Почетак > ГЛАС ОБИЧНИХ ГРАЂАНА > BUS-PLUS: BEOGRAĐANI PUNE DŽEPOVE MOĆNIKA, A RADNICI OSTAJU BEZ POSLA !?

BUS-PLUS: BEOGRAĐANI PUNE DŽEPOVE MOĆNIKA, A RADNICI OSTAJU BEZ POSLA !?

30. јануара 2012.

 

Bus plus kartice od 1. februara i u gradskoj železnici, sistem naplate gradskog prevoza koji funkcioniše još samo u Damasku i Amanu, a doživeo je neuspehe u Skoplju i Prizrenu, od 1. februara će biti u funkciji u Beogradu.

 

 

Međutim, ono što se da naslutiti iza ove priče je, da ova novotarija gradske vlasti ostavlja Gradsko saobraćajno preduzeće bez dobrog dela prihoda, kao i to da će jedan deo zaposlenih na kraju postati višak radne snage.
Naime, još početkom prošle godine, kada se saznalo da će prodaja karata i kontrola vozila Gradskog saobraćajnog preduzeća u Beogradu biće prepuštena stranim firmama, svoj glas su podigli u sindikalnoj organizaciji GSP “Beograd” i od Grada su tražili da obustave posao sa firmom “Kentkart” iz Istanbula koja bi trebalo da se bavi naplatom karata u gradskom prevozu.
Sindikalci su tada rekli, da nema ekonomske ni organizacione potrebe da se poslovi prodaje karata, redova vožnje, kontrole voznih isprava i upravljanja saobraćajem, izuzmu iz osnovne delatnosti ovog preduzeća.
I dodali, da se ceo posao vredan oko 12 miliona evra, na ’’mala vrata’’ ustupa stranom operateru, što ne doprinosi konsolidaciji i ekonomskom oporavku firme, i da je urađen na štetu GSP-a.
Ugovor je potpisan na 10 godina, s tim što grad ima mogućnost otkupa opreme pre roka i dogovoreno je da konzorcijum dobija 8,53 odsto prihoda od mesečne prodaje karata.
Šta se u međuvremenu desilio, pa su sindikati zaćutali, nismo uspeli da saznamo, ali ono što može potvrditi njihovu tadašnju brigu, je izjava generalnog direktora GSP-a Mileta Radojević koji je krajem decembra 2011. godine rekao: “Neophodna je racionalizacija, radno vreme od osam sati i godišnji odmor od 30 dana. To bi trebalo da dovede do uslova za prirodni odliv 600 do 800 zaposlenih ismanjenje na optimalnih 5.500 radnih mesta. Time bi se uštedelo 800.000 evra mesečno, a GSP bi postao solventna firma.”
Kao i to da je već do sad, jedan deo kontrolora prešao iz GSP u firmu Apeks, a zapošljen je i jedan broj novih ljudi.
Ako bi smo sagledali, šta se dobija sa uvođenjem Bus plus kartica, dolazimo do zaključka, da Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd gubi deo prihoda, a taj prihod se sliva u privatne džepove, kao i to da će jedan deo zaposlenih i njihove porodice, ostati bez prihoda za život.
Uz sve to, kako je svojevremeno potvrdio potpredsednik sindikata GSP-a Miroslav Jovanović, gradska vlast je tender raspisala samoinicijativno, bez konsultacija sa javnim prevoznikom. Nije bila čak urađena ni studija koja bi pokazala da će privatnik te poslove kvalitetnije i jeftinije da obavlja nego sam GSP Beograd. Sve je urađeno skriveno i tajno, a uz to i veoma brzo, tako da se nameće zaključak da je pomenuti konzorcijum pre samog raspisivanja tendera bio proglašen za pobednika.
Ko sve stoji iza ovog, očigleno sumnjivog posla, da li je on bio opravdan kao što se javnosti prikazuje i ko je iz gradske vlasti i vladajućih struktura umešan u celu priču, pokazaće vreme, ono što smo uspeli da saznamo do sad je sledeće.
Pre nešto više od godinu dana na tenderu koji je raspisao GSP Beograd, posao vredan 320.000 evra mesečno, dobile su firme “Apex Solution Tećnology” d.o.o, “Lanus” d.o.o iz Beograda i “Kent Kart” iz Istanbula.
Dugo vremena se nije znalo ko stoji iza ovih, srpskom tržištu nepoznatih firmi, međutim, vesti online su ovoh dana objavile, da je jedan od menadžera Veljko Vlahović, sin bivšeg ministra Aleksandra Vlahovića i visokog funkcionera Demokratske stranke(po nama dostupnim podacima ime njegovog sina je Vojislav).
Zanimljivo je, da je Lanus d.o.o. 2008. pripojio firmu PHT International, koja je tada bila u vlasništvu Radeta Terzića, bivšeg tužioca, smenjenog u operaciji “Sablja”.
Drugi vlasnik firme PHT International je Tahir Hasanović, nekadašnji visoki funkcioner Nove demokratije, a sada sekretar Regularne masonske lože Srbije.
Inače, gospodin Tahir Hasanović je na poslednjim izborima za velikog majstora Regularne velike lože Srbije, koji su bili održani početkom decembra prošle godine, imao skoro 50 glasova manje od novo izabranog velikog majstora srpske lože Ranka Vujačića.
Tahir Hasanović je i član borda direktora nevladine organizacije EAST-WEST Bridge, i njegovu zvaničnu biografiju možete videti putem ovog linka, a u istoj stoji i da je bio predsednik upravnog odbora firme PHT International, (
http://ewb.rs/member.aspx?id=3).
Istažujući, došli smo do podataka da je firma “Apex Solution Tećnology” d.o.o, osnovana 24.03.2009. sa upisanim kapitalom od 500 eura, kao i firma “Lanus” d.o.o 12. 06.2007. sa istim kapitalom(što se može videti po fotografijama, dole).


Ceo posao oko uvođenja ovog sistema prodaje karata i kontrole prevoza, je bio obavijen velom tajne, što pruža mogućnost manipulacije i nezakonitih radnji.

 

  1. 31. јануара 2012. у 11:20

    High level manipulation 😀

    Свиђа ми се

  1. No trackbacks yet.
Затворено за коментаре.
%d bloggers like this: