Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > VUK JEREMIĆ: DIPLOMATA ILI MENTALNI BOLESNIK !

VUK JEREMIĆ: DIPLOMATA ILI MENTALNI BOLESNIK !

13. фебруара 2012.

 

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio je da na svetu nema zemlje koja ne poštuje Srbiju, iako ima onih koji otvoreno rade protiv njenih spoljnopolitičkih prioriteta, kao i onih kojima se ne dopada ono što ona čini.

 

Lekovi su odavno prestali da deluju: Vuk Jeremić, u stanju diplomatskog rastrojstva

Lekovi su odavno prestali da deluju: Vuk Jeremić, u stanju diplomatskog rastrojstva.

 

Kako je Jeremić uspeo da razdvoji kredibilitet jedne zemlje u međunarodnoj areni od legitimnosti njenih interesa zdravom razumu će zauvek ostati nepoznato, ali prema toj nastranoj logici svrha diplomatije jedne zemlje bilo bi isključivo traganje za kompenzacijom njenih kompleksa male nacije, uz permanentno mirenje sa frustrirajućim rezultatima njene spoljne politike

Komentarišući odluku o prihvatanju kandidature Srbije da predsedava OEBS-om, Jeremić je na Pravnom fakultetu u Nišu, kazao da su se mnogi sa nevericom i podsmehom odnosili prema toj kandidaturi. Naravno, “mnogi” su ostali uobičajena prazna apstrakcija, pošto pomahnitali šef srpske diplomatije nije precizirao na koga je konkretno mislio.

U Beču je 56 zemalja članica, od Amerike i Kanade, preko Evrope do Rusije i centralne Azije, glasalo za kandidaturu Srbije“, rekao je Jeremić i dodao da je to odgovor na kritike spoljne politike Srbije i odgovor na pitanja kakav uticaj Srbija ima u svetu.

„To glasanje pokazuje kakvu vrstu ugleda Srbija ima u svetu danas“, rekao je Jeremić na predavanju o izazovima spoljne politike Srbije koje je održao na niškom Pravnom fakultetu.

 

Jeremić je rekao da su prioriteti spoljne politike Srbije evropski procesi, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, razvijanje odnosa sa susedima i ekonomska diplomatija.

 

U svom, sedativima nadahnutom, govoru Jeremić nije pomenuo činjenicu da je predsedavanje OEBS-om, koje se odvija po principu neciklične rotacije, toliko privlačno u ovom trenutku da zbog aktuelne ekonomske krize i smanjenja sredstava namenjenih diplomatskim službama nijedna druga država nije izrazila želju da se prihvati tog posla u periodu kada je za to želju izrazila Srbija.

 

Nešto slično se događalo i sa predsedavanjem regionalnim organizacijama gde su kandidature Srbije bez problema dobijale zeleno svetlo. Tako je Jeremić uspeo da dobije čak i predsedavanje Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju, gde će u narednom periodu oskudne diplomatske resurse Srbije rasipati na izgradnju autoputa oko Crnog mora, za koji zvanični Beograd, osim diplomatski neshvatljivog altruizma, nema baš nikakvog interesa.

 

Nešto slično se dogodilo i u slučaju organizacije jubilarnog samita Nesvrstanih u Beogrdu, koji je u ulozi turističkog operatera organizovala Jeremićeva diplomatija. Iako je nepotrebne visoke troškove organizacije tog skupa srbijanski državni vrh pravdao privlačenjem investicija iz zemalja Trećeg sveta, ako se izuzme kredit od 300 miliona evra koji je Jeremić dobio od Azerbejdžana, a koji svakako nije investicija, ulaganja su u potpunosti izostala.

 

U očiglednom pokušaju da jeftinom demagogijom, čiju cenu plaćaju građani Srbije, prikrije notornu činjenicu da je Srbija u vreme njegovog rukovođenja Ministarstvom spoljnih poslova doživela potpuni fijasko u sprovođenju svih deklarisanih spoljnopolitičkih prioriteta, Jeremić je posegao čak i za kandidaturom za jednogodišnje predsedavnaje Generalnom skupštinom UN.

 

Čak i da ta kandidatura dobije zeleno svetlo, to svakako ne bi bio pokazatelj ugleda Srbije u svetu, već pre izraz neracionalne razmetljivosti njene diplomatije koja je, u očiglednoj nesposobnosti za ostvarenje svojih prioriteta, izabrala da svoju vidljivost na međunarodnoj sceni obezebedi pojavljivanjem na svim onim mestima gde realno nema mogućnosti za unapređenje srpskih nacionalnih interesa.

 

A merne jedinice stvarnog dometa Vuka Jeremića ostaće činjenice da u vreme njegovog ministrovanja Srbija zaustavljena na putu evropskih integracija, da je svakim danom sve veći broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a da su odnosi u regionu vraćeni na nivo koji je postojao uoči izbijanja ratova devedesetih.

 

#Geto Srbija

Materijal:eNovine

%d bloggers like this: