unije!

 

Ovu radost nemamo pravo da im zaboravimo, ni da im oprostimo. Jer srpski je državni vrh, ove nedelje u Briselu, pesmom proslavljao plodove svog prošlonedeljnog napada i na Srbe i na Srbiju.

Slavili su zato što je srpska Žandarmerija učinila ono što ROSU Hašima Tačija nisu uspele, rasturivši srpske barikade nezavisnom Kosovu; slavili jer je Borko Stefanović, u ime Srbije, istovremeno nezavisnom Kosovu podario državnost i međunarodno priznanje.

Raspevana izdaja. Tako da, zaista, prava na zaborav i oprost nemamo ni mi, ni oni.

 

TAJNI DOGOVOR SA EULEKS-om

 

A još koliko prošle srede predsednik Boris Tadić bio nam je utučen. „Ne mogu da iskažem optimizam“, kazao je dok su briselski pregovori o regionalnom predstavljanju Kosova još trajali, a srpske barikade i dalje blokirale puteve koji vode ka Tačijevim carinicima na Jarinju i Brnjaku. „Ali borimo se“, dodao je. Već u noći između srede i četvrtka saznali smo protiv koga se to, tačno, predsednik Srbije bori…

 

Te je noći, maskirana mrakom i fantomkama koje su im pokrile lica, ali su razotkrile njihovu pravu, banditsku prirodu, srpska Žandarmerija udarila na Srbe na barikadi kod Jarinja. Sledećeg jutra uklonjena je i barikada kod prelaza Brnjak.

Srpska je policija zatvorila alternativne, šumske puteve kojima je srpski Kosmet zaobilazio Tačijevu „republiku Kosova“, instaliranu jesenas pomoću EULEKS-a i KFOR-a na Jarinju i Brnjaku. Sever Kosova odsekla je od ostatka Srbije.

Tačijeve fantomke s juga, Dačićeve i Tadićeve sa druge strane, severni kosovski geto zatvorile su hermetički. Jedini izlaz: prihvatanje nezavisnog Kosova, oličenog u carinicima i policajcima pod komandom veletrgovca ljudskim organima.

 

Istovremeno, u četvrtak ujutru carinici i policajci počeli su da kontrolišu i voz Kraljevo-Zvečan. Zvečan i Zubin Potok, Leposavić i Kosovsku Mitrovicu okružilo je nezavisno Kosovo, voljom Tadićeve i Dačićeve Srbije, i takvu realnost ima da prizna svaki Srbin koji hoće da napusti prostor ove četiri opštine.

 

Nije nam ova sramna srpska izdaja Srba, ovo guranje kosovskih nesrećnika u ralje Tačijeve države, stiglo niotkuda ili neočekivano i odjednom.

Reč je o kontinuitetu državotvorne politike Tadićevog Beograda; državotvorne, u smislu njegove pomoći u izgradnji države Kosovo.

Podsećamo: briselskim sporazumom o „slobodi kretanja“ – kada se Borko Stefanović izborio da kosovski Srbi više ne smeju da koriste srpske automobilske tablice kosovskih gradova, već „statusno neutralne“ KS tablice – svaki je naš sugrađanin iz južne pokrajine osuđen da postane državljanin „republike Kosova“, budući da su mu za te statusno neutralne tablice neophodna statusno sasvim jasno određena dokumenta nezavisnog Kosova. Od njihove lične karte nadalje.

 

Ona mala, a tako bestidna noćna akcija srpske Žandarmerije uvertiru je imala u utorak i sredu, kada je u Beograd doputovao Gzavije de Marnjak, šef EULEKS-a. Razgovarao je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, sa ministrom policije Ivicom Dačićem, sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem.

Beležimo zanimljivu pojedinost: da se De Marnjak sastao sa Tadićem i Dačićem saznali smo tek iz (neopreznog?) saopštenja EULEKS-a, pošto  predsednikov i ministrov kabinet o tim sastancima nisu ni obavestili javnost.

A obavešteni smo, recimo, da se predsednik tih dana sastao sa generalnim sekretarom Svetske turističke organizacije (zove se Taleb Raifaji, ako je to ikome bitno), i da su razgovarali o razvoju turističkih potencijala Srbije…

 

Da li ćutanje predsednikovog Kabineta o njegovom kudikamo važnijem sastanku, sa šefom EULEKS-a, svedoči o pokušaju da se sakrije ono o čemu su razgovarali? I o čemu su se, u potaji, dogovorili.

 

Jer, kako je saopštio EULEKS, razgovori su bili „plodonosni“, a razgovarano je o „trajnoj i bezuslovnoj slobodi kretanja na severu“ i podršci EULEKS-a u sprovođenju onoga što je dogovoreno u Briselu. Među onime što je dogovoreno je i IBM sporazum o uspostavljanju granice između Srbije i Kosova, kojem su prepreka (bile) srpske barikade pred Jarinjem i Brnjakom.

Pa je baš posle tog plodonosnog razgovora srpska Žandarmerija nasrnula na Srbe, čuvare tih barikada…

 

De Marnjak je pride, u intervjuu „Tanjugu“, otkrio i da se razgovaralo i o (ne) funkcionisanju suda u severnom delu Kosovske Mitrovice još od proglašenja kosovske nezavisnosti, i da će se „videti šta će biti u narednim danima i nedeljama. Naši tužioci i sudije sprečeni su da uđu u sud. Nadam se da ćemo uskoro moći to da promenimo. Razuman sam optimista da ćemo uskoro moći da nastavimo naš posao tamo.

 

To je važno za ljude i svakodnevni život, a naši tužioci i sudije su spremni“. Uzmemo li u obzir i da je Volfram Mas, ambasador Nemačke u Beogradu, ovih dana zloslutno ponovio da „imamo određena načelna očekivanja koja se odnose na lokalne izbore i paralelne strukture, koje je kancelarka Angela Merkel formulisala, i to se nije promenilo“, razložno je pretpostaviti da će „u narednim danima i nedeljama“ EULEKS – uz dogovoreno, tiho mirenje Beograda sa realnošću – pokušati da i na severu Kosova uspostavi vladavinu prava. Odnosno, da i tu instalira tužioce i sudije koji će sprovoditi ustav i zakone nezavisnog Kosova.

 

A tome će, po logici stvari, prethoditi uklanjanje preostalih barikada, onih koje su van domašaja Dačićevih i Tadićevih žandara pod fantomkama. Beograd je, tvrdi beogradski dnevnik „Pravda“ pozivajući se na svoj izvor u EULEKS-u, dao „zeleno svetlo da KFOR, kosovska policija i EULEKS specijalci preduzmu mere na uklanjanju barikada sa kosovske strane“.

Navodno, „Beograd se saglasio da stoji po strani tokom akcije uklanjanja barikada, ukoliko ih u narednih najviše deset dana Srbi sami ne uklone“.

 

Mada bi, s obzirom na pokazane rezultate, možda i najprobitačnije bilo da Hašim Tači i EULEKS angažuju maskirane srpske žandare, da oni razbiju barikade kosovskih Srba. Time bi i Rezolucija 1244, deo koji govori o povratku srpskih snaga bezbednosti u pokrajinu, bila ispunjena, i svi bi mogli da se pohvale svojim uspehom…

 

#Geto Srbija/Pecat

  1. 3. марта 2012. у 07:42
  1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.
%d bloggers like this: