Почетак > ШОКАНТНО > POŠTE SRBIJE ISPLAĆUJU LAŽNE NOVČANICE GRAĐANIMA!

POŠTE SRBIJE ISPLAĆUJU LAŽNE NOVČANICE GRAĐANIMA!

28. фебруара 2012.

 

Piše: Jasmina Popgligorin-Šakotić

 

Obraćam Vam se zbog jednog slučaja sa kojim mislim da treba da bude upoznata javnost.

 

Dana 21. februara 2012. podizala sam na pošti u Srbobranu suprugovu platu i službenica Božica Filipović mi je tom prilikom isplatila i jednu novčanicu od 2000 dinara, za koju se kasnije ispostavilo da je falsifikat.

 

 Sve je bila laž: Apoen od 2.000 dinara, još jedan od falsifikata

 

Tada sam se prvi put srela sa tom novčanicom i nisam ni znala kakve detalje treba da sadrži, a osim toga nije mi ni na kraj pameti bilo da bi u pošti (JP PTT Srbija) moglo tako nešto da mi se dogodi.

Teško da bih i pored svega mogla da prepoznam falsifikat, prosto, kao obična građanka nisam stručna za tako nešto.

Iskusno oko službenika koji dugo godina radi sa novcem bi već moglo tako nešto da uoči. Osim toga, građani ne poseduju tehnička sredstva kojima bi mogli na licu mesta proveriti autentičnost novčanica, a jedno Javno preduzeće koje se bavi uplatama i isplatama bi to moralo da ima i da sprovodi takvu kontrolu.

Na žalost, prevara je primećena tek kada sam ja utrošila ovu novčanicu, koja mi je potom vraćena.

Odnela sam je na reklamaciju kod iste službenice, međutim ona odriče da mi je dala tu novčanicu. Usledile su moje žalbe njihovim pretpostavljenim, zamenici načelnice srbobranske Pošte – koja je izjavila da “Pošta nije bila obaveštena da postoji takav falsifikat te stoga ne može snositi odgovornost”, kao i vrlo pronicljivu konstataciju, “reklamacije se primaju samo u momentu predaje novca.

Potom sam kontaktirala osoblje novosadske glavne Pošte, kao i Kontakt centar Pošte odakle su me uputili na sledeće njihove službe:

– Direktora službe za finansijske usluge,
– Službu za sprečavanje pranja novca i
– Direktora službe za platni promet.

Naravno, osim ograđivanja ovih odgovornih lica od bilo kakve odgovornosti, rešenje mog problema nije ni dotaknuto, ali sam zato saznala, i to želim da podelim sa svim poreskim obveznicima i neopreznim biračima, neke sasvim iznenađujuće “sitnice”:

JP PTT Srbija ne poseduje aparate za otkrivanje falsifikovanih novčanica, nema video nadzor niti vodi evidenciju o vrsti i broju određenih apoena novčanica koje isplaćuje (svaka banka je to dužna da radi).

Sve informacije o radu Pošte koje ovde iznosim potiču iz razgovora sa navedenim službama. Tako da, pored ovih činjenica ispada da su Pošte idealna mesta za rasturanje lažnog novca!

O uslužnosti i efikasnosti rada određenih službenica da i ne govorim (posebno one na šalteru), jer je to priča za sebe i svaki građanin ima prilike da se u to uveri, čim nekim nesrećnim slučajem dođe u kontakt sa ovim javnim preduzećem.

 

Pitam se kako je moguće da jedno takvo državno preduzeće kao što je Pošta Srbije, koje barata velikim sumama novca (dečiji dodaci, penzije, itd.), nema apsolutno nikakvu kontrolu nad tim kakav novac prolazi kroz nju!

Ovo se ne odnosi samo na srbobransku Poštu, nego na svaku!

Ceo slučaj sam prijavila Policiji i predala im spornu novčanicu, na šta su oni komentarisali da je vrlo uočljivo da je to falsifikat, te da je dotična službenica to morala primetiti.

Međutim, problem policije je u tome što ona ne poseduje dovoljno ovlašćenja da detaljnije istraži slučaj.

I tu dolazim do gorkog zaključka da običan čovek, danas u Srbiji, ne može zaštiti svoja prava ukoliko nema jake partijske ili finansijske veze, dovoljno moćne da kazne odgovorna lica koja se odgovornosti odriču isključivo na štetu građana.

#Geto Srbija

Materijal:eNovine

Категорије:ШОКАНТНО Ознаке: , ,
 1. Sloba
  28. фебруара 2012. у 19:57

  Proverite da li u vasoj posti ima kamera. Ako ih ima idite do policije. Prijavite falsifikovanu novcanicu i odvedite ih do osobe koja vam je dala. Uz upozorenje da se laganje sluzbenog lica moze tretirati kao krivicno delo pitajte je ponovo isto pitanje. Ako opet slaze uputite policajca na kamere i zatrazite da se pregleda snimak od tog dana i vremena kada ste bili u posti. Na snimku ce se sigurno videti nesto.
  Ovo su ozbiljne stvari i sasvim je moguce da neko u posti valja falsifikovani novac tako da ih treba pritisnuti.

  Свиђа ми се

 2. 29. фебруара 2012. у 08:17

  Upravo to sto kaze sloba, a i nista novo.

  Свиђа ми се

 1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.
%d bloggers like this: