Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > BORIS TADIĆ: PRVI ELEKTRIČAR SRBIJE!

BORIS TADIĆ: PRVI ELEKTRIČAR SRBIJE!

16. фебруара 2012.

 

Ko je u turbulentnom vremenu u kome živimo mogao predvideti da će u februaru, u sred zime, temperature pasti toliko nisko? Boris Tadić, njegova muza Sonja Liht, vrli savetnici i ostali pomoćnici svakako ne. Baš kao ni stranački direktori raspoređeni u Elektroprivredi Srbije koja je, u najhladnijem danu ove zime, krenula sa sprovođenjem popularnih restrikcija električne energije.

 

Predsednički doprinos: I bi svetlost!

 

Sudeći po domino efektu koji ruši sve laži aktuelnog režima, do parlamentarnih izbora, biće slavlje u Demokratskoj stranci ako dobace do 17% glasova.

 

Najnovija svinjarija stigla je u sredu, negde oko 22 časa, kada su, nezvanično, počele restrikcije struje, marketinški upakovane u “kvarove na elektro-mreži koje ekipe na terenu otklanjaju”. Formalno, ovde nije reč o prinudnoj štednji koju proglašava država, već se radi o kvarovima, nadnaravnim pojavama u vidu nestanka jedne strujne faze (od tri) koja onemogućava upotrebu velikih energetskih potrošača, i to po pravilu u zaokruženim vremenskim intervalima od 12 sati.

 

Nemajući kud, jer pojava kvarova postaje masovna, o čemu svedoče mnogobrojni građani iz zaleđenih stanova, najnovijim “dostignućem” vlasti morali su da se pozabave i mediji bliski Borisu Tadiću.

 

Pišu da je EPS “počeo hitno da isključuje industrijske potrošače prema naredbi Vlade, pošto apeli za smanjenje potrošnje struje nisu urodili plodom”, podrazumevajući da se porodična domaćinstva sigurno bave nekakvom industrijom i da je nerpistojno grejati se na -26 stepeni Celzijusa, koliko je u noći između srede i četvrtka zabeležno u Beogradu.

 

Nesposobni partijski predstavnici Elektroprivrede Srbije upozoravaju da je stanje na kopovima Kolubare, kako nego kritično, baš kao što je kritično sve čega se dohvatila koaliciona ruka.

 

Povrh svega, zadrigli direktori EPS, ne mogu čudom da se načude otkud tolika potrošnja struje koja je “dostigla novi rekordni nivo od 162,67 miliona kilovat-časova električne energije na teritoriji Srbije sa Kosovom i Metohijom”? Oni najprimitivniji oblici života predlažu uštede energije smanjenjem javne, dekorativne i reklamne rasvete po gradovima Srbije, baš kao da je svaki od njih Grad svetlosti.

 

Razume se da sve ovo nije moglo proći bez prvog električara Srbije Borisa Tadića, koji je iz svog almanaha antologijskih tuposti, izdvojio par rečenica pripremljenih za ovu priliku:

 

Evidentno je da su ledeni dani pred nama”, pronicljivo je zaključio predsednik i nastavio “bitno je da se štedi električna energija i da se napravi bilans potrošnje.

Nije vreme za dekorativna osvetljenja, već za štednju električne energije. Najvažnije je da se održi električna mreža. Svako treba da preuzme svoj deo odgovornosti, a građani i institucije da štede gde god je i koliko god je moguće”, stavljajući besmisleni akcenat na “racionalnu potrošnju”, u zemlji koja je već 23 godine u nesnosnoj svađi sa racionalnim.

 

Samo dan ranije, u sredu, u Crnoj Travi, Boris Tadić se zaputio komercijalnom stranputicom, ne razumevajući značenje sopstvenih reči:

 

Najsiromašniji će biti pošteđeni plaćanja struje za februar”, ne osećajući preku potrebu da objasni kako će se utvrđivati stepen siromaštva, ko će se baviti tim odgovornim i unosnim poslom, da li se olakšice odnose samo na Crnotravce, i napokon, ko će to platiti?

Umesto toga, predsednik je pozvao, pazite, na “građansku solidarnost da u ovim hladnim vremenima niko ne sme da ostane bez struje”, očekujući da komšije i susedi, umesto šećera, jedni drugima pozajmljuju kilovate, pa još, nepostojeće kilovate.

 

Rukovodeći se, valjda, Tadićevom radno-električnom doktrinom, Vlada je u četvrtak predložila staro, oprobano i spasonosno rešenje, da se spoje praznici (Koji praznici? Pa Dan državnosti u mrklom mraku), da se povežu neradni dani, za sada samo do petka 17. februara, a po potrebi, što da ne, i do Đurđevdana, kada se očekuje i nastavak obrazovnog procesa u osnovnim i srednjim školama.

 

#Geto Srbija

Materijal:eNovine

%d bloggers like this: