Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > BIZNIS, ORTOPEDA DULIĆA !

BIZNIS, ORTOPEDA DULIĆA !

11. фебруара 2012.

 

Nije lako podmiriti sve potrebe rodbine, ali nije ni red, “sad kad je došlo vreme da se naplatimo” zaboraviti na gladna usta mnogobrojne familije, rezonovao je Oliver Dulić, dežurni ministar na privremenom radu u ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, kada je strateški registrovao mnogobrojne firme na nedužne članove proširene porodice.

 

Porodična energija preduzetništva: Oliver Dulić, šef paukove mreže uspešnih preduzeća

Porodična energija preduzetništva: Oliver Dulić, šef paukove mreže uspešnih preduzeća.

 

Oliver Dulić, svestrani ministar i G17 preduzetnik, pored kompanije DG comp. računari (PIB 105653721 – Agencija za privredne registre) čiji je jedini vlasnik, posredstvom najbliže rodbine, raspolaže i firmom DG Company (PIB 100556720, registrovana 15. marta 2006 – APR), specijalizovanom za građevinarstvo, trgovine i neizbežne usluge.

Bez ikakvih problema sa zloupotrebom službenog položaja u privatnoj firmi, inače omiljenom formulacijom politički dirigovanog pravosuđa, partijski raspoređen na poslovima prostornog planiranja, Oliver Dulić planira i posluje sa tatom Ivanom Dulićem (vlasnik DG Company) i bratom Igorom Dulićem (direktor DG Company). Igrom pukog slučaja i srećnog spleta okolnosti, agilni Dulići dobili su posao izgradnje luksuznog naselja Pallville, na obali Palića, nevažnoj lokaciji na kojoj kvadratni metar košta samo 6.000 evra. DG company je teškom mukom dograbio i poslove u budućoj industrijskoj zoni bivše fabrike Zorka, koju je 1,86 miliona evra (tri Zorkine fabrike, 55 hektara zemljišta i 110.000 kvadrata pokrivenog prostora)  kupila firma Victoria group (PIB 101898648 – APR), u vlasništvu Milije Babovića i vrle Evropske banke za obnovu i razvoj.

Zanimljivo je da je nameru da kupi Zorku imao i najmoćniji lokalni tajkun Lajoš Čakanj, ali je na tenderu izigravao kupca sa mizerno niskom ponudom, da bi druga zainteresovana firma Victoria group dala nešto veću ponudu, postavši vlasnik fabrike koja je hranila mnoge subotičke porodice. Posle obavljenog “posla”, u cilju raspodele upravljanja nad industrijskom zonom, formirano je preduzeće Zorkakop (PIB 106419967, registrovano 30. decembra 2009 – APR), u kojem većinski udeo (42%) pripada firmama Andex (PIB 101812356, stopostotni vlasnik Lajoš Čakanj – APR) i DG Company (sa udelom od 32%).

Nekako u isto vreme kad je Victoria group kupila Zorku, grad Subotica je, u nekakvom DS namirivanju radi obezbeđivanja novca ministarstvu Dragana Šutanovca, kupio po precenjenoj ceni od 2,5 miliona evra napuštenu kasarnu, pritom se zaduživši da bi izgradio infrastrukturu. Presudnu  ulogu u ovom “burazerskom” biznisu imao je Oliver… sir Oliver Dulić, siva eminencija koja o sudbini Subotice odlučuje iz Beograda, kad je već gradonačelnik Subotice Saša Vučinić (37) čovek bez dana radnog staža, svršeni učenik zanatske škole, a odnedavno i ponosni pripadnik akademske elite sa diplomom Ekonomskog fakulteta.

Međutim, mir nema alternativu u DS filijali – Subotica, ogranak Oliver Dulić. Čitava administracija je sačinjena od DS rođaka i DS prijatelja koji su patriotsko zadovoljenje pronašli u vlasništvu nad kafićima, restoranima i kockarnicama. Direktor jednog od najvažnijih preduzeća Park Palić, koje treba da izgradi banju i moderno letovalište na jezeru,  istovremeno je i vlasnik restorana na obali jezera. Za direktora Industrijskih parkova postavljen je sin savetnika gradonačelnika, koji je u i oko vlasti još od Miloševića. Direktor  Gerontološkog centra u Subotici, izvesni DS Ivanišević, utehu nalazi u zbrinjavanju starih lica, i to samo za prepisivanje vlasništva nad imovinom Gerontološkom centru.

Medije u Subotici to, međutim, ne zanima previše jer su skoro svi u DS službi. U perjanice slobodne DS misli spada i YU eko televizija, firma kojoj je bez tendera dodeljeno pravo prenosa sednica gradske skupštine, za šta se izdvajaju milionski iznosi prikupljeni od subotičkih poreskih obveznika. DS rukovodstvo se postaralo da i radio difuzija bude pod demokratskom kontrolom, pa je odnedavno postavljen novi direktor, koji je istovremeno i šef gradonačelnikove kancelarije za medije. Vredni direktor radija ima u svoju agenciju za organizaciju estradnih događaja, što je dodatna srećna okolnost sa vascelu Suboticu. Direktor preduzeća Support, za projektovanje, inženjering i nadzor, rođeni je brat opštinskog službenika koji izdaje građevinske dozvole. Dobro došli u Dulićevu Suboticu!

 

#Geto Srbija / e-Novine

  1. 22. фебруара 2012. у 13:56

    Tako se to događa, kada politiku vode ortopedi. Sigurno je da Oliver Dulić nije došao u politiku da bo Srbiji i narodu pomogo da se reši iz bede i siromašva, već da bi se na lak i brz način obogatio. Takvih je u političkom vrhu Srbije veliko.

    Свиђа ми се

  1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.
%d bloggers like this: