Почетак > ПРИВАТНОСТ > Online fotografije otkrivaju naše privatne podatke

Online fotografije otkrivaju naše privatne podatke

2. децембра 2011.
Alt

Tehnologija za prepoznavanje lica može se koristiti za pristup našim privatnim podacima, navodi se u novoj studiji. Naučnici u Americi su pomoću te tehnologiije uspeli da dobiju čak i broj socijalnog osiguranja korisnika.

Naučnici na Univerzitetu  Carnegie Mellon kombinovali su skeniranje slika, „računarstvo u oblacima“ (cloud computing) i javne profile na web stranicama društvenih mreža, kako bi identifikovali pojedince u offline svetu van interneta, piše BBC News. Podaci koje su dobili, sadržavali su čak i broj socijalnog osiguranja korisnika. Mnogi stručnjaci upozoravaju na rizik gubitka privatnosti sa kojim se sve više suočavamo zbog pojačanog spajanja našeg online i offline identiteta.
Tim stručnjaka na Carnegie Mellon univerzitetu kombinovao je tehnologiju za prepoznavanje lica sa javno dostupnim Facebook profilima kako bi identifikovali pojedine učenike koji su se šetali po studentskom kampu. U drugom eksperimentu, stručnjaci su mogli da saznaju broj socijalnog osiguranja učenika na osnovu samo njegove fotografije.
„Kada objavljujemo svoje tagovane slike online, drugima onda postaje moguće da povežu naša lica sa imenima u situacijame gde bismo inače očekivali anonimnost“, izjavio je vođa tima profesor Alessandro Acquisti.
Ovi stručnjaci su takođe razvili mobilnu aplikaciju za „proširenu stvarnost“ (augmented reality) koja može prikazati privatne podatke o osobi na osnovu fotografije snimljene smartphone kamerom.
Budući da su ove tehnologije široko dostupne, naši budući identiteti mogli bi postati izloženi bilo kome ko ima smartphone i priključak na internet. Naučnici veruju da bi nas upravo to moglo prisiliti da preispitamo svoje stavove o budućnosti privatnosti.
„Zbog nevidljivog spajanja online i offline podataka koje omogućava tehnologija prepoznavanja lica i društvene mreže, postavlja se pitanje šta će značiti privatnost u svetu proširene stvarnosti?“, pita se profesor Acquisti.
Rezultati istraživanja biće predstavljeni na Black Hat sigurnosnoj konferenciji koja se ove nedelje održava u Las Vegasu. 
Категорије:ПРИВАТНОСТ
%d bloggers like this: