Почетак > ПРИВАТНОСТ > GOOGLE KRŠI ZAKONE O PRIVATNOSTI!!!

GOOGLE KRŠI ZAKONE O PRIVATNOSTI!!!

31. јануара 2012.

MOSKVA – Novi sporazum koji kompanija Google najavljuje za 1. mart i već nudi korisnicima svojih usluga na internetu, zahtevajući od njih pored ostalih podatke o mobilnom internetu i broju mobilnog telefona, mogao bi da bude problematičan za Rusiju, jer je u suprotnosti sa zakonom.

 

       

 

 

Iako Google tvrdi da je reč o poboljšanju usluga i ističe da je obezbeđena zaštita korisničkih podataka na najvišem nivou, prema mišljenju ovdašnjih pravnih eksperata i stručnjaka za informacione tehnologije, reč je o nezakonitom prikupljanju ličnih podataka.

“Takvo delo je u suprotnosti sa Ustavom, ukoliko podaci ne budu automatski obezličeni nakon prikupljanja. Savezni zakon o ličnim podacima propisuje uslove pod kojima je moguće slediti trag određene osobe na osnovu prikupljenih podataka”, kazao je direktor Koordinacionog centra nacionalnog domena, Andrej Kolesnikov.

Prema novom sporazumu koji Google nudi korisnicima, ova kompanija zadržava pravo da dobija informacije o telefonskim pozivima, uključujući brojeve telefona za odlazne, dolazne i preusmerene pozive, kao i za datum, vreme i način isporuke SMS poruka.

U moskovskoj kancelariji kompanije Google u izjavi za list “Izvestija” tvrde da se “u skladu sa važećim zakonom podaci prikupljaju i obrađuju samo uz saglasnost korisnika”, i da se oni odgovorno odnose prema tim podacima poštujući standarde koji su strožiji od onih koje propisuju lokalni zakoni.

Stručnjaci, međutim, tvrde da je drugačije u praksi, jer će Google automatski prevesti u novi sistem one koji već dugo koriste njihove usluge, dok će za nove korisnike biti obavezno da prihvate nove uslove korišćenja, bez alternative.

Advokat Dmitrij Shilov smatra da i u slučaju pristanka na propisane uslove korisnik ima pravo da zahteva od kompanije da ne krši Ustav kojim su zagarantovana prava i slobode pojedinaca, kao i da svoja prava može da brani na sudu.

“Takvi korisnički uslovi u suprotnosti su sa članom 23 Ustava koji garantuje pravo na ličnu i porodičnu privatnost, pravo na tajnost pisama, telefonskih razgovora, poštanskih, telegrafskih i drugih poruka”, kazao je Shilov.

Категорије:ПРИВАТНОСТ Ознаке:, ,
 1. 1. фебруара 2012. у 13:50

  Направи страну на Фејсбуку, не користи профил. Тако је лакше да те лајкују.

  Свиђа ми се

  • 1. фебруара 2012. у 20:16

   Postoji i stranica i profil. Link ka stranici je obeležen velikom slovima, a ka profilu malim slovima.

   Свиђа ми се

 1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.
%d bloggers like this: