Почетак > ПРИВАТНОСТ > TAJNI NADZOR KOMPJUTERA I MOBILNIH TELEFONA !

TAJNI NADZOR KOMPJUTERA I MOBILNIH TELEFONA !

18. фебруара 2012.

Masovni obaveštajni nadzor nad građanima nije samo stvarnost, već i lukrativna industrija u 25 država, otkriva WikiLeaks objavljujući detalje o kompanijama koje zarađuju milijarde prodajom sofisticiranih špijunskih alata državnim vlastima, uključujući diktature.

 

 

SPY

Zvuči kao scenario iz Hollywooda, ali sistemi masovnog prisluškivanja, ponajpre političkih neistomišljenika, ali i tzv. običnih građana, postaju stvarnost. WikiLeaks je počeo objavljivati stotine dokumenata  prikupljenih iz čak 160 kompanija ‘izvođača radova” u okviru obaveštajne industrije zapadnih zemalja, koji rade na sistemima masovnog špijuniranja.

 

Smeštene u najrazvijenijim zemljama Zapada, međunarodne obaveštajne kompanije prodaju svoju tehnologiju svim državama sveta. Ova industrija u praksi uopšte nije podložna zakonskim odrednicama.

Obaveštajne agencije, vojne snage i policijske vlasti u mogućnosti su tiho, u masovnim razmerama i pod maskom tajnosti prisluškivati razgovore i nadgledati računarske procese pojedinačnih korisnika bez pomoći i znanja davaoca telekomunikacionih usluga. Korisnikova lokacija može se otkriti putem mobilnog, naravno, ako ‘meta’ nosi uređaj sa sobom. WikiLeaksov projekat otkriva kako zapadne kompanije prodaju opremu obaveštajnim agencijama. U tradicionalnim špijunskim pričama, agencije poput MI5 prisluškuju telefone jedne ili dviju osoba ‘od interesa’. U poslednjih deset godina, sistemi masovnog prisluškivanja postali su praviloobaveštajne kompanije poput VASTecha tajno prodaju opremu koja snima i arhivira telefonske razgovore celih država. Druge lociraju sve mobilne u pojedinim gradovima, sa preciznošću od 50 metara. Na obaveštajnom tržištu su i sistemi koji prate sve korisnike Facebooka i pametnih telefona.

Prodaja obaveštajnih sistema diktatorima

Nakon pada diktatura u Egiptu i Libiji, otkrivene su tzv. sobe za prisluškivanje gde su sa uređajima kompanija Gamma iz Britanije, Amesys iz Francuske, VASTech iz Južne Afrike i ZTE Corp iz Kine nadzirali kopmjuterski saobraćaj i telefonski razgovori.

Obaveštajne kompanije poput američke SS8, italijanske Hacking Team i francuske Vupen proizvode ‘trojance’ koji napadaju privatne računare i pametne telefone, uz registrirovanje i arhiviranje svake pojedine operacije, snimaju čak i ono što se događa u prostorijama korisnika. Druge kompanije, poput češke Phoenexi-e, sarađuju s vojskom u proizvodnji uređaja za analizu govora.

Oni identifikuju korisnike po polu, starosti i nivoima stresa, prate ih temeljem ‘govornih uzoraka’. Američki Blue Coat i njemački Ipoque prodaju uređaje vladama u Kini i Iranu, koje ih koriste kako bi sprečile disidente da se organizuju preko društvenih mreža.


Trovicor, firma-kći Nokia Siemens Networksa, snabdela je vladu u Bahreinu uređajima kojima su nadzirali aktiviste za ljudska prava Abdula Ghanija Al Khanjara. Njemu su predočeni detalji iz ličnih razgovora koje je vodio preko mobilnog telefona, pre nego što je prošle zime ispitan i pretučen.

Smrtonosni obaveštajni podaci

 

U januaru 2011., američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) započela je izgradnju postrojenja vrednog milijardu i po dolara u pustinji Utah, gde će se obrađivati i arhivirati terabiti obaveštajnih podataka.

 

Telekomunikacione kompanije u svim zemljama spremno pružaju državnim vlastima informacije o klijentima. Za vreme avgustovskih nereda u Velikoj Britaniji, obelodanjeno je da je proizvođač Blackberry-ja, Research in Motion (RIM), nudio pomoć vladi u identifikaciji klijenata. RIM je bio u sličnim pregovorima i sa Indijom, Libanom, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

 

 

Pojedine komercijalne firme prodaju specijalna programska rešenja za analizu podataka pretvarajući ih u moćne alate koji mogu služiti vojnim i obaveštajnim agencijama.

Primera radi, u vojnim bazama širom SAD-a, piloti ratnog vazduhoplovstva videolinkovima i joysticima navode bespilotne letelice Predator koje nad Bliskim istokom i srednjom Azijom skupljaju obaveštajne podatke. Na osnovu tih podataka, CIA-ini djelatnici ispaljuju projektile Hellfire na izabrane mete. 

CIA je kupila programska rešenja koja joj omogućuju da trenutno pronađe vezu između govornog uzorka i telefonskog signala, precizno određujući identitet i lokaciju pojedinaca.

Takva rešenja, pod nazivom Geospatial Toolkit, prodaje kompanija Intelligence Integration Systems, Inc. (IISI) sa sedištem u Masačusetsu. Druga firma iz Masačusetsa, Netezza, kupila je kopiju softvera i navodno prodala ‘hakovanu’ verziju CIA-i za bespilotne letelice.

IISI je tužio Netezzu, a osnivač kompanije i autor softvera u ime tužioca Rich Zimerman izjavio je na sudu da je zapanjen time što ‘CIA želi ubijati ljude programskim rešenjem koje ne funkcioniše’.


#Geto Srbija

  

Категорије:ПРИВАТНОСТ Ознаке:, , ,
%d bloggers like this: