Почетак > ШОКАНТНО > DRSKI BEZOBRAZLUK VLADIKE FILARETA !

DRSKI BEZOBRAZLUK VLADIKE FILARETA !

23. фебруара 2012.

 

Čudovišne stvari stavljaju se na teret vladici mileševskom Filaretu: da naplaćuje „carinu“ svakom svešteniku koji putuje van eparhije i da progoni i proklinje sveštenike i njihove porodice.

Ako nam je stalo do sekularizma, takve priče trebalo bi odmah staviti po strani.

Ipak su se sveštenici obavezali na poslušanje, pa neka slušaju.

Ili neka se, kao u ovom slučaju, žale nadležnima u SPC.

Međutim, ako nam je stalo do sekularizma, morali bismo se grdno zabrinuti jer je optužbama pritisnuti vladika, koji će navodno biti penzionisan na Saboru SPC,

tražio zaštitu od Ivice Dačića koji, u odsustvu zdravog razuma u Srbiji, obavlja funkcije zamenika premijera i ministra policije.

 

 

Ne zna se šta je strašnije, da li to što vladika drsko želi da iskoristi svoje prijateljstvo sa Dačićem i traži da visoki državni funkcioner posreduje u stvari koja se isključivo tiče SPC, čime vrlo nasilno pokušava da obesmisli sekularnost države, ili to što je Srbija dopustila da bilo koji pojedinac, a posebno Ivica Dačić, bude prihvaćen kao nesporni sudija u svim stvarima.

 

Bezobrazluk vladike Filareta, naravno, nije neutemeljen, jer on samo traži protivuslugu za male znake pažnje koje je činio Ivici Dačiću, a pre njega Slobodanu Miloševiću.

Kao velikodostojnik SPC koji se, za potrebe agitacije, dohvatio puškomitraljeza, vladika Filaret, pozivajući na „odbranu srpskih ognjišta preko Drine“, pružao je Slobodanu Miloševiću bezrezervnu podršku koja je svojom prilježnošću nadmašivala kanonski podrazumevane „molitve za careve“.

 

Zgoda sa puškomitraljezom zbila se, doduše, pre nego što je izbaran za vladiku, ali nije sprečila njegov izbor niti brine vernike (bar se tako čini posmatrajući stvari sa strane) koji ga redovno i smerno pominju u molitvama, i od kojih se i ne očekuje da se usprotive, pa se može zaključiti da, bar kad je Filaretov položaj u SPC u pitanju, za sada sve kako bi i trebalo da bude.

 

 

Uostalom, SPC se nije ogradila ni kada je ordenom Mileševske eparhije „Beli anđeo“ darovan Ivica Dačić koji je preko svog potčinjenog, ministra prosvete Žarka Obradovića, pokušao da se oduži crkvi tako što je predložio ukidanje veronauke u školama.

 

Ni to nije bilo dovoljno da SPC reaguje na počast ukazanu Dačiću. Zato, pošto sankcija do sada nije bilo, vladika Filaret nije imao razloga da misli da se na njegovo ponašanje ne gleda blagonaklono, pa se našao zatečenim i uvređenim što braća episkopi žele da ga penzionišu, jer to nije baš čest slučaj.

Zato od Dačića traži da oduži bar „Belog anđela“ ako je već zaboravio na puškomitraljez.

 

Međutim, za status Filaretovog spasitelja, Dačića je najviše kandidovalo njegovo protivzakonito ponašanje. Vladika je video kako je Dačić ekspresno smenio Sretena Ugričića, kako se bahati po medijima zloupotrebljavajući svoja ovlašćenja i komanduje odstrel javnih ličnosti.

 

Ne bez divljenja, vladika Filaret je zahvaljujući tim slučajevima uvideo i kako Dačića niko nije ni pokušao da spreči da, preskačući početni firerovski korak, umesto spaljivanja knjiga „problem“ reši u korenu, tako što će spaliti književnike.

 

Video je vladika Filaret i kako njegov kolega, muftija Muamer Zukorlić, željan abrova, plagira Dačićev, u Boriku dobro oprobani recept za publicitet i izmišlja priče o atentatu. Sa orednom ili bez njega, Dačić je za Filareta ali i za sve ostale spremne da zarad očuvanja položaja i novca prekrše zakone, jedino pravo rešenje, jer ne bira sredstva.

 

Kako Filaret misli da bi Dačić mogao da mu pomogne, ipak nije jasno.

Budući da je lider socijalista, i to bi valjda trebalo da bude normalno, na dobrom glasu u SPC jer ga mnogo vladika ceni zato što „odmah kaže šta može, a šta ne“, pretpostavka je da Filaret ne bi zahtevao od Dačića da na Sabor SPC uleti praćen Žandarmerijom.

 

Verovatno pamti kako je Dačić, mešajući se po običaju u stvari koje ga se ne tiču, pogurao kad je zatrebalo da SPC bude namirena. Zbog toga je time zadužio vladike koje, nada se Filaret bajkovitom završetku priče, Dačić sada samo treba lepo da zamoli da ga ne pošalju u penziju.

 

Zato Filaretov zahtev koji će Dačić, sasvim je izvesno, u potpunosti ignorisati, nije toliko problematičan.

 

Ogroman, problem koji bi svakome ko poštuje svoju inteligenciju trebalo da bude primaran je, kako sa autokratskih visina vratiti Dačića tamo gde mu je mesto, u doboki mrak političke istorije?

 

#Geto Srbija

Materijal:eNovine

Категорије:ШОКАНТНО Ознаке:, , , ,
%d bloggers like this: