Почетак > ПРИВАТНОСТ > Špijuniranje građana! ! !

Špijuniranje građana! ! !

29. новембра 2011.

Nemačka vlada napravila virus za špijuniranje građana

Nemački hakeri, prema pisanju portala TheRegister.co.uk otkrili su i analizirali internet virus odnosno trojanskog konja koga policija može koristiti za špijuniranje Skype poziva i IM (engl. instant messaging) poruka osumnjičenih za kriminalna dela.

 

To nije ništa neobično jer nemački zakoni dopuštaju upotrebu trojanaca za prisluškivanje kriminalaca, a jedan takav pod nazivom  “Bundestroaner” već je i stvoren i korišćen od strane nemačke policije. Ovaj put, prema tvrdnjama hakera, vlasti su otišle korak dalje.
Novi trojanac R2D2 ima daleko veće mogućnosti  koje vlastima omogućuju zadiranja u građanska prava kao što su  npr. praćenje aktivnosti na tastaturi, snimanje prikaza ekrana… U Sophosu, kompaniji koja se bavi proizvodnjom antivirusnog softvera nisu potvrdili ko je autor trojanca.  S druge strane hakerska grupa Chaos Computer Club koja je ga je otkrila i dalje sumnja na nemačku vladu. Upozoravaju da je nemoguće prisluškivati internet telefoniju bez grubog kršenja privatnosti građana. Tvrde da organi koji su zaduženi za sprovođenje zakona, ako nisu pod strogim nadzorom vrlo brzo prekorače svoja ovlašćenja.

Upozoravaju da su podaci koje trojanac R2D2  šalje prema napolju neispravno kriptovani i da su naredbe koje prima trojanac potpuno nezaštićene što trećoj strani omogućuje preuzimanje nadzora nad računarom. Jedna od teorija, a objavio  je i Wikileaks jeste, da je kompanija Digitask sa nemačkom  vladom dogovarala stvaranje sličnih  programa koji će moći presretati Skype pozive. Nemačka vlada se od svega toga ogradila i rekla da nema veze s trojanskim konjem.

  

 

 

Категорије:ПРИВАТНОСТ
%d bloggers like this: