Почетак > ИТ НОВОСТИ > Američki Kongres objavio rat protiv interneta

Američki Kongres objavio rat protiv interneta

3. децембра 2011.
DoesIllustration.com

Stop Online Piracy Act daće vladi i privatnim korporacijama ovlašćenja bez presedana da uklanjaju web stranice sa interneta, da mogu naterati ISP-ove da igraju aktivnu ulogu u sprovođenju zakona kojim se želi sprečiti povreda autorskih prava. 

Mnogi korisnici interneta u Sjedinjenim Državama gledali su sa užasom kako zemlje poput Francuske i Velike Britanije predlažu ili uvode takozvane “three strikes” zakone na osnovu kojih se ukida pristup internetu onima koji su optuženi za učestalo kršenje autorskih prava.Od ove nedelje SAD imaju svoju sopstvenu verziju ovog zakona koji je mnogo gori. Stop Online Piracy Act daće vladi i privatnim korporacijama ovlašćenja bez presedana da uklanjaju web stranice sa interneta, da nateraju internet servis provajdere da igraju aktivnu ulogu u sprovođenju zakona kojim se želi sprečiti povreda autorskih prava. 

 

 

Stop Online Piracy Act ili kraće SOPA je verzija Predstavničkog doma prethodnog zakona koji je predložio Senat, a koji je bio poznat pod nazivom PROTECT-IP Act (što je skraćenica od Preventing Real Online Threats to EconomicCreativity and Theft of Intellectual Property). Međutim, ono što je najbitnije je to, da je reč o katastrofi za internet, piše Giagom. 

 

 

Kako je organizacija Electronic Frontier Foundation već istakla u komentaru na predloženi zakon, ovaj zakon ne samo da će zahtevati od ISP-ova, odnosno pružalaca internet usluga da uklanjaju web stranice iz globalne mreže na zahtev vlade ili sudova (blokirajući bilo koji zahtev prema središnjem serveru za upravljanje domenama koji usmerava sav internet promet) već će takođe biti prisiljeni da nadziru ponašanje svojih korisnika kako bi sprečili kršenje copyrighta. ISP-ovi koji se ovog ne budu pridržavali i koji ne budu ispunjavali ovaj zahev, biće sankcionisani. Osim toga, u mnogim slučajevima prethodno pravno saslušanje neće biti niti potrebno. 

Kako je senator Ron Wyden rekao za Protect-IP, ovaj zakon donosi sa sobom preterano uplitanje u upravljanje internetom, dok bi „uravnoteženiji i usmereniji pristup bio mnogo efikasniji“. 

 

 

„Kolateralna žrtva ovog pristupa je sloboda govora, inovacija i integritet interneta“, rekao je Wyden. 

Profesori prava, njih 90 već je potpisalo pismo u kome se protive uvođenju PROTECT IP Act.

 

 

Naime, ovakvo blokiranje domena na internetu je u suprotnosti sa ustavom i zagarantovanom slobodom govora i izražavanja. Štaviše, ideja da ISP-ovi i internet korisnici mogu izbeći kazne ako uklone sadržaj nakon što budu

obavešteni da je sporan i da je u suprotnosti sa zakonom, neće se za divno čudo primenjivati u okviru novih zakona, ali bilo ko ko omogući korisnicima pristup zabranjenim stranicama koji su na „crnoj listi“ biće kažnjen. 

 

 

Predloženim zakonom takođe će se omogućiti da se takve stranice uklone sa svih web pretraživača i da im se ukine finansiranje od oglasa, što znači da će zahtevati od kompanija kao što su PayPal i drugih oglašivačkih mreža da se ponašaju u skladu s novim pravilima na internetu. Ako se setite šta su PayPal, Visa, MasterCard i drugi napravili stranici Wiki-Leaks ukinuvši joj sve donacije, tad će vam se svideti i novi Stop Online Piracy Act. 

 

 

Prema pisanju stranice Techdirt, nova zakonska regulativa će napraviti „veliki vatreni zid oko Amerike“ sličan onom kakav koristi kineska vlada kakao bi sprečila svoje građane da pristupaju određenim web stranicama i servisima za koje smatra da su ilegalni.

Ako uspeju da proguraju zakon, vlada i vlasnici copyrighta moći će da uklanjaju web stranice za koje smatraju da su ilegalni.


Ako sve to prođe i postane zakon, vlada i vlasnici copyrighta moći će da uklanjaju web stranice s interneta čak i ako samo smatraju da ona samo krše autorska prava. Za to im gotovo neće biti ni potrebna prethodno provedena sudska rasprava, a mnoge male web stranice naći će se u situaciji da moraju dokazivati da su neopravdano uklonjene sa  interneta, iz rezultata pretrage i da su im neopravdano obustavljene sve naplate.

Slobodi govora i izražavanja na internet-u jedino mogu pomoći Ruski ISP-ovi i serveri koji se nalaze van dometa ovih novih zakona, koje su osmislili upravo oni koji se pozivaju na demokratiju i slobodu govora.

Категорије:ИТ НОВОСТИ
%d bloggers like this: