Почетак > Некатегоризовано > VIDEO: Amerikanci konačno priznali: Mi smo stvorili Al-Qaidu

VIDEO: Amerikanci konačno priznali: Mi smo stvorili Al-Qaidu

8. фебруара 2012.

 

Na svetlo dana izašao je video u kome Hilari Klinton otvoreno priznaje da su Bin Laden i Al Qaida direktna posledica američkog petljanja u Afganistanu pre 20 godina.

 

Fotografija vijesti

 

Pre nekoliko nedelja je na internetu osvanuo kratki video klip koji prikazuje govor američke državne sekretarke Hilari Klinton o problemima sa kojima se SAD celu zadnju deceniju susreće na Bliskom istoku i srednjoj Aziji.

Snimljen pre otprilike dve godine, u filmu je jasno prikazano kako visokopozicionirana osoba američke administracije javno priznaje da je SAD odigrao ključnu ulogu u dovođenju Bin Ladena i Al-Qaide na vlast u Afganistanu, što im se uskoro teško obilo o glavu.

Objašnjavajući komplikovane američke odnose sa vlastima u Pakistanu, Hilari podseća da su upravo Amerikanci pre više od 20 godina izdašno finansirali ljude koje danas znamo kao teroriste, u nameri da slome okupaciju Afganistana od strane Sovjetskog Saveza.

Klinton tvrdi da je ova ideja bila delo tadašenjeg predsednika Reagana, koju je „blagoslovio“ tada pretežno demokratski Kongres. Uspešno su regrutovali najradikalnije islamske fanatike i mudžahedine u regionu i upregnuli ih u borbu protiv Sovjeta.

Prvobitno se činilo da je projekat vrlo uspešan, budući da su Sovjeti bili prisiljeni da se povuku iz Afganistana, a ubrzo nakon toga se raspao i ceo Sovjetski Savez. Nažalost, iza sebe su ostavili državu prepunu militantnih grupa, oružja i minskih polja, kojoj su nakon toga nametnute i međunarodne sankcije.

Sve je to dovelo do gotovo nerešive situacije u regionu sa kojom se američka vlada mora nositi i danas. Ako ništa drugo, ovo je prvi put da su odlučili to i javno da priznaju.

 

ZA PREVOD PRITISNITE CC

#Geto Srbija / Metro

Категорије:Некатегоризовано Ознаке:, , , ,
 1. 8. фебруара 2012. у 20:19

  E, jebi ga ne znam engleski, moracu da cekam sestru da mi prevede sta prica ova Killary…

  Свиђа ми се

  • 8. фебруара 2012. у 20:33

   Ima opcija na videu, pritisnete onde gde pise CC, i namestite prevod.

   Свиђа ми се

 2. 8. фебруара 2012. у 21:10

  Свиђа ми се

 3. 8. фебруара 2012. у 21:13

  Kilari priča o štetnosti Pušenja!

  Свиђа ми се

 1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.
%d bloggers like this: